הפד' שילם 38.5 מיליארד דולר לבנקים המסחריים ב-2018
הפד' פרסם אמש את תוצאותיו הכספיות לשנת 2018. מהדו"חות עולה כי הבנק החזיר למשרד האוצר האמריקני רווחים בסכום של 65.4 מיליארד דולר. מדובר בירידה של 18.5% ביחס ל-2017 וירידה של 44.1% מהשיא שנקבע בשנת 2015.
המעניין מהדו"חות הוא הסכום שהבנק העביר לבנקים המסחריים הגדולים בגין היתרות שהם מחזקים בקופתו. כחלק מלקחי המשבר הכלכלי ב-2008, הבנקים המסחריים בארה"ב מחויבים להחזיק יתרות רבות בחשבונות הפד'. על יתרות אלו משלם הפד' ריבית (IOER). ברקע לעליית הריבית בשנה האחרונה, הפד' העביר לבנקים הגדולים בארה"ב סכום שיא של 38.5 מיליארד דולר.
סכום היתרות של הבנקים אצל הפד' עלה משמעותית לאורך תוכניות הרכישות (QE) שביצע הבנק בעשור האחרון, והגיע לשיא של 2.7 טריליון דולר בספטמבר 2014. בשנה האחרונה נרשמת ירידה חדה ביתרות ברקע לתהליך צמצום המאזן שהפד' מבצע. נכון לתחילת החודש, הסכום עומד על 1.6 טריליון דולר עליו משלם הפד' ריבית של 2.4%.
יתרות הבנקים הגדולים שמוחזקות אצל הפד': ירידה חדה בשנה האחרונה במקביל לתהליך צמצום המאזן
הריבית שמשלם הפד' לבנקים הגדולים
- "תנצלו את העליות מהשבוע כדי להיפטר מהמניות שלכם"
- בנק אוף אמריקה בדוחות טובים, אבל "אנחנו עלולים להתמודד עם כלכלה משתנה"
טווח הריביות של הפד' עומד היום על 2.4%-2.25%. הרף העליון של הקרנות הוא ה-IOER שמשלם הפד' לחלק מהבנקים הגדולים. הריבית האפקטיבית בשווקים אמורה להיסחר בטווח הנ"ל (EFF). הפער בין הריביות בעשור האחרון העניק אפשרות לבנקים הגדולים בארה"ב לבצע טריידים חסרי סיכון ולהרוויח מיליארדי דולרים: כל שעל הבנקים הגדולים לעשות הוא ללוות בשוק בריבית האפקטיבית ולשים את אותו הכסף בחשבונות הפד' ולקבל את הריבית הגבוהה ביותר.
סוגיית ה-IOER הפכה בישיבת הפד' האחרון לסוגיית המרכזית. תהליך צמצום המאזן והירידה בנזילות בשווקים הביאה את הריבית האפקטיבית בשוק להיסחר במרווח אפסי ביחס לריבית ה-IOER, ולמעשה הכסף חינם לבנקים הגדולים בארה"ב הסתיים. התוצאה בשווקים הייתה ירידה חדה במתן ההלוואות בחודשים האחרונים, והאטה של כל השוק האמריקני.
- 1.גאונים מה יש לדבר (ל"ת)הנצ 12/01/2019 21:51הגב לתגובה זו