שלמה מעוז: "הממשלה בישראל אומרת לציבור להירגע ולא עושה דבר, זה חמור"
הממדים מסביב לעולם רושמים היום את הצניחה החדה ביותר מזה כמה עשורים, המשקיעים בפאניקה שלא נראתה כבר יותר מ-20 שנה, לפחות על פי מדד הפחד שמזנק לשיאים חדשים.
"המשקיעים כבר לא חוששים מכישלון תוכנית ההצלה, החששות הם כבר יותר עמוקים, והם נוגעים למיתון של שלושה רבעונים בארה"ב. גם באירופה המצב מאוד מגומגם, במיוחד אצל הצרפתים, הגרמנים האיטלקים. גרמניה ובריטניה לא רוצות להתערב בשווקים, הצרפתים רוצים תוכנית סיוע", כך אומר היום אייל קליין אסטרטג לשווקים בינלאומיים בבית ההשקעות IBI.
קליין מציין כי התנודתיות הולכת להישאר בבורסה: "הבורסה כמו שהיא נראית עכשיו היא לא 'לבעלי לב חלש ולא לנשים בהריון'. מי שיוצא בתקופה הקרובה לפנסיה לא צריך להיות בבורסה, יחד עם זאת אדם בן 30 לא צריך לפדות את קופת הגמל ולשים את הכסף מתחת לבלטות".
את הירידה החדה מתאר קליין תוך שהוא מסביר את הפאניקה של המשקיע: "לאנשים כבר אין מה לעשות עם הכסף מאחר וכל האפיקים יורדים. חלק גדול מהאנשים מתיישב בפיקדונות, התשואה על המק"מים ירדה ל-3.5%. לדעתי פישר יוריד ריבית השאלה היא מתי הוא יעשה זאת".
קליין מציע לאנשים בעלי אופק השקעה ארוך לחפש הזדמנויות בשוק האג"ח הקונצרני בישראל ובחו"ל. "למרות מה שנראה כרגע, לא כל הטייקונים הולכים ליפול", מוסיף קליין.
אנשים שיש להם אופק השקעה ארוך יכולים לעשות הרבה כסף מהמשבר. מנגד, מי שרוצה לקנות דירה בעוד שנה זו תהיה טעות לשים את הכסף בבורסה עכשיו, מי שנכנס כרגע צריך לשים את הכסף לחמש שנים או יותר ו'לעצום עיניים'.
מבחינת חופי מבטחים סולידיים מציין קליין כי הבנקים מעוניינים בנזילות ולכן מעניקים ריבית של 4.5% על פק"מים. מצד שני המשקיעים המוסדיים קונים את המק"מ.
שלמה מעוז: הירידות בשוק מביאות עוד אנשים להישבר ולמכור
שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה אומר היום: "יש בעצם תהליך שהוא לא ממש כלכלי. כל נקודה שיורד השוק, מביאה עוד ועוד משקיעים להישבר, כל פעם אלו שהאמינו שהשוק יתייצב מוכרים, ואז יש גל חדש של ירידות".
"הנקודה החשובה היא שאנחנו יודעים שהזרמת הכספים לפי שעה לא מגיעה לשווקים עצמם, בגלל שהבנקים מקבלים את ההזרמה אבל לא מעמידים אשראי לחברות ופירמות. הריבית האפקטיבית היא מאוד גבוהה דבר כזה מקשה על השלטונות בעולם לשנות את המצב, למרות שראינו הזרמות כספים מאסיביות".
מנגד אומר מעוז שיכולת הממשלות להתערב היא מוגבלת: "הממשלות מצידן לא יכולות לתת אשראי לפירמות באופן ישיר, אחרי כל ההגנה שמספקות הממשלות, השווקים יצטרכו להתייצב בעצמם. כרגע אני לא רואה איך השלטונות בעולם יכולים לשנות את המצב".
מבחינת ההשקפה הישראלית מאמין מעוז, "כי בנק ישראל היה צריך להפחית את הריבית בשיעור חד, אבל זה צריך לבוא בשילוב עם צעדים של הממשלה. המצב שבו הממשלה בישראל אומרת לציבור בישראל להירגע ולא לעשות דבר הוא מצב חמור מאוד. יכול להיות שיש לנו ממשלה שהיא נמצאת בקומה".