שוק ההון: האטה בכלכלה הגדולה בעולם או ירידה חולפת?
בתקופה האחרונה ממשיכה להשאל השאלה האם הכלכלה הגדולה בעולם נמצאת לפני תקופת מיתון או בשפל רגעי? קרן המטבע הבינלאומית שחשפה בשבוע החולף טיוטה של התחזית הכלכלית השנתית טוענת בדו"ח כי: קצב הצמיחה של הכלכלה האמריקאית אכן יואט השנה וצפוי לצמוח ב-2007 ב-2.6% בלבד, לעומת 3.4% בשנת 2006. כמו כן, קצב הצמיחה של הכלכלה העולמית יגדל ב-4.9% בשנת 2007 לעומת 5.3% בשנה הקודמת. בנוסף, נמשך בשבוע, ואף החריף, המשבר בשוק המשכנתאות. בחמשת החודשיים האחרונים פשטו רגל או נמכרו יותר מ-20 בנקים משוק המשכנתאות בארה"ב. זאת, בעקבות גידול חובות שלא ניתן לפדותם. רק השבוע דיווחה ניו סנצ'ורי פייננשל, החברה השנייה בגודלה בשוק המשכנתאות, כי תפסיק להעניק הלוואות חדשות לרוכשי בתים ודירות. וחברה גדולה אחרת, אקרטידר הום לנדרס, דיווחה כי היא נאלצת לגייס כסף על מנת לפרוע את הלוואותיה.
במקביל, פורסמו השבוע נתוני האינפלציה, כאשר מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר עלה ב-0.4%, כשהתחזיות המוקדמות צפו לעלייה מתונה יותר של 0.3%. מדד הליבה, המנוכה ממחירי אנרגיה ומזון, עלה בהתאם לתחזית הכלכלנים ברמה של 0.2%. מנגד, מדד המחירים ליצרן לחודש פברואר הפתיע את התחזיות המוקדמות של הכלכלנים, כאשר טיפס ב-1.3% לעומת צפי לעלייה של 0.3% בלבד. מדד הליבה אף הוא רשם עלייה של 0.4% שהייתה כפולה מהתחזיות הכלכלנים המוקדמות.
המכירות הקמעוניות לחודש פברואר עלו ב-0.3%, התחזיות המוקדמות צפו לגידול רב יותר במכירות לאחר שאלו לא צמחו בחודש ינואר. נתונים נוספים שפורסמו: מחירי הייבוא והיצוא לחודש פברואר: מחירי הייבוא עלו ב-0.1%, ומחירי הייצוא עלו ב-0.7%. הייצור התעשייתי גדל ב-1.0% בפברואר בעקבות גידול של 6.7% בתפוקת ייצור האנרגיה, התחזיות המוקדמות בוול סטריט צפו עלייה של 0.3% בייצור לאחר ירידה שנרשמה בחודש ינואר. נראה כי, החשש מהאטה בכלכלת ארה"ב השפיע גם על מדד אמון הצרכנים שירד ב-2.5% לרמה של 88.8 נקודות. התחזיות צפו לירידה מתונה יותר לרמה של 89.8 נקודות.
מסביב לעולם: בחלק המערבי של העולם, אירופה, הושפעו השווקים גם כן מההאטה הצפויה בכלכלת ארה"ב, והמדדים המובילים רשמו ירידות שערים. כמו כן, גם באסיה המדדים הושפעו באופן שלישי מהירידות ברחבי העולם.
מניות ישראליות בולטות: כוכבת השבוע בישראליות בוול סטריט הייתה החדשה- ביבגנד, המתמחה בנתבים לרשתות פס רחב. החברה שהשלימה את ההנפקה בשבוע החולף עלתה ביומה הראשון ב-31%, כך ששווי החברה הגיעה לכ-975 מליון דולר. יחד עם זאת, התממשה המניה ביום שלמחרת ב-2.0% . נציין כי, החברה השלימה גיוס של 139 מליון דולר. עוד מניה ישראלית שבלטה השבוע הייתה "סימטרון" שזינקה ב-80.7% לאחר שכבר עלתה ב-117%, לאחר שדיווחה על רווח תפעולי ורשמה רווח נקי של חצי מליון דולר.
"מלונקס" המשיכה את דרכה מטה גם השבוע ואיבדה כ-15.1% מערכה וכ-24.0% מיום הנפקתה. החברה שמפחת מוצרי תקשורות מבוססי מוליכים למחצה רשמה ירידות כה חדות בעקבות פרסום הדו"חות הכספיים לרבעון האחרון של שנת 2006, ותחזיות מאכזבות לשנת 2007.
"אודיקודס" צנחה השבוע ב-27.4% בעקבות פרסום אזהרת הרווח של הכנסות ורווח לחברה לרבעון הראשון של שנת 2007. על רקע האזהרה, מספר בתי השקעות חתכו בהמלצותיהם לחברה. ביניהם CIBC שהעביר את המלצתו מ"תשואת יתר" ל"תשואה ענפית". לעומת זאת, במריל לינץ' הותירו את המלצת ה"קנייה" על המניה בטוענה כי הירידות האחרונות משקפות כבר את האזהרה של החברה.
"רדוויז’ן" אומנם ירדה בסיכום שבועי ב-0.4% אך רשמה עלייה של 5.5% על רקע הרכישה של חברת WebEx המתמקצעת בתחום של שיחות וועידה, ע"י הענקית סיסקו. שיתוף הפעולה בין שתי החברות יכול להביא איתו הרחבה של שת"פ בין שתי החברות.
באסיה, רוב השווקים, בעיקר אלו המוגדרים שווקים מתעוררים, לא הראו מגמה חיובית בשבוע האחרון. נראה, כי סכנת אי הנזילות בשווקים אלו מרתיעה את המשקיעים הזרים, שבעקבות הנפילות משכו מהשווקים המתעוררים סכום של 9 מיליארד דולר. נזכיר, כי הצניחה של סוף החודש הקודם, החלה במפולת הבורסה בשנחאי בכ- 9.0% על רקע פרסומים לרגולציה בשוק הסיני, שתגביל את נזילות המשקיעים הזרים.