איום הפס הרחב לא יסתפק בבזק: יגיע ללווין ולכבלים

בכלל פיננסים בטוחה סבורים, כי ההשפעה של ניידות המספרים בתחום הטלפוניה הנייחת תהיה גבוהה יותר ותאפשר גם לעסקים להחליף מפעיל בקלות, מה שיהווה איום משמעותי על בזק בסגמנט העסקי, המהווה יותר מ-60% מהכנסותיה
שרון שפורר |

הודעת eBay על רכישת Skype תמורת 2.6 מיליארד דולר מהווה הצהרת כוונות אסטרטגית של החברה עם כניסתה לתחום ה-VoIP, סבור האנליסט רן ישראלי מכלל פיננסים בטוחה.

העסקה, הוא מציין, תעניק לחברה מאגר לקוחות חדש של כ-50 מיליון משתמשים רשומים לעומת כ-150 מיליון לקוחות ב-eBay (שרק שליש מהם נחשבים לפעילים) ומהווה פלטפורמה לחברה לבניית קשרים חדשים עם לקוחות.

Skype, שהוקמה ב-2002 ושהכנסותיה נאמדות בכ-80 מיליון דולר, היא החברה המובילה בשוק שירותי VOIP (יחד עם חברת Vonage), ולמעשה, אומר ישראלי, מסמנת את המהפכה הטכנולוגית במעבר לשירותי תקשורת מבוססי פס רחב. בשנים האחרונות, אומר האנליסט, השינויים הטכנולוגים בענף התקשורת מציבים את חברות ספקי התקשורת בפני אתגרים עצומים ומקשים על יכולתו של הרגולטור לקבוע את כללי המסגרת לפעילות בענף. הדוגמא הטובה לכך, לדבריו, היא טכנולוגיית ה-VOIP (או VOB) שלמעשה מבטלת את הצורך של חברות התקשורת לבנות רשת גישה חליפית לחברות "הבזק" השונות על מנת לספק שירותי תקשורת נייחת ללקוחות, או לחילופין מונעות את הצורך בשירותי ה-Unbundling.

אומנם, מציין ישראלי, אין חשש שחברות תקשורת מקומיות שבודקות את נושא ה-VOIP בחודשים האחרונים ירכשו במיליארדי דולרים אך הוא מדגיש שהאיום הטכנולוגי בדמות הפס הרחב משפיע כבר כיום בעיקר על חברת בזק בתחום השיחות הפנים ארציות ובעתיד הרחוק צפוי להשפיע גם על חברות הכבלים והלוויין בתחום הטלוויזיה הרב ערוצית. מספיק לציין שישראל מובילה בעולם בשימוש ב-Skype.

ישראלי מונה מספר נקודות שיש בהן להשפיע על נקודת מבטנו על הענף מבחינה טכנולוגית:

האנליסט מפנה את תשומת הלב לכך, שמשרד התקשורת אפשר למספר חברות תקשורת (האחרונה מביניהן היא סלקום) לבצע ניסוי VOB על מנת להעמיד את השירותים האלה בעתיד לשימוש הציבור ובכך לפתוח את שוק התקשורת הנייח לתחרות מיידית שכן ה-VOB מבטל את חסם הכניסה המשמעותי בענף. הנושאים שעדיין עומד על הפרק הם גובה דמי הקישוריות לשיחות נכנסות (להערכתנו בטווחי המחיר שיגבו לא צפוי להשפיע על הענף) והאם בזק תהייה רשאית לתת שירות דומה (ואם כן מתי ותחת אלו הגבלות). בשורה התחתונה גם אם בזק תהייה רשאית לתת שירותי VOB הרי שמדובר שבשירות שיפגע בהכנסותיה שלה משיחות פנים ארציות ובסופו של יום תוצאותיה של החברה בתחום התקשורת פנים ארצית צפויות להיפגע משמעותית בשנים הקרובות כתוצאה מפתיחת התחרות.

הוא מתייחס גם לניידות מספרים ואומר, כי התפתחות רשתות התקשורת מאפשרת להסדיר את הנושא וכי נכון להיום ניידות המספרים בארץ צפויה להתחיל בתחילת שנת 2007 בתלות ביכולתם של חברות התקשורת להפעיל לחצים על משרד התקשורת לדחות את רוע הגזרה. נראה לו שההשפעה בסקטור זה צפויה להיות יחסית זניחה בגלל מבנה השוק וחלוקתו בין החברות (אם כי כמובן תאלץ את החברות להשקיע יותר בשימור לקוחות). מנגד, הוא מוסיף, ההשפעה בתחום הטלפוניה הנייחת תהיה גבוהה יותר ותאפשר גם לעסקים להחליף מפעיל בקלות מבלי להחליף את מספרי הטלפון הנייח דבר שלהערכתו יהווה איום משמעותי על בזק בסגמנט העסקי (והוא מזכיר שוב שהסגמנט העסקי מהווה יותר מ-60% מההכנסות החברה ורק מ-1% מהלקוחות).

נקודה נוספת אליה מתייחס ישראלי - טלוויזיה הרב ערוצית על תשתית האינטרנט - כיום, הוא אומר, עוד מוקדם להעריך את השפעת השירות הנ"ל על התחרות מול חברות הכבלים והלוויין שכן הוא מצריך תשתית שירותי אינטרנט מהיר של כ-6-8 מגה לכל בית ויחלפו מספר שנים, לדעתו, עד שישראל תספק את הקצבים (למרות שבעולם הם כבר קיימים).

בכלל פיננסים בטוחה חותמים את הסקירה על הענף בתזכורת להמלצות שהעניקו למניות חברות הסלולאר המקומיות. על פרטנר הם ממליצים קניה עם מחיר יעד של 50 שקל למניה ומעריכים, כי למרות המומנטום החיובי בשבועות האחרונים, המשקיעים לא הפנימו עדיין את מלוא יכולתה של החברה להתגבר על השפעת דמי הקישוריות.

על בזק הם ממליצים ב"תשואת חסר" עם מחיר יעד של 5.2 של למניה, וצופים, כי למרות כניסתם של ב"ע חדשים, הם לא יוכלו למנוע את הפגיעה בהכנסות החברה בתחום התקשורת הנייחת והתגברות התחרות בענף.

ולבסוף - גם על מת"ב ממליצים בבית ההשקעות ב"תשואת שוק" עם מחיר יעד של 35 שקל למניה, על רקע התוצאות החלשות של החברה בפרט ושל התעשייה ככלל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה