מורה נבוכים בבורסה: מהו מדד הדאו ג'ונס?
מדי שבוע אנחנו נבקש לפשט ולהסביר בעבורכם, מונחים מעולם הבורסה ושוק ההון במדור "מורה נבוכים בבורסה". צוות הכתבים של Bizportal ישמח לפרש ולהשיג בעבורכם הגדרות בהירות למונחים שתמיד רציתם לדעת עליהם יותר, בשפה פשוטה ובהירה.
עוד נבקש להזכיר לכם כי לנוחיותכם קיים מילון מונחים רחב ונוח לשימוש שנבנה על ידי חברת קו מנחה והוא נגיש לשימוש הציבור באתר Bizportal (לחצ/י כאן). מדד הדאו ג'ונס הסבר: העתונאי צ'ארלס דאו, הגה את רעיון המדידה באמצעות מדדים בעולם הפיננסים. כשהוא בחן את הרעיון (לקראת סוף המאה ה-19), התעניינו האמריקנים בעיקר באגרות חוב. שוק המניות לא היה כל כך מפותח. בתחילה הוא פרסם רשימות של מניות מובילות, שהלכה והתגבשה בצורה מסודרת למדד.
לבסוף ב-26 במאי 1896 הציג צ'ארלס דאו את מדד הממוצע התעשייתי שלו: Dow Jones Industrial Average. בתחילה היה זה מדד בן 20 מניות. אחר כך נוספו לו מניות, והמדד המוביל כולל היום מדד של 30 המניות לפי החברות הסחירות בעלות שווי השוק הגדול באמריקה.
ישנם עוד מדדי דאו ג'ונס רבים ומגוונים, לפי תעשיות, אזורים גאוגרפיים וכיוב'. אך מדד הדאו ג'ונס לממוצע תעשייתי מהווה את מדד הבסיס הותיק והמוכר ביותר, הבוחן עבור משקיעים רבים לבדיקת ביצועים לאורך זמן. למרות שמדד ה-s&p500 (מדד 500 החברות הגדולות בארה"ב) גונב לו לעתים את ההצגה כמדד בוחן להשוואה.
מדד הדאו ג'ונס הוא סלקטיבי כך שהוא מייצג את התעשייה האמריקנית בכללותה. משמעות הדבר היא שיש גם ביקורת לגבי טיב המניות המוכנסות לתוכו. אין בו מניות מסקטור השירותים (Utility) וסקטור התחבורה (Transportation) לדוגמא. דאו, דרך אגב, לא זכה לראות את כל ההתפתחויות הללו, שכן הוא נפטר בטרם עת בגיל 50 בשנת 1902.
המסורת שייסד צ'ארלס דאו, היתה בהכנסת "המניות המכובדות ביותר" לתוך המדד. והיא נשמרת כך עד היום. עם שמות כמו: קוקה קולה, אינטל, מיקרוסופט, פייזר, וול מארט, וולט דיסני ועוד רבות, שומר המדד על המסורת הזאת עד היום.
על מורה נבוכים
מורה נבוכים - היצירה הפילוסופית העמוקה של הרמב"ם (רבינו משה בן מימון), עסקה במסורות פילוסופיות יהודיות לפי הסגנון האריסטוטלי ביוון. רבים רואים בספר כמבוא להבנת ערכים ביהדות, תפיסת עולמו של הרמב"ם, וביאור שאלות מהותיות בנוגע לדת. בשפה העברית השתרש המושג "מורה נבוכים" כמושג לתיאור: מדריך, מבאר, ומקור לפירוש.