בורסות המערב מתאוששות מהמפולת של סוף פברואר

הדאו גונס רשם עלייה שבועית של 1.3%. לאחר צניחה בשיעור של 4.5% בבורסות בארה"ב, בסוף פברואר, הראו המדדים המובילים של וול סטריט סימני התאוששות השבוע.

הירידות הגדולות של סוף החודש נרשמו על רקע הצניחה בבורסות המזרח, בשילוב עם התבטאויות של אישים בארה"ב, בראשם אלן גרינספאן, הנגיד המיתולוגי, לגבי כניסתו הצפויה של המשק האמריקאי למיתון לקראת סוף שנת 2007. שילוב זה עורר את חשש המשקיעים מפני מעבר למגמה שלילית ארוכת טווח ותחילת ירידות. אולם, בשבוע האחרון שידרו הבורסות במזרח קור רוח יחסי. כמו כן, בתי השקעות רבים פרסמו, כי להערכתם, מדובר בתיקון טכני ולא בתחילת מגמת ירידות.

בזירת המאקרו, האינדיקטור האמפירי למצב המשק האמריקאי, פורסמו נתונים כלכליים מעורבים אשר מראים כי המשק האמריקאי מאט אך בינתיים אינו נכנס למיתון. כל אלו, שלחו את המדדים המובילים בארה"ב לעליות. בין נתוני המאקרו הבולטים ניתן למנות את מדד מנהלי הרכש למגזר הלא יצרני לחודש ינואר, שירד ב- 5.6 נק' לעומת צפי לירידה מינורית יותר של 1.5 נק'. זאת ועוד, הפריון בעבודה עלה במהלך הרבעון הרביעי של שנת 2006 ב- 1.6%. הזמנות המפעלים לחודש ינואר ירדו ב- 5.6%, לעומת צפי האנליסטים לירידה של 4.0%. המלאי הסיטונאי עלה ב- 0.7% לעומת צפי מוקדם לעלייה של 0.1%. הגירעון המסחרי של ארה"ב ממשיך להצטמצם (כבר 5 חודשים), ירד ב- 3.8% ונאמד ב- 59.1 מיליארד דולר. בלט באיתנותו שוק העבודה האמריקאי: שיעור האבטלה ירד לרמה של 4.5% לעומת תחזית האנליסטים לרמה של 4.6%. השכר הממוצע עקף גם הוא את תחזיות האנליסטים ועלה ב- 0.4%.

כאמור, לאור נתונים אלו, עולה שוב הסוגיה הקשה: מה גרוע יותר עבור הכלכלה האמריקאית - כניסה למיתון או אינפלציה? נראה, כי המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר נתוני המאקרו, תוך כדי ניסיון לאתר מגמה מתגברת אם בכיוון לחצים אינפלציוניים ואם בכיוון כניסה למיתון, כאשר שתי האפשרויות יגרמו לתופעות שליליות.

השווקים האירופאים, בדומה לשוק המניות המקומי, הושפעו בעיקר מהמתרחש בשוק האמריקאי וסיכמו את שבוע המסחר האחרון בתשואה חיובית. זאת למרות העלאת הריבית המוניטרית בגוש האירו ב- 0.25% לרמה של 3.75%.

באסיה, רוב השווקים, בעיקר אלו המוגדרים שווקים מתעוררים, לא הראו מגמה חיובית בשבוע האחרון. נראה, כי סכנת אי הנזילות בשווקים אלו, מרתיעה את המשקיעים הזרים, שבעקבות הנפילות משכו מהשווקים המתעוררים סכום של 9 מיליארד דולר. נזכיר, כי הצניחה של סוף החודש הקודם החלה במפולת הבורסה בשנחאי בכ- 9.0% על רקע פרסומים לרגולציה בשוק הסיני, שתגביל את נזילות המשקיעים הזרים.

בין המניות הישראליות שבלטו השבוע בניו יורק, נזכיר את דלק USA, שפרסמה בשבוע האחרון את דוחותיה הכספיים לשנת 2006. החברה דיווחה על שנת שיא ברווחיות. הרווח הנקי השנתי גדל בכ- 45% לכ- 93 מיליון דולר. מניית החברה עלתה בסיכום שבועי ב- 1.1%. אלון USA פרסמה גם היא את דוחותיה הכספיים לשנת 2006. הרווח הנקי נאמד בכ- 26 מיליון דולר, המהווים רווח של 56 סנט למניה, 2 סנט מתחת לתחזיות האנליסטים המוקדמות. החברה מסבירה את הירידה ברווחיות בירידה בתפוקת בית הזיקוק Big Spring, אשר במפרץ מקסיקו ובשל נזקי הסופות ריטה וקטרינה. זו מוסרת, כי תפוקת בית הזיקוק הנ"ל צפויה לעלות במשך השנה הקרובה. בנוסף, דיווחה החברה על הסכם רכישת חברת Skinny's, בעלת 102 חנויות נוחות ותחנות דלק במרכז ובמערב טקסס, תמורת 70 מיליון דולר. בחברה מעריכים, כי השלמת העסקה תבוצע במהלך הרבעון השני של 2007. מניית החברה עלתה בסיכום שבועי ב- 4.9%.

אומריקס, הצטרפה גם היא למדווחות ובנוסף הצטרפה למרוויחות. החברה רשמה עלייה של 132% בהכנסות לרמה של 63.8 מיליון דולר. הרווח הנקי למניה נאמד ב- 1.65 דולר למניה, זאת לעומת הפסד של 2.45 דולר למניה בסיכום שנת 2005. מניית החברה עלתה בסיכום שבועי ב- 9.0%.

און טראק, דיווחה על עלייה של 42% בהכנסות לרמה של 13.2 מיליון דולר. ברווח הנקי רשמה החברה הפסד של 300 אלף דולר, זאת, לעומת הפסד של 3.2 מיליון דולר במשך שנת 2005. מניית החברה עלתה בסיכום שבועי ב- 3.4%.

מאת מיטב - מחלקת המידע הפיננסי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה