מה הקשר בין השקעות בכבישים לעליית שכרם של גברים?

בנק ישראל מפרסם מחקר חדש בו הוא עוסק בקשר בין השקעה תחבורתית - נסיעות יומיומיות לעבודה ושכר; המחקר קובע כי ההשקעה בכבישים העלתה לגברים את השכר; חלה ירידה בכמות הנכנסים לת"א
משה בנימין |

חוקרי מחלקת המחקר של בנק ישראל - רוני פריש ושי צור מפרסמים היום (ג') מחקר חדש העוסק בקשר בין השקעה תחבורתית, תופעת היוממות (יציאה יומיומית למקום עבודה) וההשפעה על השכר של העובדים במשק.

על-פי המחקר מי שאמורים בעיקר לחייך הם הגברים שנהנו מעלייה ממוצעת של 10% בשכר תודות לשיפור תשתית הכבישים בישראל בשנים האחרונות.

בחינת השפעת ההשקעות בכבישים על שכר הגברים גילתה שההשקעה הממוצעת בכבישים באזור טבעי (אזור המגורים) ובאזור היעד העיקרי שלו (200 מיליוני ש"ח, לכל אחד מהם, במחירי 1995) העלו את השכר של גברים באזור הטבעי בסדר גודל של 10 אחוזים.

מכאן, קובעים החוקרים שסך השקעות בכבישים בשנים 2004-1992 הגדילו את השכר הממוצע של גברים במשק בשיעור דומה של 10% עלייה.

מן המחקר עולה, כי ההשקעות בכבישים ורכבות בשנים 1993 עד 2003 הגדילו את תנועת היוממות (נסיעה יומיומית למקום העבודה) בכ-18 אלף איש בממוצע שנתי, והם מסבירות כשני שלישים מהגידול הכולל בתנועת היוממות.

השיפור בכבישים לא תורם לנסיעות מרוחקות השקעות בכבישים תרמו בעיקר להגדלת היוממות בין אזורים צמודים, אך לא הייתה להן השפעה ממשית על היוממות בין אזורים מרוחקים. לעומת זאת, התרומה של השקעה ברכבת ניכרת בעיקר בין אזורים שאינם צמודים.

יותר תשתיות - גישה קלה לעובדים ולקוחות

התרומה של תשתיות תחבורתיות לתוצר נובעת משיפור הגישה של הפירמות לעובדים, ללקוחות ולספקים פוטנציאליים. מחקר זה התמקד באמידת התרומה של ההשקעות בכבישים וברכבות להגדלת הנגישות של פירמות לעובדים, נגישות המאפשרת ניצול יעיל יותר של ההון האנושי הקיים במשק והקטנת פערי השכר בין הפריפריה למרכז.

יש לציין שמחסור בתשתיות מקטין בעיקר את הגישה של עובדים לפירמות, בעוד שניתן להסיט פעילות של הפירמות מול לקוחות וספקים מחוץ לשעות הגודש.

המדינה גדלה ומביאה לירידה בכמות הנכנסים מדי יום לת"א

החוקרים אמדו את השינוי בהיקף היוממות בין אזור מוצא לאזור יעד בין שנת 1993 לשנת 2003. נמצא שתופעת היוממות התרחבה, והיא מאפיינת גברים, משכילים וצעירים. כמו כן ירד מאוד משקל אלו הנכנסים מדי יום לאזור ת"א ועלה חלקם של האזורים הקרובים לו.

היוממות בין אזור המוצא והיעד התרחבה בתגובה לגידול בהשקעה בכבישים באזור המוצא, לגידול בהשקעה בכבישים באזורי יעד שהם מטרופולין, באזורים שחוברו לרשת הרכבות הארצית, ובאזורים שכביש שש עובר בהם – כול זאת מעבר לגידול ביוממות הנגזר מהתרחבות האוכלוסייה.

ההשקעה המצטברת בתשתיות התחבורתיות במהלך השנים 1993 עד 2003 מסבירה כשני שלישים מהגידול הכולל בתנועת היוממות, שהסתכם ב-240 אלף איש.

ניתוחי רגישות שביצעו אנשי מחלקת המחקר מלמדים שהתרומה של השקעה ברכבת (שהגדילה את מספר היוממים בכ-18 אלף איש) ניכרת בעיקר בין אזורים מרוחקים ושאינם צמודים; בעוד שהשקעה בכבישים תורמת בעיקר להגדלת היוממות בין אזורים טבעיים צמודי דופן, אך אין להם תרומה ממשית להגדלת היוממות בין אזורים מרוחקים יותר.

ההשקעות בתשתית הגדילו בעיקר את יוממות הגברים, ואילו השפעתם על יוממות הנשים הייתה קטנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה