מדד מנהלי הרכש המשיך להציג התרחבות גם באוגוסט

הגיע לגובה 57.5% - הערך הגבוה ביותר מאז אוקטובר 2004 ולעומת 54.2% ביולי החולף. השיפור הושפע בעיקר מעלייה ברכיב היצוא - חודש 6 ברצף ורכיב בביקושים המקומיים
שרון שפורר |

מדד מנהלי הרכש בישראל של דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש המשיך באוגוסט, זה החודש השני, להימצא במגמת התרחבות עת הגיע לגובה 57.5% - הערך הגבוה ביותר שנמדד מאז חודש אוקטובר 2004 וזאת לעומת ערך של 54.2% ביולי, עלייה של 3.3% לעומת החודש הקודם.

מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר מקיף שעורכים B&D בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל. המדד בודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד.

כלכלני דן אנד ברדסטריט וארגון מנהלי הרכש מציינים, כי השיפור במדד מנהלי הרכש באוגוסט הושפע בעיקר מעלייה ביצוא ובביקושים המקומיים. ברכיב הביקושים לייצוא נרשמה החודש עלייה של 4.3% וזהו החודש השישי ברציפות שהרכיב נמצא במגמת ההתרחבות. הערך שנמדד באוגוסט עומד על 58.1% לעומת ערך של 53.8% אשר נמדד בחודש הקודם. ברכיב הביקושים המקומיים חלה החודש עלייה 2.6% כאשר הערך שנמדד באוגוסט עומד על 54% לעומת 51.4% שנמדד ביולי. המשיבים לסקר ציינו כי ניכר גידול משמעותי הן ברמת הביקושים לייצוא והן לרמת הביקושים בארץ.

בחינת רכיבי המדד הנוספים מעלה, כי מרביתם הציגו באוגוסט התרחבות. רכיב תפוקות הייצור, השלים באוגוסט 22 חודשים רצופים של עליה, ל-61.4% לעומת 59.3% ביולי, עליה של 2.1% . כלכלני המדד מסבירים, כי ההתרחבות ברכיב תפוקות הייצור נובעת מהעלייה בביקושים המקומיים ובביקושים ליצוא.

גם רכיב כמות הרכישות למלאי הושפע מהעלייה בביקושים והערך שנמדד באוגוסט היה 56.7% לעומת 54.7% ביולי. ברכיב התעסוקה נמשכה מגמת ההתרחבות 19 חודשים ברציפות, הערך שנמדד באוגוסט עמד על 56.6% לעומת 56.5% ביולי והוא מבטא עלייה בהעסקת עובדים במגזר היצרני בישראל.

ברכיב המחירים נרשמה באוגוסט עלייה דרסטית של 14.5% בערך המדד שקפץ מ-50.8% בחודש הקודם ל-65.3% באוגוסט. העלייה החדה ברכיב המחירים מיוחסת, לדברי כלכלני המדד, לעלייה החדה במחירי חומרי הגלם.

הרכיבים במדד שסבלו באוגוסט מהאטה הם רכיב מלאי מוצר מוגמר שירד ב-3% ל-47.6%, ברכיב רמות המלאי של חומרי הגלם שירד ב-3.7% ל-49.4%. ירידת הערכים בשני רכיבים אלה היא תוצאה של העלייה המתמשכת בביקושים למוצרים בשוק המקומי והזמנות יצוא.

ברכיב זמני האספקה ביבוא המשיכה מגמת האטה הנמשכת מזה חודשים רבים, הערך שנמדד החודש עומד על 38.5% לעומת 43.3% בחודש הקודם , כלכלני המדד מסבירים כי רכיב זמני האספקה אינו משוקלל במדד מנהלי הרכש הכללי והוא מעיד בעיקר על מגמת הההתארכות בזמני האספקה של מוצרי יבוא. ברכיב זמני האספקה בשוק המקומי נמדד החודש ערך של 50% ללא שינוי מהערך שנמדד בחודש הקודם.

מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות, כי המשק היצרני האמריקאי ממשיך גם בחודש יולי להימצא במגמת התרחבות, אם כי נצפתה התמתנות במגמה ולעומתו המשק היצרני האנגלי עבר בחודש יולי ממגמת האטה להתרחבות. המדד האמריקאי עומד לחודש יולי מראה 53.6% לעומת 56.6% בחודש הקודם. המדד האנגלי עומד בחודש יולי על 50.1% לעומת 49.2% אשר נמדד בחודש הקודם.

יש לקוות, אומרים בדן אנד ברדסטריט, כי המשך מגמת ההתרחבות במשק האמריקאי והמעבר להתרחבות במשק היצרני האנגלי יהוו סיבה לאופטימיות לגבי המשק היצרני בישראל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה