
מאופציות אמריקאיות ואירופאיות עד מרווחי סטרייק - הידע שלא תוכלו לסחור בלעדיו
מה ההבדל בין אופציות אמריקאיות לאירופאיות ולמה זה לא קשור לגיאוגרפיה? מה המשמעות של המרווחים בין מחירי הסטרייק, מה זה LEAPS, ומה ההבדל בין אופציות יומיות, שבועיות וחודשיות? ממשיכים לצלול אל מושגי היסוד של עולם המסחר באופציות, עם מושגי יסוד הכרחיים נוספים
בשבוע שעבר סקרנו כמה ממושגי היסוד בעולם האופציות ולמדנו להכיר את נתוני האופציה על פי שמה. כעת נמשיך לסקור מושגים חשובים נוספים ונתעמק בכמה מהנקודות שנגענו בהן קודם בקצרה.
לכתבות קודמות בסדרה:
>>> אופציות: הזדמנות עצומה או הימור מטורף? המדריך המלא יוצא לדרך!
>>> עולם האופציות: מ-Call ו-Put ועד סטרייק ופרמיה
מימוש מוקדם: אופציות אמריקאיות ואירופאיות
ראינו שלאופציה יש תאריך פקיעה שבו היא מתממשת. האם מחזיק האופציה יכול להחליט לממש אותה לפני תאריך יעד זה? התשובה היא "תלוי". קיימים שני סגנונות עיקריים של אופציות בהקשר לאפשרות של מימוש מוקדם: אופציות אמריקאיות ואופציות אירופאיות.
אופציה אמריקאית – מאפשרת למחזיק לממש את האופציה בכל עת במהלך חיי האופציה, כולל יום הפקיעה. כלומר, בעל אופציית Call אמריקאית יכול לממש (לקנות את נכס הבסיס) בכל יום עד מועד הפקיעה, ובעל אופציית Put אמריקאית יכול לממש (למכור את נכס הבסיס) בכל יום במהלך חיי האופציה.
אופציה אירופאית – מאפשרת מימוש רק במועד הפקיעה עצמו (באותו יום/שעה מוגדרים שבה האופציה פוקעת). לאורך חיי האופציה לא ניתן לממש אותה, אלא רק לסחור בה (לקנות/למכור את החוזה בשוק המשני). המימוש יתבצע אוטומטית במועד הפקיעה אם האופציה בתוך הכסף, או שתפקע חסרת ערך אם היא מחוץ לכסף.
המונחים "אמריקאית" ו"אירופאית" אינם קשורים למיקום גאוגרפי של המסחר, אלא לסגנון המימוש בלבד. לדוגמה, בבורסות בארה"ב רוב אופציות המניות הן בסגנון אמריקאי (כלומר, ניתנות למימוש מוקדם בכל עת), אך יש גם אופציות, בעיקר על מדדים (כגון אופציות על S&P 500, מדד הנאסד"ק וכדומה) בסגנון אירופאי, כדי להימנע ממימושים מוקדמים מורכבים (ובגלל שיקולי חישוב המדד). בבורסה בת"א, אופציות המעו"ף (מדד ת"א-35) הן בסגנון אירופאי, כלומר ניתן לממשן רק ביום הפקיעה.
הבדל הסגנון משפיע על התמחור של האופציה: זכות המימוש המוקדם באופציה אמריקאית היא בעלת ערך, ולכן בדרך כלל אופציה אמריקאית לא תהיה זולה יותר מאופציה אירופאית זהה. כלומר, רוכש האופציה משלם יותר על הזכות שתאפשר לו לממש את האופציה לפני זמן הפקיעה. בפועל, אם אין צורך במימוש מוקדם, המחירים יכולים להיות קרובים מאוד. במקרים מסוימים – למשל כאשר נכס הבסיס משלם דיבידנד גדול בקרוב – ייתכן מצב בו משתלם לממש אופציית Call אמריקאית לפני הפקיעה (כדי לקבל את הדיבידנד), בעוד שאופציה אירופאית שקולה לא תאפשר זאת, ולכן מחירה יהיה נמוך יותר. לגבי כדאיות המימוש המוקדם, באילו תנאים זה כדאי, ומדוע בדרך כלל זה לא כדאי, נתייחס בהרחבה בטור נפרד.
בשל שכיחותן הגבוהה יותר של האופציות האמריקאיות, נתייחס בהמשך רק אליהן.
מחזורי פקיעה: אופציות יומיות, שבועיות וחודשיות
תאריך הפקיעה (Expiration Date) של אופציה הוא התאריך שבו פוקע תוקפה – לאחריו היא חדלה להתקיים. זהו אחד המאפיינים המרכזיים של כל אופציה. לכל נכס בסיס עם אופציות יש מגוון מחזורי פקיעה זמינים:
היסטורית, אופציות סטנדרטיות היו אופציות חודשיות שפוקעות אחת לחודש (בדרך כלל ביום שישי השלישי בכל חודש עבור אופציות בארה"ב), והיו גם אופציות רבעוניות שפוקעות אחת לרבעון ביום האחרון של כל רבעון. כיום, עם התפתחות השווקים, ניתן למצוא גם אופציות קצרות טווח יותר, כולל אופציות שבועיות ואפילו אופציות יומיות, בנוסף לאופציות החודשיות והרבעוניות המסורתיות. הנה פירוט על מגוון האפשרויות:
אופציות רבעוניות: כאמור, אופציות שפוקעות ביום המסחר האחרון ברבעון, כלומר של מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר. בדרך כלל מדובר באופציות על מדדים גדולים.
אופציות חודשיות:אופציות עם פקיעה במחזור חודשי. בשווקים בארה"ב נהוג שהפקיעה החודשית היא ביום שישי השלישי של חודש הפקיעה (אלא אם כן חל יום מסחר מקוצר או חג). אופציות חודשיות היו בעבר הנפוצות ביותר, והן עדיין מהוות את בסיס השוק ובדרך כלל תהיינה עם סחירות גבוהה יותר. לנכסים עם פחות ביקוש למסחר באופציות קיימות לעיתים רק אופציות חודשיות. בין החברות הגדולות יחסית עם אופציות חודשיות בלבד ניתן למצוא:
ORealty Income Corp 0.4% – אחת מחברות ה-REIT הגדולות בעולם, הנסחרת במדד ה-SP500.
HCA HCA Healthcare -0.59% – אחת ממפעילות בתי החולים הגדולות בארצות הברית.
SN SharkNinja -0.18% – קמעונאית מוצרים חשמליים לבית.
אופציות שבועיות: אופציות לטווח קצר מאוד, הפוקעות מדי שבוע. הן מכונות גם "Weeklys" באנגלית. הן פותחו כדי לאפשר פעולות לטווח קצר יותר, והן מאפשרות להגיב על אירועים בצורה מהירה יותר, כמו גם מגדילות את הסחירות ואת מגוון האפשרויות העומדות בפני המשקיע. אופציות שבועיות לרוב מונפקות כך שיפקעו בסוף שבוע המסחר (בארה"ב – יום שישי), למעט השבוע שבו כבר יש פקיעה חודשית (באותו שבוע לא יתווספו שבועיות חדשות). אם ביום שישי אין מסחר מסיבה כלשהי האופציות יפקעו ביום חמישי. לכל נכס בסיס שעבורו קיימות אופציות שבועיות, הבורסה תפתח סדרה חדשה מספר ימים מראש. לרוב ישנן סדרות אופציות פתוחות לחודש עד חודש וחצי מראש. כיום, ישנן אופציות שבועיות על רוב המניות המשמעותיות ותעודות הסל המרכזיות. בין השאר Microsoft Corp Apple -0.59% וכו', וגם של חברות פחות גדולות כמו Uber -1.05% Hims & Hers Health וכו'. למעשה, כמעט על כל נכסי הבסיס שיש עליהם אופציות.
אופציות יומיות: בנכסים עם ביקוש רב למסחר באופציות מנפיקה הבורסה גם אופציות עם תאריכי פקיעה יום אחר יום. אופציות יומיות הן תופעה חדשה יחסית שהפכה לפופולרית במיוחד על מדדים מובילים (כגון מדד S&P 500 או מדד נאסד"ק) וגם על חלק מה-ETF הגדולים. לעיתים מתייחסים אליהן גם כאופציות 0DTE (zero days to expiration) משום שהן למעשה פוקעות בעוד 0 ימים (היום הנוכחי). אופציות יומיות מאפשרות לסוחרים להתמקד בתנודתיות תוך-יומית ובאירועים מיידיים ללא חשיפה לטווח ארוך כלל. הן מאוד רגישות לתנודות קטנות במהלך היום, וערכן יכול להשתנות באופן קיצוני בפרקי זמן קצרים. דוגמאות לנכסים עם אופציות יומיות:
QQQInvesco QQQ Trust -0.23% – תעודת הסל על הנאסד"ק
SPYSPDR S&P 500 ETF Trust – תעודת הסל על ה-SP500
TLTiShares 20+ Year Treasury Bond – תעודת הסל על אגרות חוב ממשלתיות ל-20 שנה.
IWMiShares Russell 2000 -1.38% – תעודת הסל העוקבת אחר מדד המניות הקטנות ראסל 2000.
GLDSPDR Gold Shares 0.96% – תעודת סל העוקבת אחר מחיר הזהב.
LEAPS: מעבר ליומיות, שבועיות וחודשיות, קיימים גם חוזי אופציה ארוכי-טווח יותר המכונים LEAPS (Long-Term Equity Anticipation Securities), עם פקיעות לשנה-שנתיים קדימה.
שילוב של זמני הפקיעה השונים יוצר מגוון אפשרויות השקעה לטווחים שונים. ככל שיש יותר עניין ויותר נזילות, ישנם יותר תאריכים פתוחים.
מרווח בין הסטרייקים
עבור כל נכס בסיס, האופציות נסחרות רק במספר מוגבל של מחירי מימוש (סטרייקים) זמינים, ולא בכל מחיר רציף. מרווח בין הסטרייקים (Strike Price Intervals) הוא ההפרש הקבוע בין מחירי סטרייק עוקבים עבור אותן אופציות. מרווח זה נקבע על-ידי הבורסה בהתאם לשווי נכס הבסיס ולרמת המחיר שלו, כמו גם בהתאם לנזילות בשוק ולביקוש לאופציות על נכס הבסיס. הרעיון הוא לא להציף את השוק בכמות אינסופית של סטרייקים, אלא להציע סדרה הגיונית של מחירים במרווחים אחידים כדי ליצור נזילות מרוכזת במספר סטרייקים עיקריים, ובמרחק סביר מהכסף.
באופן טיפוסי, עבור מניות במחירים נמוכים עד בינוניים (מחיר למניה, לא שווי חברה) המרווח בין סטרייק לסטרייק הוא קטן – למשל $0.5 בין סטרייקים סמוכים. עבור מניות בטווחי מחיר בינוניים המרווח עולה לכ-$1 עד $2.5. עבור מניות יקרות יותר לעיתים מרווח הסטרייקים הסטנדרטי הוא $5 או אפילו $10. המרווח בין הסטרייקים תלוי גם בנזילות על נכס הבסיס. מניות ותעודות סל פופולריות במיוחד ובעלות מחזורי מסחר גדולים זוכות למרווחי סטרייק צפופים יותר. לעיתים מונפקים סטרייקים במרווחים של $1 ואף $0.5 למניות מבוקשות, כדי לאפשר דיוק וגמישות למשקיעים.
דוגמאות:
מניית אמזון Amazon.Com INC : נסחרת כעת תמורת כ-$222 למניה. אופציות לפקיעה ביום שישי הבא (18 ביולי) מופיעות בסדרת סטרייק במחירים הקרובים לכסף: 230, 227.5, 225, 222.5, 220 וכו', כלומר במרווחים של $2.5. כשמתרחקים מהכסף, מקבלים את מחירי הסטרייק הבאים: 185, 180, 175 וכו', וכלפי מעלה – 250, 255, 260, כלומר במרווחים של $5. המחיר האחרון ה"פתוח" הוא $360, אך מעל מחיר של $250 הנזילות קרובה לאפס, שכן אין כמעט סיכוי שהאופציות הללו יפקעו בתוך הכסף. כלפי מטה ישנן סדרות פתוחות עד מחיר של $85.
חברת פורד Ford Motor Co : נסחרת תמורת $11.85 למניה. שם הסטרייקים הזמינים ל-18 ביולי הם כל חצי דולר: 9.5, 10, 10.5 וכו' עד $13, אך משם כבר אין נזילות כלל. הסיבה היא שאמנם מדובר בהבדל של דולר ו-15 סנט בין מחיר המניה למחיר הסטרייק, אך באחוזים מדובר על כמעט 10%, וכיוון שאין הרבה סיכוי שהמניה תזנק ב-10% בשבוע, אין כמעט עניין באופציות עם מחירי סטרייק כאלה. כך, למרות שהמרווחים קטנים יותר, ההבדל באחוזים משמעותי הרבה יותר, ולכן, האפשרות לדייק בבחירת האופציות על פורד קטנה בהרבה לעומת האופציות על אמזון.
כלומר, ככל שמרווחי הסטרייק צפופים יותר, כך עומדת בפני המשקיע אפשרות בחירה מדויקת יותר של מחיר מימוש, ויותר גמישות בבניית אסטרטגיות, באפשרות לגלגל אופציות (מושג שנדון בו בהמשך) וכדו'. מניות עם יותר עניין יציעו יותר מחירי סטרייק במרווחים קרובים יותר ויותר גמישות למשקיעים.
המרווחים בין הסטרייקים ובין תאריכי הפקיעה לא תמיד אחידים ונובעים מהיצע וביקוש בקרב הסוחרים. כך לדוגמה, ייתכן שבנכס בסיס מסוים יהיו בתאריך פקיעה מסוים מחירי סטרייק כל דולר באזור מחיר המניה וכל $2.5 במחירים רחוקים יותר מהכסף, ואילו בתאריך אחר, רחוק יותר, יהיו מחירי סטרייק במרווחים גדולים יותר. ככל שמתקרב זמן הפקיעה, ייפתחו מחירי סטרייק נוספים בהתאם לביקוש.
שילוב של מרווחי סטרייק ותאריכי פקיעה
שילוב של שני המושגים הנ"ל – מרווח בין הסטרייקים ותאריכי פקיעה – נותן לנו רשת של אפשרויות השקעה מגוונות, בהתאם לטווח הזמן הרצוי, והערכה שלנו לגבי תנועת נכס הבסיס, כמו גם האסטרטגיות שנרצה לבנות סביב הפוזיציה. נדגים כעת בעזרת שתי מניות שונות את רשת האופציות בהתאם לתאריכים ולזמני הפקיעה. לא נוכל לכלול את כל האפשרויות, ונתמקד בטווח מחיר הגיוני סביב מחיר נכס הבסיס.
תעודת הסל SPYSPDR S&P 500 ETF Trust : היא אחת הסחירות ביותר שקיימות, וממילא שוק האופציות סביבה תוסס מאוד. מחיר התעודה כעת הוא $624. בתאריך הפקיעה הקרוב ביותר, 11 ביולי, יש מחיר סטרייק בהפרשים של דולר אחד בלבד בין המחירים $565 ועד $650, עם יוצא מן הכלל אחד – יש אופציה גם למחיר $607.5, כנראה אופציה שנפתחה בעבר כאשר המחיר היה קרוב יותר למחיר זה, והיה ביקוש. לאחר מכן, כלפי מעלה וכלפי מטה, יש סטרייקים במרחק $5. סטרייקים דומים אבל לא זהים ניתן למצוא בתאריכי הפקיעה הבאים, שמגיעים מדי יום בשבועיים הקרובים, שכן תעודת הסל הזו היא בין הניירות עם אופציות יומיות, בגלל הביקוש הרב. אם נתרחק ל-19 בספטמבר, שזהו תאריך הפקיעה החודשי (יום שישי השלישי בחודש), נראה שיש מחירי סטרייקים במרווחים של $5 (בין $150 ל-$830) בלבד, וכבר אין הפרשים של דולר אחד. התאריך האחרון שפתוח הוא 17 בדצמבר 2027. האופציות הללו מוגדרות כ-LEAPS – אופציות לטווח ארוך. גם פה המרווחים הם של $5, ומחירי הסטרייק פתוחים החל מ-$200 ועד $935.
מניית ברקשייר האת'וואי סדרה B Berkshire Hathaway Inc -0.5% : נסחרת תמורת $477. המסחר באופציות סביב מניה זו הרבה פחות סוער, הביקוש וההיצע נמוכים בהרבה, וממילא, למרות שמחיר המניה נמוך משמעותית מה-SPY, היצע הסטרייקים קטן בהרבה והמרווחים ביניהם גדולים יותר. כך לתאריך הפקיעה הקרוב, ה-18 ביולי, נראה שמחירי הסטרייק לאופציות Call הם במרווחים של $5 בין מחיר סטרייק של $300, ועד $475, קצת מתחת למחיר המניה כעת. משם והלאה, כלומר סטרייקים מעל מחיר המניה הנוכחי, מופיעים במרווחים של $2.5 עד למחיר של $510, ומשם והלאה שוב בהפרשים של $5. במקרה זה אין אופציות מדי יום, אלא רק מדי שבוע, ולאחר מכן כל חודש, ולאחר זמן בתדירות הולכת ופוחתת. התאריך האחרון שפתוח עם אופציות על המניה הוא 15 בינואר 2027 (כלומר, כמעט שנה פחות מאשר במקרה של SPY) ושם ישנם סטרייקים במרווחים של $10 בין המחירים $230 ועד $750.
ניתן לראות, אם כן, שמגוון האפשרויות משתנה מנכס לנכס. חשוב לדעת מהם המרווחים ומהם התאריכים הזמינים לפני שבוחרים נכס בסיס לסחור עליו, שכן לנזילות ולגמישות יש חשיבות רבה בבניית אסטרטגיות ובאפשרות לנווט במקרים של גלגול אופציה וכדומה.
- 1.אנונימי 11/07/2025 19:03הגב לתגובה זונניח אני מחזיק אופציות אמריקאיות באס פרפר עד הפקיעה. הן פוקעות לי בכסף ATM. איך יהיה התזרים שלי ומה אראה בחשבון