אופ"ק לא תוריד את תקרת תפוקת הנפט היומית
ראשי קרטל אופ"ק נפגשו אמש לראשונה מאז שרמות מחירי הנפט הגיעו לרמות שיא של 75 דולר לחבית. למרות הצעתו של נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, להוריד את רמות התפוקה של הקרטל החליטו ראשי הקרטל להשאיר את רמות התפוקה ברמתן הנוכחית ללא שינוי. ההחלטה, אומרים מומחים, לא צפויה להשפיע על רמות המחירים בפרק הזמן הקרוב.
אנליסטים בכירים טוענים, שהגורם המרכזי מאחורי העליה האחרונה במחירי הנפט הינו אי הסדר בניגריה ופרוייקט הגרעין האיראני. נשיא הקרטל טען אמש כי הקרטל לא לוקח בחשבון אירועים חיצוניים שכאלה אלא מנסה להעריך היצע וביקוש עתידיים ללא אירועים יוצאי דופן. הקרטל מייצר כשליש מהיצע הנפט העולמי. פגישתם הבאה של ראשי הקרטל צפוייה להתרחש ב-11 לספטמבר בוינה.
מספר בכירים בקרטל העלו את החשש, אמש, כי העליה החדה במלאי העולמי עלולה לפגוע ברווחי מדינות הקרטל בעתיד ולכן דורשת הורדה של תקרת התפוקה העומדת כיום על 28 מיליון חביות ליום. בהודעה לתקשורת שפרסמה לאחר הפגישה, אמרו ראשי הקרטל כי הקרטל שומר על ערנות בנוגע לשווקים העולמיים ומוכן לפעול באופן כמעט מיידי על מנת לשמור על האינטרסים של המדינות החברות.
למרות שרמות המחירים הגבוהות מתורגמות לרווחי עתק בקרב יצרני הנפט, החשש המרכזי של ראשי מדינות הקרטל הינו שרמות המחירים הללו, המאפיינות את השווקים בשנה האחרונה, עלולות לגרור פיתוח של מקורות אלטרנטיבים לאנרגיה. פיתוחים שכאלו עלולים לפגוע ברווחים בטווח הארוך.
נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, העלה במהלך המפגש הצעה לא רשמית להוריד את רמות התפוקה הנוכחיות ולקבוע גבול לרמות המחירים של 50 דולר לחבית. ראשי אופ"ק הסכימו, כי על מנת לא לעורר פאניקה ודחיפה של השווקים לפיתוח של מקורות אנרגיה חלופיות, אין צורך לאותת לשווקים על קביעת גבול תחתון של רמות המחירים. צ'אבס טען כי הגבול העליון של רמות המחירים צריך להיות אינסופי. שר הנפט של ניגריה טען כי מאחר והצעתו של צ'אבס לא הועלתה באופן רשמי, בכירי הקרטל לא דנו בהצעה.
למרות החשש מפני ירידה משמעותית בביקושים העולמיים, אומרים אנליסטים, רמות המחירים לא צפויים לרדת באופן משמעותי בפרק הזמן הקרוב. הביקוש הממוצע היומי צפוי לעמוד על רמות של 85 מיליון חביות ליום במהלך שנת 2006. בכל יום, טוענים האנליסטים, מייצרות, חברות הנפט כ-2 מיליון חביות נוספות על מנת לספק את הביקושים במקרה של הפרעה יוצאת דופן בהיצע. הכרית הדקה הזו של המלאי העולמי, אומרים הבכירים, משאירה את השווקים במצב של לחץ היצע תמידי.