הבורסה מושפעת לרעה מהמצב? הצחקתם אותה

בכל מדינה "נורמלית", אישום פלילי של נשיא באונס או מלחמה היו מזעזעים את המערכת. אצלנו, אפילו הרמטכ"ל שמכר את המניות אחרי שנחטפו החיילים "יצא פראייר"
עפרה ברון |

רשימת ה"מכות" שספגנו השנה מבחינה מדינית, פוליטית, צבאית ותדמיתית היא ארוכה, וסופה, נכון לשעה 12:30 בצהרי היום היא עדיין הכותרת הראשית מאמש - נשיא מדינת ישראל מואשם בארבעה מקרי אונס, ונכון לשעה זו, הבורסה נמצאת פחות מ-1% משיא כל הזמנים. אין במדדים ולו זכר קטן לעניין.

ואכן, בשנה האחרונה הורמו הרבה מאוד גבות בפליאה נוכח איתנותה הבלתי נדלית של הבורסה הישראלית, שהמשיכה לטפס ולשבור שיאים על אף הזעזועים שתוקפים את המדינה שלנו חדשות לבקרים.

אין ספק שמדובר בתופעה ייחודית ומעניינת - אבל יותר מעניינת היא השאלה כיצד נוצר המצב הזה? האם המשמעות של האדישות הזו היא חיובית או שלילית למשק הישראלי? והאם המגמה החיובית תמשך?

באחת משיחותיי עם סמנכל"ית הבורסה, רונית הראל בן זאב, היא סיפרה לי על אותו היום לפני מספר חודשים, בו מטוס קל התנגש בבניין מגורים במנהטן. מיד לאחר פגיעת המטוס המשקיעים נתקפו בבהלה ומכרו מניות, והבורסה בניו יורק צללה תוך דקות, עד שהתברר כי היה מדובר בתאונה, ולא בפיגוע טרור.

לדבריה, "ברור שבשנת 2000, לפני אסון התאומים והפיגועים באירופה אירוע כזה לא היה משנה את המדדים, אבל כעת התמונה השתנתה, כל אירוע קטן גורר תגובות חזקות". אצלנו המצב די דומה, אבל עם הבדל קטן: מידת האיטנסיביות של האירועים כל כך רבה, כך שהבורסה עברה לשלב ב', בו כל אירוע "קטן", דווקא מחזק אותה.

כל כך התרגלנו לכל הזעזועים, השחיתויות, האיומים מלבר ומלבו עד שזה הפך להיות המצב "הנורמאלי". נדמה כי כל פיגוע, או מלחמה, פרשיות שחיתות או חילופים בצמרת הפוליטית רק מחשלים אותנו. גורמים לנו להאמין שהחוסן הכלכלי בישראל עומד מעל הכל- הוא לא תלוי ב"זוטות" כמו התפטרות רמטכ"ל או חטיפת חיילים- אפילו הרמטכ"ל שמכר את המניות אחרי שנחטפו החיילים "יצא פראייר". הוא נטש את המערכה הבורסאית בירידה כי התפתה לכאורה להאמין שרוחה תשבר כתוצאה מחטיפת חיילים או כניסה למלחמה אך התבדה כשזה היה מאוחר מדי. מאידך, המשקיעים שלא התפתו להוציא את הכסף וסמכו על חוסנה של זירת המסחר התל אביבית יצאו מחוזקים- העליות שנרשמו למרות המלחמה היוו את ההוכחה הסופית והניצחת לכך שהכלכלה עומדת איתנה מעל הכל. כל מכה מגדילה את מעגל הספקנים שמצטרפים לחגיגה ומצמצמת את האפשרות שמכה נוספת- מאיזה כיוון שלא תבוא תוביל את הבורסה למגמה אמיתית של ירידות.

ושלא תבינו אותי לא נכון- אני לא מנסה לטעון שאין סיבות טובות אחרות לעליות בבורסה- אתמול נגיד בנק ישראל שב ושיבח את המקרו כלכלה בישראל, כשהוא צופה 4.6% צמיחה ב-2007, וכמובן שגם לכלכלה העולמית השפעה מכרעת על המצב. ברור שכאשר בעולם מגמת עליות מאז שנת 2003 ישראל, כשוק מתעורר, לא יכולה להיות מנותקת מהמגמה העולמית, והדבר ניכר השנה באופן מיוחד.

עם זאת, ההתעלמות של הבורסה מאירועים "קטנים" כמו אישום פלילי של הנשיא הפכה למצב נורמאלי, שבו כל אירוע קטן "שלילי" למעשה מעצים את הבורסה. ממכה למכה כוחה מוסיף ועולה פשוט בשל העובדה שמרגע שעברה אותו ללא התייחסות היא יצאה יותר מחושלת. ולא- המשמעות של החוסן המדומה אינה חיובית. אנו עוטפים עצמנו בבועה של אדישות מוגזמת, מה שמוביל למצב של ניפוח מוגזם, המשך בניה למרות הריקבון שפושה במערכת, מה שאומר שכשניפול- זה יהיה מגבוה.

ולסוגיה החשובה ביותר- כנראה שהמגמה החיובית תמשך כל עוד רוחם של המשקיעים המקומיים והזרים (שגם הם עוקבים בפליאה אחרי החוסן הכלכלי שמפגין המשק- וכמו כולם- לא מבינים איך- אך מצטרפים לחגיגות או "יושבים על הגדר") לא תשבר. כל עוד לא יגיע איום ממשי על קיומנו- משהו מאתגר באמת, כמו למשל מלחמה עם אירן, הכל "קטן עלינו".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה