יוזמי "הסכם ז'נבה" קוראים ליישום דוח בייקר

חברי כנסת ישראלים, וביניהם ביילין וסנה נועדו היום עם הנציגים הפלשתינים של "יוזמת ג'נבה" כדי להחיות את התהליך המדיני. "כוחות השלום בשני הצדדים לא ניתקו מגע", אמר עבד רבו
מעריב NRG |

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמנם הביע הסתייגות ממסקנות ועדת בייקר-המילטון, אך קבוצת ח"כים ישראלית, שנפגשה היום עם חברי פרלמנט פלשתינים במסגרת "יוזמת ז'נבה", סבורה אחרת, וקוראת ליישום המסקנות בכל הקשור למסלול הפלשתיני. במהלך הפגישה, שבה השתתף גם סגן שר הביטחון, אפרים סנה, ניסחו הח"כים הישראלים ומקביליהם הפלשתינים מסמך הבנות הקורא בין השאר לשני הצדדים לשוב לשולחן המשא ומתן, ולגבש הסדר מדיני בין ישראל לפלשתינים על בסיס יוזמת השלום הסעודית ו"יוזמת ז'נבה".

לפגישה, שהתקיימה בצהריים במלון "אמבסדור" שבמזרח ירושלים הגיעו מהצד הישראלי יו"ר מרצ, ח"כ יוסי ביילין; סגן שר הביטחון סנה; ח"כ חיים אורון (מרצ); והח"כים מהעבודה קולט אביטל וראלב מג'אדלה.

אולמרט ניצל את האזכרה לדוד בן-גוריון בשדה-בוקר כדי לקרוא לפלשתינים לבחור בשלום. ''צריך להיפתח דף חדש בהיסטוריה המדממת בינינו'', אמר, והציב תנאים לפגישה עם אבו-מאזן.

מהצד הפלשתיני הגיעו השר לשעבר יאסר עבד רבו, שנחשב אחד המקורבים ליו"ר הרשות הפלשתינית, אבו-מאזן; וחברי פרלמנט נוספים מהפת"ח, כשהבולט שבהם הוא קדורה פארס, שנחשב אחד ממקורביו הבולטים של יו"ר התנזים בגדה לשעבר, מרואן ברגותי, הכלוא בישראל.

בתום כמה שעות של דיונים, פרסמו שני הצדדים מסמך הבנות משותף, שעוסק בסוגיות המרכזיות שעל סדר היום המדיני.

בשורה התחתונה של המסמך, מסכימים שני הצדדים כי ההסדר הרצוי הוא הגעה לפיתרון של שתי מדינות, שיסתמך על גבולות 67', ועל בסיס יוזמת השלום הסעודית, חזון הנשיא בוש ו"יוזמת ז'נבה".

המסמך כולל גם התייחסות לדוח בייקר-המילטון, שהוגש שלשום לנשיא בוש, אך בנושא הפלשתיני בלבד. "אנחנו קוראים לקהילה הבינלאומית, ובראשם נציגי הקוורטט, לאמץ את המלצות הדוח לנושא הפלשתיני-ישראלי ולפעול ליישומן", נכתב.

המסמך כולל סעיפים נוספים ובהם ההבנה שלפיה הסכסוך הישראלי-פלשתיני ניתן לפיתרון רק באמצעים מדיניים וכי פעולות אלימות או חד-צדדיות לא יביאו לסיום הסכסוך. בהתייחסם להפסקת האש בין ישראל לפלשתינים קובעים מנסחי המסמך כי על שני הצדדים לנקוט בצעדים ממשיים שיאפשרו את המשך הפסקת האש ברצועה ואת הרחבתה לגדה. שני הצדדים הסכימו בנוסף כי לאחר התייצבות הרגיעה, יש לפעול לפתיחת מו"מ כדי להגיע להסכם, ולהגיע לסיכום בעניין סדר יום ועקרונותיו של ההסכם העתידי בין שני הצדדים. הצדדים גם קוראים לבצע שיפורים משמעותיים בחיי היומיום של האזרחים הפלשתינים, לרבות חופש התנועה. המסמך כולל גם התייחסות לפרשת החייל החטוף גלעד שליט ולסוגיית האסירים הפלשתינים הכלולים בישראל. "שני הצדדים יפעלו בכל כוחם להביא לשחרור מיידי של החייל החטוף ושל אסירים פלשתינים, הכלואים בישראל, לרבות השרים וחברי הפרלמנט", נאמר.

בתום המפגש אמר סגן שר הביטחון סנה ל-nrg מעריב כי למרות שאין מדובר במו"מ מדיני רשמי בין ישראל לרשות, יש לו חשיבות רבה. "זו פגישה של אנשים שמאמינים בצורך במו"מ", אמר. "אני אמרתי בפגישה שיש להביא להפסקת האלימות, ולנצל את המצב החדש שנוצר כדי להתאחד נגד הקיצונים ונגד איראן וללכת לדרך חדשה במזרח התיכון". לדבריו, ניתן להרחיב את הפסקת האש גם לגדה, אך כדי שהדבר יקרה יש לפעול גם נגד תשתיות הטרור. סנה: "אופטימי שיש אנשים רציניים כאלו" סנה אמר בנוסף כי גישות מסוג זה הן חשובות כדי לחזק את מה שהגדיר "המחנה המתון ברשות". "אלו אנשים שרוצים הסדר ומתנגדים לחמאס, ולכן אני אופטימי שיש אנשים רציניים כאלו", אמר. "המציאות היא קשה והתהליך המדיני לא מתקדם כי החמאס מחזיק בשלטון אבל אני מקווה שהעובדה שאבו-מאזן הוא זה שמוסמך לנהל את המו"מ, תביא לכך שכבר בקרוב תהיה פגישה בינו ולבין ראש הממשלה אולמרט, ואני מקווה שזה יקרה". סנה התייחס גם לסוגיית שחרורו של ברגותי. לדבריו, ייתכן ושאלה זו תיבחן ביום מהימים, אך לא בתקופה הקרובה.

מהצד הפלשתיני, אמר עבד רבו ל-nrg מעריב כי למרות הקיפאון המדיני, ממשיכים ישראלים ופלשתינים להיפגש ולדון באפשרויות לסיים את הסכסוך ביניהם. "כוחות השלום בשני הצדדים לא ניתקו מגע וחשוב שלמרות האפשרויות המוגבלויות, נמשיך במאמצים להחיות את התהליך המדיני".

לדבריו, דוח בייקר-המילטון נותן תקווה לעתיד ולחידוש תהליך השלום והפסקת האש תורמת לכך, ויוצרת בסיס ואווירה טובים יותר.

עבד רבו אמר כי לשכת אבו-מאזן עובדת מול לשכת אולמרט כדי להכשיר את הקרקע לפגישה בין השניים. עם זאת לדבריו, יש כמה סוגיות שצריכות להיפתר עוד לפני הפגישה ובראשן הרחבתה של הפסקת האש גם לגדה והתקדמות בנושא האסירים.

לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה