2008 היא שנת מפנה: להלן סיפור

איך קורה שאת תיק המניות שלכם אתם בודקים 10 פעמים ביום ואילו את הכסף העתידי שלכם אתם בודקים בקושי אחת לשנה? 2008 חייבת להיות שנת מפנה בעניין
יוסי פינק |

להלן סיפור - לפני ימים מספר, שוחחתי עם חבר טוב שלי, שהתחיל לעבוד כמנהל פרויקט בחברת הייטק גדולה, וכך לדבריו: "היה לי יום מטורף, מפגישה לפגישה ועוד נתקעה לי פגישה עם הסוכן ביטוח. 5 דקות נתתי לו, חתמתי על השם יודע מה והמשכתי הלאה, יום מטורף". האמת שנשמע יום סטנדרטי של הבן אדם, אבל החמש דקות האלה עם סוכן הביטוח הטרידו במעט את מנוחתי, בעיקר בגלל שמדובר באחד שבודק את תיק המניות שלו כל 5 דקות ומושגים כמו 'קרנות נאמנות' או 'תעודות סל' זה בגדר מילים גסות עבורו. בן אדם שלא ייתן גם לוורן באפט לנהל את כספו וכך לאחר יד הוא נותן לסוכן ביטוח אלמוני לדאוג למיטב כספו העתידי.

נשמע לכם מוכר? סביר שחלקכם הגדול מאוד דומה לו, גם באופי הפגישה עם סוכן הביטוח וגם בתדירות בדיקת תיק המניות. אנשי שוק ההון מרגישים מאוד חכמים, בעיקר בכל הנוגע לניהול כסף, אבל הכסף העתידי (או במילים אחרות - התוכנית הפנסיונית) זה כסף אחר. ידיד המשפחה, שהוא במקרה גם בעל חברת ביטוח לא קטנה, יודע לספר על שיחות שלו עם אנשי שוק ההון - "הם ידברו כלאחר יד על אסטרטגיות מסחר בכלים הפיננסים המסובכים ביותר אבל הידע שלהם נגמר איפה שהמילה ביטוח מתחילה, אני יכול למכור להם מה שאני רוצה, אין להם מושג".

העניין החמור הוא, שהמשקיע הממוצע משחק עם כמה עשרות אלפי שקלים, אולי מעט יותר (כמה שהאישה נותנת) ואילו לבן אדם בן 50 יש כבר סכום נכבד בביטוח המנהלים. היום, יותר מאי פעם, יש לנו הלקוחות את האפשרות להיות מעורבים יותר בניהול תוכנית הפנסיה שלנו, כשחברות הביטוח מחויבות לדווח על בסיס רבעוני והתקנות החדשות בפתח. העניין הוא שאת תיק המניות שלכם אתם בודקים עשר פעמים ביום ואילו את הפנסיה שלכם אתם בודקים אחת לשנה, במקרה הטוב.

אז שנה חדשה בפתח ומבחינת חיסכון לפנסיה, לא מדובר בסתם עוד שנה. ב-1 ביולי 2008 יכנסו לתוקף התקנות המאפשרות את ניוד החיסכון הפנסיוני. כל צרכן יוכל להעביר את הכספים שחסך ממוצר פנסיוני אחד למוצר פנסיוני אחר לפי בחירתו ומבלי שהמהלך יהיה כרוך בעלות כלשהי מצדו ומבלי שהמעבר ייחשב כאירוע מס. בשורה התחתונה, התקנות יאפשרו לנו החוסכים להיות מעורבים יותר ולקבל את התוכנית המתאימה לנו ביותר, בלי קשיים בירוקרטים.

אז איך עושים את זה? דבר ראשון - תקבעו פגישה עם סוכן הביטוח שלכם ותפנו זמן לצורך העניין. דבר שני - תגיעו עם דף ועט ותתחילו לרשום את ההצעה שקיבלתם בתוספת הסברים. דבר שלישי - לא למהר לחתום. קחו את ההצעה הביתה, תעברו עליה, תעשו שיעורי בית, אולי תקבלו חוות דעת נוספת ורק אחרי חשיבה של ממש - תקבלו החלטה. אתם תופתעו לגלות כי קיימות אפשרויות וכי הידע והניסיון שלכם בתחום ההשקעות בשוק ההון בהחלט יכולים להיות לכם לעזר רב גם בתחום הביטוח הפנסיוני.

מדובר בעתיד הכלכלי שלכם, בדיוק כפי שלא תקנו בית אחרי פגישה אחת של 10 דקות עם המתווך, כך אתם לא אמורים להחליט על עתיד כספי הפרישה שלכם אחרי שיחה של 5 דקות. סוכן הביטוח מריח מייד לקוח שלא עשה שיעורי בית ובא רק לחתום, במקרה שכזה הוא יספק לו את התוכנית הכי פשוטה ולא בהכרח את התוכנית הכי מתאימה.

ועוד מילה

כנראה שהגולש הממוצע באתר Bizportal הוא בן אדם עם הבנה שמעל לממוצע בתחום שוק ההון ויודע דבר או שניים על ניהול עצמאי של כסף ובכל זאת, כספי הפרישה שלו מנוהלים בצורה מאוד ממוצעת וללא כל התערבות מצידו. לא נראה לכם מוזר? יש לכם משימה לשנה החדשה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה