המס על הליסינג יתייקר לפחות פי 3

באוצר הצ יגו להירשזון את הרפורמה בליסינג: "שווי השימוש יעלה פי 4-3". שר האוצר מתכוון לקיים בשבוע הבא סדרת שימועים בסוגיה
מעריב NRG |

אתמול נחשפו לראשונה בפני שר האוצר אברהם הירשזון כל הנתונים שקשורים ב"רכב צמוד" בישראל, לקראת העלאת שווי השימוש בכלי רכב אלה.

במצגת שהכינו אנשי האוצר הוצגו בפני השר נתונים רבים, ובהם השוואת המצב בארץ למדינות אחרות ותוכניות האוצר לעתיד. השר החליט לקיים בשבוע הבא סדרה של שימועים לגורמי הענף הנוגעים בדבר.

הירשזון ציין השבוע, כי לא נקבע עדיין מועד להעלאת שווי השימוש. לדבריו, "לא הופעלו עליי שום לחצים בנושא שווי השימוש, ואני לא חש מאוים. זה טבעי שיש הרבה מתנגדים לנושא. נקיים שימועים לכל הגורמים, נשמע את כל ההסתייגויות ונקבל החלטה ראויה ומאוזנת".

מקור בכיר מאוד באוצר אמר אתמול ל"עסקים", שהעמדה המקצועית של משרד האוצר היא ששווי השימוש צריך לעלות ב"הרבה יותר מפי 2 - אפילו פי 3 או 4, אבל כרגע הסכומים עצמם חשובים פחות מהעיקרון - להעלות את שווי השימוש החל ב1 בינואר 2007 לערך הריאלי שלו". על כל פנים, לפי המסתמן יגדל שווי השימוש ברכב צמוד פי 2.5 בהדרגה במשך מספר שנים.

שווי השימוש עשוי להגיע בסוף התהליך ל-3,300 שקל לחודש למכונית משפחתית לעומת 1,330 שקל כיום, ול-5,500 שקל למכוניות מנהלים לעומת 2,160 שקל כיום.

בשלב ראשון יועלה השווי בכ-30% ויכניס למדינה 1.2 מיליארד שקל בשנה. במקביל יינתנו הקלות לציבור, כמו הפחתת איגרות הרישוי על רכב פרטי והקלות נוספות בתחום המסים. מי מרוויח מהמיסוי? בדיון - שבו נכחו בכירי האוצר, ובהם המנכ"ל יוסי בכר ומנהל רשות המסים ג'קי מצא - נחשף בין היתר שיעור המכירות של מכוניות נוסעים חדשות לציי רכב (לא רק חברות ליסינג).

כיום מגיע בישראל שיעור זה לכ-63% מסך כלי הרכב החדשים שנמכרים, לעומת 40%-20% במרבית מדינות העולם המערבי. עמדת האוצר, כפי שהוצגה בפני השר, היא שההיקף העצום של מכירות כלי רכב לציי רכב נובע בעיקר בזכות ההטבה שגלומה כיום במיסוי נמוך מדי של ההטבה שנקראת "רכב צמוד".

לפי אנשי האוצר, מרבית העובדים שנהנים כיום מ"רכב צמוד" לא זוכים בפועל בהטבה משמעותית, מכיוון שזהו תחליף לסעיף שכר שנקרא בעבר "הוצאות רכב".

עם זאת, חלק מן העובדים, במיוחד הבכירים שבהם ובעיקר המעסיקים, נהנים מאוד מן המיסוי הנמוך. בנוסף לכך, יש גם כמובן גם חברות מסחריות, כמו חברות ליסינג, שנהנות מן הסידור הנוכחי.

אנשי האוצר הציגו בפני השר את הטיעונים השונים שעולים סביב הנושא בתקשורת, ובין השאר פסלו את הטענה שמספרן הגדול של מכוניות "צמודות" מצעיר את גיל צי הרכב ומשפר את הבטיחות.

"מי שצריך היה להופיע לשימוע", אמר אתמול מקור במשרד האוצר, "הוא הנהג עצמו - מי שנוהג כיום במכונית צמודה ומי שישלם שווי שימוש גבוה יותר החל בשנה הבאה. הבעיה היא שאת משתמש הקצה אף אחד לא מייצג באמת. מי שמתיימר לייצג אותו הם כל מיני אינטרסנטים עם טיעונים ילדותיים".

בפני השר הוצגו גם חלופות שונות בנוגע לתוספת הגבייה המתוכננת באמצעות העלאת "שווי השימוש", ובהן גם הורדת מסים.

כעת, נושא העלאת שווי השימוש מצוי לפתחו של שר האוצר, שאמור להכריע בנושא לאחר שיערוך שימועים בנושא. לכשתתקבל החלטה, תעבור הסוגיה לוועדת הכספים של הכנסת לאישור התקנות החדשות.

לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה