ג'רי קוטישטנו: "התנודתיות כאן כדי להישאר, תתכוננו לתשואות נמוכות בשנת 2016"
העלאת הריבית הראשונה של הפד' כבר מאחורינו, ונראה שבינתיים השוק מגיב בעיקר בתנודתיות חריפה ולפי שעה מתקשה לבחור כיוון. ראלי ביום ד' בוול סטריט מיד לאחר העדכון התחלף בנפילות בימים חמישי ושישי. גם בת"א מצב העניינים דומה עם קפיצה ביום חמישי ונפילה של מעל ל-1.7% היום.
בשיחה עם Bizportal, מתייחס ג'רי קוטישטנו, מנהל השקעות בכיר ב-IBI, לתנודתיות בתקופה האחרונה, הסיבות שהביאו לכך וכיצד תיראה לדעתו שנת 2016: "התנודתיות החריפה בשוק קיימת כבר מספר חודשים, מאז אוגוסט-ספטמבר. הדבר מגיע בעיקר על רקע צלילת מחירי הנפט, כאשר מתחיל לעלות ספק לגבי החזרי החוב של חברות קטנות-בינוניות בסקטור. הדבר יוצר עצבנות רוחבית בשוק האג"ח האמריקני: נרשמים פדיונות בקרנות אג"ח ויציאה מתחום ה-high yield. יחד עם זאת - צלילת מחיר הנפט ושאר הסחורות גורמת לעוד לחץ בשווקים - ומכאן התנודות החריפות".
סיבה נוספת לתנודתיות אותה מציין קוטישטנו היא כמובן פעולת הבנק המרכזי האמריקני: "הפד' לא נמצא בשוק בהרחבות כמותיות, ואף הפך את הכיוון - להעלאת ריבית. חזרנו למצב נורמלי בשוקיים, ובמצב הזה התנודתיות גדולה. התרגלנו בשנים האחרנות לתנודתיות נמוכה יחסית במניות על רקע ההרחבות הכמותיות, אבל המצב השתנה - התנודתיות כאן בשביל להישאר".
כמה הנפט מהווה פוטנציאל לזעזוע בשווקים? "עוד לא היו פה פשיטות רגל גדולות בתחום, רק קטנות. בטווח של חצי שנה-שנה מה שיאזן את שוק הנפט זה חברות שיצאו או יירכשו – בתהליך של קונסולידציה של השוק. בסופו של דבר, יציאה של חברות תקטין את הייצור ויווצר שיווי משקל - זה הסייקל הכלכלי." נשמע שאתה לא חיובי לגבי המניות. "בכל התקופה הזו - אנחנו נמצאים באחזקה שמרנית של מניות. גם בהסתכלות קדימה – זו המגמה. מאז חודש ספטמבר הורדנו רמה בתיאבון לסיכון".
- בצל ההשקעה המסוכנת: מנכ"ל קרנות הנאמנות של אפסילון עוזב
- "ישראל אחת הכלכלות החזקות בעולם. הדולר ימשיך להיחלש"
ובכל זאת, לדבריו, כל תיק השקעות צריך להכיל רמה מסויימת של מניות, החל מ-10% עבור המשקיעים הסולידיים וכך הלאה כאשר "במישור הטקטי, לאדם עם אורך רוח כדאי לפעול נגד המגמה - כלומר לקנות בירידות ולמכור בעליות. "חלקים ללא סיכון פשוט יקבלו אפס, הריביות יישארו נמוכות, לא רק בטווח של חודשים אלא בטווח של שנה-שנתיים לפחות".
התנודתיות כאן כדי להישאר
בהתסכלות ל-2016, קוטישטנו אינו שלילי על שוק המניות, אבל גם לא מספק תחזיות ורודות מדי: "צריך להתכונן לתשואה נמוכה ב-2016. עם זאת, צריך לזכור כי העולם עדיין צומח - אירופה, ארה"ב, אפילו בסין למרות ההחלשות יש נתוני צמיחה חיוביים. אנחנו לא באווירה משברית, יש פה סיפור נקודתי של ירידה חדה במחירי הנפט והסחורות בתקופה מאוד קצרה.
העלאת הריבית הוגדרה כ"היסטורית"- אנחנו נכנסים לרצף העלאות מהיר? "אין צפי לצמיחה מהירה של ארה"ב. בטווח של 3-4 השנים הקרובות, הריבית תגיע למקסימום 2.5%, זה יהיה קצה גבול היכולת של הכלכלה האמריקנית". לדבריו, הכלכלה לא הייתה במצב האידיאלי להעלאת הריבית, אף יילן (נגידת הפד') הייתה חייבת לבצע את ההעלאה הזו - כדי לשמור על אמינות הפד'.
- בנק אוף אמריקה: "צפויה צמיחה חזקה בישראל ביחס לעולם; האינפלציה תהיה 2.9%"
- מה יקרה לבורסה אם ארה"ב תגיע להסכם עם איראן?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
את הגישה החיובית ביותר לגבי המניות הוא רואה כמובן בטווח הארוך - עבור המשקיע הצעיר: "אנשים צעירים חייבים להשקיע נתח גדול יחסית במניות והשעקעות ארוכות טווח. לתזמן את השוק זה קשה -אין מה לעסוק בלחכות או לא לחכות. צעירים בכלל לא צריכים להתסכל על התנודתיות הקצרה, בסופו של דבר, זה האפיק שייתן את התשואה הגבוהה ביותר".
- 2.כרוביאל 20/12/2015 23:58הגב לתגובה זווהביצים לעשות את מה שהוא מאמין ולהביא תשואות על אף הרגולטור
- 1.היחידי מהמוסדיים שבא לעבוד ולא רק בא לעבודה... המשך עך (ל"ת)רונן 20/12/2015 19:08הגב לתגובה זו