האם הדרדרות הדולר צפויה להעצר השבוע?
בשבוע שעבר הוסיף להיחלש הדולר באופן חד מול השקל, זאת למרות היציבות היחסית שנרשמה במסחר בדולר בעולם ולמרות הפחתת הריבית שביצע בנק ישראל בתחילת השבוע, שהביאה את פער הריביות בין ישראל לארה"ב לשיא של 1.5%.
ירידה חדה זו בשערו של הדולר נבעה מהתגברות הציפיות להמשך הורדות הריבית עקב דברי הנגיד בהודעת הריבית זאת לצד אינדיקטורים המצביעים על איתנותה של הכלכלה המקומית, מה שבסה"כ תרם להתגברות זרם השקעות הזרים בשוק ההון המקומי ולזרימת מט"ח לארץ. בנוסף, מבנק לאומי נמסר כי יש להניח שתנועות הון ספקולטיביות, אשר יתכן ותודלקו מחוסר הצלחתה של המדיניות המוניטרית המרחיבה להשפיע על שער החליפין, תרמו אף הן לירידות שרשם המטבע האמריקאי. כמו כן, יש לזכור כי הפחתת הריבית היתה כבר צפויה בשווקים (והיו אף משקיעים שציפו להפחתת ריבית חדה יותר של 0.5%) כך שהיא נתנה את אותותיה כבר בשבוע שעבר מה שהביא לכך שהשפעתה השבוע היתה מוגבלת.
מעבר לים נחלש מעט הדולר לאחר שמכירת בתים קיימים בארה"ב ומדד ביטחון הצרכנים ירדו בשיעור חד מהצפוי. כמו כן, בסוף השבוע האחרון פורסמו נתוני צמיחה מאכזבים לרבעון הראשון בארה"ב, מהם עולה, כי הכלכלה האמריקנית האטה לקצב צמיחה ראלי של 1.3% ברבעון הראשון, במונחים שנתיים, ההתרחבות האיטית ביותר בארבעת השנים האחרונות, בעוד היא נפגעת ממחירי האנרגיה העולים ושוק המגורים החלש. צפי הכלכלנים היה לצמיחה של 1.7%. עוד נובע, כי מדד המחירים של התמ"ג – אינפלציה - גדל ב-4%, הגבוה היותר ב-16 השנים האחרונות. נתונים אלו העלו את הסבירות להורדת ריבית ע"י ה- FED, מה שהחליש את הדולר בעולם.
בסיכום שבועי נחלש הדולר בכ- 1.6% מול השקל (הגיע לרמת שפל של כ- 6.5 שנים) ונותר ללא שינוי מול האירו.
לאומי: בטווח הקצר הדולר ייסחר מול השקל בהתאם לעולם
בבנק לאומי צופים כי בטווח הקצר, ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי ימשיך הדולר להיסחר מול השקל בהתאם למגמות המסחר בעולם. בטווח הבינוני והארוך, מצפים כי המשך הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב וגיוון יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים המובילים ימשיך להשפיע בכיוון החלשותו של הדולר בעולם.
עם זאת, שיפור בגירעון במאזן התשלומים האמריקאי צפוי למתן מגמה זו. "בישראל, חוסנו היחסי של המשק המקומי, המשך הצמיחה וזרם ההשקעות הזרות בארץ צפוי להמשיך ולתמוך בשקל. עם זאת, הסטת כספים של המשקיעים המקומיים לחו"ל והאטת זרם ההשקעות הזרות בארץ צפוי להוות משקל נגד למגמה זו", מסכמים בבנק.
בנק הפועלים: התיסוף קרוב למיצוי; להחזיק 10% מט"ח בתיק
בבנק הפועלים מעריכים כי בטווח הארוך בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר שער השקל ויפעל למנוע את המשך התחזקותו על ידי הורדת ריבית נוספת במידת הצורך, לאור הדברים שנאמרו בהודעת הריבית בשבוע שעבר. למרות זאת הערכות כלכלני הבנק הן, כי השפעת הריבית מוגבלת, שכן הדולר בעולם לא צפוי להתחזק ולכן לא צפוי לחץ כלפי מעלה גם על שער הדולר מול השקל.
מהבנק נמסר כי על פי ההערכות, השקל צפוי להמשיך ולקבל תמיכה מזרם ההשקעות הזרות לישראל, על רקע הציפיות כי כלכלת ישראל תמשיך להפגין ביצועים טובים. יחד עם זאת נראה, מדגישים בפועלים, כי התיסוף קרוב למיצוי, על רקע הרמות הנמוכות בהן נסחר הדולר כיום, ויתכן אף שבהמשך השנה נראה מגמה של פיחות, אך בשיעור מתון בלבד. לאור זאת, כלכלני הבנק מציינים כי "אנו ממליצים להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ- 10%, תוך פיזור למטבעות נוספים כגון האירו והליש"ט".
בנק אגוד: להחזיק 10% מהתיק במט"ח ממנו 20% בדולר
בבנק אגוד, בדומה לבנק הפועלים ממליצים למשקיעים פרטיים על נתח של 10% משווי התיק באפיק המט"חי, כ-20% בדולר, כ- 45% באירו וכ-35% במטבעות אחרים: לירה שטרלינג, דולר ניו- זילנד ודולר אוסטרלי.
פינוטק: הנגיד לא יעשה הנחות והשקל צפוי להחלש
כלכלני בית ההשקעות פינוטק מעריכים כי התחזקותו של השקל לקראת מיצוי, והוא צפוי להחלש. לטענתם, "מבחינת הנגיד היעד העיקרי זה להביא את האינפלציה במשק המקומי לרמה של 1%-3% וכפי הנראה אין בכוונתו לעשות הנחות". לטענתם, שני גורמים עיקריים עשויים להשפיע על השקל ולהביא להיחלשותו, הראשון הוא התאוששות מסויימת של הדולר בעולם והשני הוא הפגיעה בייצוא שמובילה ללחץ על הנגיד מצד היצואנים להתערבות אקטיבית בשע"ח על מנת להביא לפיחות.