שיווק פוליטי באינטרנט: כן או לא?
בכנס "ממשל מקוון ופוליטיקה" שערך השבוע בית ספר "לאודר" לממשל במרכז הבינתחומי הרצליה התקיים פאנל בנושא שיווק פוליטי והסברה באינטרנט. בפאנל השתתפו: פרופ' אלכס מינץ מבית ספר לאודר לממשל במרכז הבינתחומי הרצליה; ד"ר יריב בן אליעזר; ביה"ס סמי עופר לתקשורת; ליאור חורב, המשנה למנכ"ל ארד תקשורת; רונן צור, שותף במשרד מורל-צור תקשורת; שמוליק דהן, דובר מפלגת "קדימה" ודימה שימלפרב, דובר מפלגת "הליכוד".
במהלך הפאנל התקיים דיון בשאלה האם נכון להגדיל את השימוש באינטרנט בקמפיינים פוליטיים והסברתיים. פרופ' מינץ, שהנחה את הפאנל, ציין כי תקציב ההסברה באינטרנט של מדינת ישראל עומד על מיליון שקל. לטענתו "מדובר בסכום מגוחך בהשוואה לתקציבים שמשקיע החיזבאללה לדוגמא".
ד"ר יריב בן אליעזר היה ראשון המדברים בפאנל. לדבריו, האינטרנט על כל מה שהוא מייצג מהווה עוד כלי להעברת מסרים."אני מעדיף את העיתון והטלוויזיה", אמר. באשר לשיווק פוליטי לד"ר בן אליעזר הייתה ביקורת על ה"גימיק" האחרון של ביבי נתניהו הידוע גם כ"ביביבלוג": "ביבי מפחיד ילדים. זו הטכניקה שלו. לא משנה אם הוא עושה את זה בטלוויזיה או ביומן אישי באינטרנט. זו טכניקה לא נכונה כי אנשים נוטים להדחיק דברים מפחידים ולא להקשיב להם".
לסיכום עמדתו בנושא השיווק באינטרנט, אמר בן אליעזר את מה שקומם עליו את המשתתפים האחרים בפאנל, ש"האינטרנט נועד לצעירים. האינטרנט לא יכול להוות תחליף לחוגי הבית הפוליטיים ולא לשום מפגש בלתי אמצעי עם אנשים. האינטרנט הוא כלי בדיוק כמו שהעיתון הוא כלי וצריך לעשות תמהיל נכון של השימוש בו".
היועץ האסטרטגי ליאור חורב שעלה לדבר מיד אחריו בחר להתחיל בהתייחסות לדבריו של בן אליעזר על כך שהאינטרנט נועד לצעירים: "בכל העולם ובייחוד בארצות הברית הציבור האסטרטגי לשיווק באינטרנט הוא הגמלאים. עבור רבים מהגמלאים, האינטרנט מהווה אמצעי קשר משמעותי עם הדור הצעיר. זה קורה בכל העולם וגם בישראל".
חורב ייצג בפאנל את העמדה הרואה באינטרנט כלי שיווק משמעותי. חורב גיבה את עמדתו במחקרים שנערכו בארץ ובחו"ל המראים, כי השימוש ברשת המקוונת הולך וגדל. "כאשר משווקים באמצעות האינטרנט המסר צריך להיות ממוקד וחשוב להקפיד על משמעת אסטרטגית. האינטרנט כיום הוא הפלטפורמה היחידה באמצעותה ניתן לנהל קמפיין בחירות אפקטיבי מבלי לעבור על חוק מימון מפלגות. עלות ההפקה של תשדיר בחירות באינטרנט היא מזערית לעומת ההשקעה העצומה של מאות אלפי דולרים בתשדירי התעמולה בטלוויזיה", אמר חורב.
לסיכום דבריו ציין חורב, כי "אין כיום מדיה שיכולה להתחרות באינטרנט".
היועץ האסטרטגי רונן צור חיזק את דבריו של חורב ואמר, כי "האינטרנט מביא אותנו לגירוי מקסימלי. כאשר האדם הממוצע נחשף לאינטרנט הוא מרגיש שהוא שותף לעשייה". צור הציע להקים משרד ממשלתי המתמחה בהסברה מכיוון ש"הקרב הוא על התודעה".
דימה שימלפרב, דובר הליכוד אמר כי ה"ביבי בלוג" הוא הוכחה לכך שהכיוון הנכון הוא שיווק פוליטי באינטרנט. "בשלוש השעות הראשונות נכנסו 75,000 איש לבלוג וקיבלנו 800 תגובות".
שמוליק דהאן, דובר קדימה אמר, כי בתור דובר פוליטי ותיק הוא נוטה להסכים עם עמדתו של בן אליעזר: "בסופו של יום כדובר פוליטי אני אחראי על התוכן. התוכן נמצא בעיקר במדיה המסורתית. לא מדובר במדיה איתה התמודדו הדוברים הפוליטים בשנות ה-80. המפה של התקשורת הישראלית השתנתה, המסר אינו חד סיטרי והקרב על התודעה הוא מעגלי. אתרי החדשות באינטרנט הם חשובים אך לצידם קיימים העיתונים ומהדורות החדשות שבאמצעותם ניתן לעצב את המסר".