סוחר אופציותסוחר אופציות
מדריך אופציות

עולם האופציות: מ-Call ו-Put ועד סטרייק ופרמיה

ברוכים הבאים למסע המרתק אל תוך עולם המסחר באופציות! הגיע הזמן לצלול לעומק ולהכיר את אבני היסוד שיאפשרו לכם להבין ולנווט בשוק הפיננסי הזה. אל חשש, גם אם חלק מהמושגים יישמעו לכם זרים בהתחלה, נפרק אותם בסבלנות ונבטיח שתצאו מפה עם ידע מוצק וביטחון. זכרו, ידע הוא כוח, ובעולם האופציות – הוא המפתח להצלחה. אז בואו נתחיל!

גיא טל | (4)


בשבוע שעבר התחלנו את המדריך השלם למסחר באופציות עם הקדמה כללית בנוגע לעולם המרתק של המסחר באופציות, והשבוע נתחיל במדריך עצמו. כפי שכתבנו בשבוע שעבר, נחלק את המדריך לשניים: הראשון יעסוק במושגי היסוד ובפרטים הטכניים של המסחר באופציות, והחלק השני יציג כמה אסטרטגיות שחשוב להכיר.

כתבות קודמות: 

>>> אופציות: הזדמנות עצומה או הימור מטורף? המדריך המלא יוצא לדרך!

ישנם הרבה פרטים טכניים חשובים שאי אפשר לסחור באמת באופציות בלי להכירם היטב ולהבין איך הם פועלים. לכן, יכול להיות שחלק מהדברים ידועים, חלק אולי משעממים במבט ראשון, אבל לא נוכל להתקדם בלי להציג אותם ולהכירם היטב. מכיוון שיש לא מעט כאלה, נחלק את הנושא לשני טורים. השבוע נציג את המושגים פוט, קול, סטרייק, פרמיה, בתוך או מחוץ לכסף, תאריך פקיעה, ונבין גם את המשמעות של שם האופציה, או איך ניתן ללמוד מהשם על נתוני היסוד החשובים של האופציה. כאמור, הטור  השבוע מעט טכני, אך חשוב מאד לוודא שאתם מבינים היטב את כל המושגים לפני תחילת המסחר בפועל. 

מה זה אופציה?

כפי שכתבנו בהקדמה – אופציה היא מכשיר פיננסי מסוג נגזר, שנותן לרוכש זכות (אך לא חובה) לקנות או למכור נכס בסיס (כגון מניה, מדד או מטבע) במחיר קבוע מראש ובתוך פרק זמן מוגדר, ומחייב את כותב האופציה, המוכר, לפעול בהתאם, במידה והרוכש החליט לממש את האופציה. נכס הבסיס יכול להיות כמעט כל דבר – ממניות של חברה, דרך מדד שוק, סחורות (כמו נפט או זהב) ועד מטבע חוץ. אופציות נסחרות בבורסה בדומה למניות, אך ערכן נגזר ממחיר נכס הבסיס אליו הן קשורות.

סוגי אופציות: Call ו-Put

בשוק האופציות קיימים שני סוגי חוזים בסיסיים: אופציית רכש (Call) ואופציית מכר (Put).

  • אופציית קול (רכש): מעניקה לרוכש זכות לקנות את נכס הבסיס במחיר מסוים (ה"סטרייק") עד למועד הפקיעה. למשל, בעל אופציית Call על מניית גוגל Alphabet 0.5%   במחיר מימוש של 150 דולר יוכל לקנות את המניה ב-150 דולר למניה למרות שהמחיר האחרון של גוגל הוא 180 דולר. הזכות לקנות במחיר 150 דולר נשמרת כל עוד האופציה בתוקף.

  • אופציית פוט (מכר): מעניקה לרוכש זכות למכור את נכס הבסיס במחיר מסוים עד למועד הפקיעה. למשל, בעל אופציית Put על תעודת הסל SPYSPDR S&P 500 ETF Trust  (תעודת הסל על מדד ה-S&P 500) במחיר מימוש של 650 נקודות רשאי למכור את התעודה במחיר של 650 דולר למניה, למרות שהמחיר כעת הוא 625 נקודות בלבד.

קיראו עוד ב"גלובל"

חשוב להדגיש כי רכישת אופציה מקנה זכות לצד אחד, בעוד שבצד השני יש כותב אופציה (המוכר) שנוטל על עצמו חובה. כלומר, כותב אופציית Call מתחייב למכור את נכס הבסיס במחיר שנקבע אם הרוכש יבחר לממש את זכותו, וכותב אופציית Put מתחייב לקנות את נכס הבסיס אם רוכש ה-Put יבחר לממש. באופן כללי, רוכשי אופציות Call מצפים לעליית מחיר נכס הבסיס (הם "שוריים" על הנכס), ורוכשי אופציות Put מצפים לירידת מחיר נכס הבסיס (הם "דוביים" עליו). כותבי האופציות נמצאים בעמדה הפוכה לרוכשים. כותב Call מצפה שהמחיר לא יעלה מעבר לסטרייק, וכותב Put מצפה שהמחיר לא ירד מתחת לסטרייק (זוהי הצגה מעט פשטנית, שכן יש מקרים מורכבים יותר אליהם נתייחס בחלק בו נדון באסטרטגיות).


מחיר הסטרייק (Strike Price או מחיר המימוש)

מחיר הסטרייק הוא המחיר הקבוע בחוזה האופציה למכירה או קנייה של נכס הבסיס. זהו המחיר שלפיו יבוצע המימוש במידה ובעל האופציה יחליט לממש את זכותו. ניתן לחשוב על הסטרייק כ"מחיר היעד" של האופציה – אם תמומש, העסקה תתבצע לפי מחיר זה ולא לפי מחיר השוק בזמן המימוש כפי שהסברנו קודם. מחיר סטרייק מוגדר מראש בעת הנפקת האופציה ואינו משתנה לאורך חיי החוזה. הבורסות קובעות רמות סטרייק זמינות באופציות השונות. בפועל, עבור כל נכס בסיס נסחרות סדרות אופציה בסדרת מחירי סטרייק המרוחקים זה מזה בפערים קבועים (בטור הבא נסביר עוד על המרווח בין הסטרייקים).

הערה חשובה: אופציות עובדות תמיד בכפולות של 100. כלומר, ההתחייבות היא לקנייה או מכירה של 100 מניות, כל אחת במחיר הסטרייק שנקבע. חשוב לזכור זאת כל הזמן, שכן אם הפרמיה היא דולר אחד, המשמעות היא שהקונה ישלם 100 דולר על הרכישה. כמו כן, ההתחייבות לרכישה או מכירה של נכס הבסיס שנובעת ממכירת אופציה עם מחיר סטרייק של 100 משמעותה התחייבות לרכישה או מכירה בשווי 10 אלף דולר.

לכן, בשונה ממסחר רגיל במניות בו רמת המחיר בה נסחרת המניה אינה חשובה כל כך, למחיר נכס הבסיס של האופציה ישנה חשיבות גדולה. בקנייה רגילה של מניות, מספר המניות נקנה בהתאם לסכום ההשקעה הכולל, ללא תלות במחיר המניה עצמו. אם אני רוצה להשקיע 10 אלף דולר במניה כלשהי ומחירה 10 דולר, אקנה אלף מניות; ואם מחיר המניה 1000 דולר, אקנה 10 מניות – ההבדל בין שתי האפשרויות הללו כמעט חסר משמעות מבחינתי. בכל מקרה השקעתי 10 אלף דולר וזה לא ממש משנה אם יש לי 10 מניות או 1000. אבל באופציות, כיוון שתמיד עובדים בכפולות של 100, אופציה על מניה במחיר 10 דולר מתנהגת שונה מאופציה על מניה במחיר 200 דולר או 1000 דולר ומשקפת ערך גלום אחר.

פרמיה

היא מחיר האופציה בשוק – הסכום שמשלם רוכש האופציה למוכר (כותב האופציה) עבור רכישת הזכויות הגלומות באופציה. הפרמיה נקבעת במסחר (היצע וביקוש), והיא מייצגת את שווי החוזה בנקודת הזמן הנוכחית.

דוגמה: מניית טסלה Tesla -0.1%    סגרה את יום המסחר האחרון במחיר 315 דולר. אופציית קול שתפקע ביום שישי הבא במחיר פקיעה של 320 דולר, מקנה את הזכות לקנות את מניית טסלה במחיר 320 דולר למניה. הפרמיה לאופציה הזו היא 7.5 דולר. כלומר, המחיר שנדרש הקונה לשלם תמורת הזכות לממש את האופציה הוא 7.5 דולר על כל מניה, או 750 דולר על הזכות לקנות 100 מניות (זוכרים? אופציות תמיד עובדות בקבוצות של 100). אם מחיר המניה של טסלה יהיה מתחת ל-320 דולר, האופציה תפקע ללא ערך. אם מחיר המניה יעלה אך יהיה נמוך מ-327.5 דולר, לאופציה יהיה ערך, אך קונה האופציה עדיין יפסיד כסף, כיוון שהוא שילם 7.5 דולר תמורת הזכות לקנות את המניה במחיר של 320 דולר. במידה ומחיר המניה יעלה מעל 327.5 דולר, קונה האופציה יתחיל להרוויח.

בתוך הכסף, מחוץ לכסף, ועל הכסף (ITM, OTM, ATM)

מונחי "בתוך הכסף" ו"מחוץ לכסף" מתארים את היחס בין מחיר נכס הבסיס לבין מחיר הסטרייק של האופציה. בנוסף קיים מצב ביניים שנקרא "At The Money" או בעברית לעיתים "על הכסף" – כשהסטרייק זהה או קרוב מאוד למחיר השוק. להלן ההגדרות המדויקות:

  • בתוך הכסף (In The Money – ITM): מצב שבו לאופציה יש ערך פנימי חיובי כעת. באופציית Call זה מתרחש כאשר מחיר נכס הבסיס מעל למחיר הסטרייק. באופציית Put זה ההפך – האופציה בתוך הכסף כאשר מחיר נכס הבסיס מתחת למחיר הסטרייק.

    בדוגמה שראינו קודם לכן: מניית טסלה נסחרת תמורת 315 דולר. אופציית Call עם מחיר סטרייק של 300 דולר היא בתוך הכסף (כי 315 > 300). כלומר, האופציה מעניקה את הזכות לקנות ב-300 דולר מניה ששווה 315 דולר. אופציית Put עם סטרייק של 350 היא גם בתוך הכסף (כי 315 < 350), כלומר, האופציה מעניקה את הזכות למכור ב-350 דולר מניה ששווה רק 315 דולר.

  • מחוץ לכסף (Out of The Money – OTM): אופציות שאילו היו מתממשות כעת לא היה להן שום ערך, שכן מחיר הסטרייק לא משקף יתרון כלשהו על קניית המניה בשוק. באופציית Call האופציה מחוץ לכסף כאשר מחיר נכס הבסיס מתחת לסטרייק. באופציית Put האופציה מחוץ לכסף כאשר מחיר נכס הבסיס מעל לסטרייק. בהתאם לדוגמה הקודמת: עבור מניית טסלה, אופציית Call עם סטרייק 350 דולר היא מחוץ לכסף (315 < 350), ואופציית Put עם סטרייק 300 דולר היא מחוץ לכסף (315 > 300).

  • At The Money – ATM (בעברית לרוב "על הכסף"): מצב בו מחיר נכס הבסיס שווה (או כמעט שווה) למחיר הסטרייק. אופציות PUT או CALL על טסלה במחיר סטרייק של 315 דולר הן על הכסף.

ערך פנימי וערך הזמן

הפרמיה של אופציה מורכבת משני רכיבים עיקריים:

  • ערך פנימי: חלק השווי הנובע מהמקרה שהאופציה נמצאת "בתוך הכסף". הערך הפנימי מחושב כהפרש בין מחיר נכס הבסיס לבין מחיר הסטרייק, אך לא יכול להיות שלילי – אם החישוב יוצא שלילי, הערך הפנימי מוגדר כאפס.

  • ערך זמן (ערך חיצוני/ערך ספקולטיבי): החלק בפרמיה שמשקף את הזמן שנותר עד הפקיעה ואת התנודתיות הצפויה עד אז. זהו בעצם ההפרש בין מחיר האופציה (הפרמיה) לבין הערך הפנימי שלה. ערך הזמן הולך וקטן ככל שמתקרבים למועד הפקיעה (תופעה הנקראת "שחיקת זמן" והיא חשובה מאד במסחר באופציה. נרחיב בנושא בטורים הבאים).

כאשר אופציה היא מחוץ לכסף (כלומר אין לה ערך פנימי כלל), כל הפרמיה שלה מורכבת מערך זמן בלבד. כאשר אופציה בתוך הכסף, הפרמיה שלה מורכבת הן מערך פנימי והן מערך זמן.

למשל, בדוגמה שראינו קודם לכן על מניית טסלה: מחיר המניה הוא 315 דולר ומחיר הסטרייק הוא 320. כלומר, אילו האופציה הייתה פוקעת עכשיו היא הייתה חסרת ערך, וכל הערך שלה, כלומר הפרמיה (7.5 דולר), נובע מהתקווה של הרוכש שמחיר המניה יעלה. כלומר, לאופציה הזו אין כלל ערך פנימי אלא רק ערך הזמן.

אם ניקח אופציה עם אותו תאריך במחיר סטרייק של 310, נראה שהפרמיה (מחיר האופציה) הוא 11.5 דולר (או 1150 דולר לכל האופציה). במקרה זה האופציה בתוך הכסף, שכן היא מקנה את הזכות לקנות את המניה במחיר של 310 דולר בעוד מחיר המניה הוא 315. המחיר שלה מורכב מ-5 דולר ערך פנימי (ההפרש בין מחיר המניה למחיר הסטרייק) ועוד 6.5 דולר ערך הזמן – הערך שנובע מהתקווה של הקונה שמחיר המניה יעלה עוד יותר, והתשלום למוכר האופציה עבור האפשרות לקנות את המניה במחיר זה גם אם המחיר יעלה אף יותר. ניתן לראות בדוגמה זו שערך הזמן של שתי האופציות קרוב אחד לשני אם כי לא זהה (כי שתיהן קרובות במידה שווה בקרוב לכסף), ורוב ההבדל בין שתי האופציות נובע מהערך הפנימי. בהמשך נראה ביותר הרחבה מהם הגורמים השונים המשפיעים על ערך האופציה (הפרמיה).

תאריך הפקיעה

התאריך שעד אליו האופציה בתוקף. ישנם נכסים עם אופציות שפוקעות מדי יום, אחרים מדי שבוע, ואחרים מדי חודש. זמני פקיעה נוספים נקבעים ככל שהזמן חולף. 

לדוגמה, תאריך הפקיעה של האופציה בדוגמה לעיל הוא 11 ביולי, כלומר בעוד שבוע. לטסלה יש גם אופציות שיפקעו ב-18 ביולי וב-25 ביולי, ב-1 באוגוסט, ב-8 באוגוסט וב-15 באוגוסט – כלומר בימי שישי מדי שבוע בחודש הקרוב. לאחר מכן, סדרת האופציות הבאה מגיעות עם תאריך פקיעה של 19 בספטמבר, 17 באוקטובר וכו' – כלומר ביום שישי של השבוע השלישי מדי חודש, אך לא מדי שבוע. התדירות החודשית נמשכת עד ינואר 2026, ואילו לאחר מכן הסדרה הבאה היא ל-מרץ ואז מאי וכו'. בהמשך, ייפתחו סדרות חדשות מדי שבוע בהתאם להתקדמות הזמן, כך שתמיד יהיו אופציות שבועיות בחודש הקרוב, ובטווחי זמן רחוקים יותר מדי חודש ולאחר מכן בתדירות משתנה לפי הביקוש וההיצע. סדרת האופציות הפתוחה הרחוקה ביותר היא לדצמבר 2027. אופציות ארוכות נקראות בדרך כלל LEAPS  (כלומר: Long-Term Equity Anticipation Securities).  בהמשך נסביר יותר בהרחבה על תדירות פקיעת האופציות.

שם האופציה

כדי להזכיר אופציה מסוימת יש לציין את נכס הבסיס, סוג האופציה, מחיר הסטרייק ותאריך הפקיעה.

דוגמה עם אופציית קול:

 DIA JUL25’25 444 CALL

הנה המשמעות של כל אחד מחלקי השם:

  • DIA SPDR Dow Jones Industrial Average -0.42%  : הוא הסימול של תעודת סל שעוקבת אחר מדד הדאו ג'ונס - נכס הבסיס של האופציה.

  • JUL25’25: הוא תאריך הפקיעה, כלומר עד מתי ניתן לממש את האופציה. במקרה זה ה-25 ביולי 2025.

  • 444: הוא מחיר הסטרייק - כלומר המחיר שבו ניתן לממש את האופציה – 444 דולר למניה. ההתחייבות הגלומה באופציה אם כן היא בשווי של 44,400 דולר, שכן כל אופציה מקנה את הזכות לרכוש 100 מניות במחיר הזה.

  • CALL: סוג האופציה - החוזה מאפשר למחזיק האופציה לקנות את הנייר במחיר הנ"ל, ומחייב את הכותב למכור את הנכס באותו מחיר.

כלומר, קונה האופציה יכול (אך לא חייב) לחייב את כותב האופציה למכור לו 100 מניות של תעודת הסל DIA במחיר של 444 דולר כל אחת. הוא יכול לממש את האופציה הזאת עד ה-25 ביולי של שנת 2025.

האם המחזיק יבחר לעשות זאת? תלוי מה יהיה מחיר המניה. מחיר המניה כעת הוא 448 דולר. אם מחיר המניה יהיה 444 דולר או יותר, ישתלם למחזיק האופציה לממש אותה (והמימוש ייעשה באופן אוטומטי במועד הפקיעה, אלא אם כן הוא יחליט באופן אקטיבי לממש אותה קודם לכן). אם המחיר יהיה נמוך יותר לא ישתלם לו והאופציה תפקע ללא ערך כלשהו. גם אם המחיר יהיה מעל 444 דולר, זה לא אומר שקונה האופציה הרוויח. תלוי בשאלה כמה עלתה לו האופציה. מחיר האופציה כעת הוא 8 דולר, כלומר הערך הפנימי הוא 4 דולר וערך הזמן הוא 4 דולר נוספים. רק אם מחיר המניה יעלה מעל 452 נקודות, רוכש האופציה (במחיר הזה) ירוויח.

דוגמה נוספת עם אופציית פוט: 

COST Jan16’26 1005 Put

במקרה זה:

  • COST Costco 0.47%  : הוא הסימול של מניית קוסקו (Costco), שהיא נכס הבסיס.

  • Jan 16’26: תאריך הפקיעה הוא ה-16 בינואר שנת 2026.

  • 1005: מחיר המימוש 1005 דולר למניה (כלומר שווי ההתחייבות הוא 105 אלף דולר).

  • Put: סוג האופציה - החוזה מאפשר למחזיק האופציה למכור את הנייר במחיר הנ"ל, ומחייב את הכותב לקנות את הנכס במחיר הנקוב.

כלומר: האופציה מאפשרת למחזיק האופציה למכור 100 מניות של חברת קוסקו לכותב האופציה במחיר של 1005 דולר עד ה-16 בינואר של שנת 2026. במקרה זה, אם מחיר המניה יהיה נמוך או שווה ל-1005 דולר, האופציה תמומש; אם הוא יהיה גבוה יותר, האופציה תפקע ללא ערך.

המחיר האחרון של קוסקו היה 987 דולר, כלומר האופציה בתוך הכסף. היא מאפשרת למכור במחיר של 1005 דולר מניה שמחירה בשוק 987 דולר. הערך הפנימי הוא 18 דולר - המרחק בין מחיר הסטרייק למחיר המניה. מחיר האופציה הוא 67 דולר (6700 דולר לכל האופציה), כלומר, נוסף על הערך הפנימי, יש גם ערך זמן של 49 דולר. כפי שניתן לראות, ערך הזמן פה גבוה בהרבה מהדוגמה הקודמת. הסיבות לכך הן בעיקר המרחק מזמן הפקיעה ומחיר המניה הגבוה יותר מלבד גורמים נוספים המשפיעים על מחיר הפרמיה כמו תנודתיות ועוד. בהמשך, כאמור, נסביר בהרחבה על הגורמים הללו. 


נמחיש את השפעת המושגים שרכשנו בטור הזה עם דוגמה נוספת. 

מניית מיקרוסופט סיימה את יום המסחר האחרון במחיר של 498.84 דולר, לצורך הנוחות נעגל ל-499 דולר. נסכם כמה מצבים שונים שמדגימים את המושגים שראינו קודם לכן, עם אופציות לפקיעה ביום שישי בעוד שבועיים – 18 ביולי.

סטרייק

קול (CALL)

מחיר

ערך הזמן

ערך פנימי

פוט (PUT)

מחיר

ערך הזמן

ערך פנימי

490

בתוך הכסף

12.8

3.8

9

מחוץ לכסף

3

3

0

500

על הכסף (בקרוב)

6

6

0

על הכסף (בקרוב)

6.5

5.5

1

510

מחוץ לכסף

2.2

2.2

0

בתוך הכסף

12

1

11

הטבלה ממחישה מעט את התנהגות מחירי האופציות. ככל שמחיר הסטרייק קרוב יותר למחיר המניה, הערך הפנימי עולה וערך הזמן יורד. לאופציה שמחוץ לכסף יש רק ערך זמן, שהולך ופוחת ככל שמחיר הסטרייק מתרחק ממחיר המניה. באופציה שבתוך הכסף יש ערך פנימי שהולך וגדל ככל שהאופציה נכנסת עמוק יותר לתוך הכסף, וערך הזמן הולך ופוחת. כלומר, מושגי ה-ITM/ATM/OTM חשובים כי הם משפיעים על מאפייני ההתנהגות של האופציה. אופציות בתוך הכסף יקרות יותר (כי יש בהן כבר ערך פנימי מוחשי), בעוד אופציות מחוץ לכסף זולות אך ספקולטיביות יותר – כל שוויין הוא בהנחת תנועה עתידית במחיר נכס הבסיס.

בשבוע הבא נמשיך להסביר על כמה מושגים נוספים שחיוניים להבנה לפני התחלת המסחר באופציות.


תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    ירון אופק 04/07/2025 13:20
    הגב לתגובה זו
    מעניין מאד מהווה גם חזרה למבחן במקצועית
  • 2.
    ירון אופק 04/07/2025 13:05
    הגב לתגובה זו
    היה מאד מעניין שימש כחזרה על החומר לקראת מקצועית א
  • 1.
    אנונימי 04/07/2025 12:34
    הגב לתגובה זו
    תעשו גם עליהם
  • חבר זה כנראה אותו דבר רק בעברית... (ל"ת)
    חבר 04/07/2025 13:53
    הגב לתגובה זו