הסחף בדולר נעצר? נחלש רק 0.1% מול השקל, "השקל נחשב אטרקטיבי"

הדולר עומד במוקד תשומת לב המשקיעים ומשלים ירידה של 11.5% בשמונה חודשים בלבד. האם הנגיד פישר יתערב בשוק המט"ח?
חן דרסינובר | (3)

הדולר לא מוצא תחתית מול השקל ואחרי שאתמול רשם את הירידה החדה מזה חודשיים, היום נמשכת ההיחלשות של השטר הירוק. בשעה זו הדולר נחלש ב-0.1% לרמה של 3.61 שקל, רמת שפל של שנה וחצי, זאת בניגוד גמור למגמה העולמית, שם הדולר דווקא מתחזק למול המדדים המובילים.

הדולר משלים ירידה חדה של 11.5% בשמונה חודשים בלבד, אז נסחר ברמה של 4.05 שקל. מגמת התחזקות השקל מול הדולר מדאיגה מאוד את החברות היצואניות במשק שחשופות במידה רבה לשערו של המטבע האמריקני. יו"ר מכון היצוא רמזי גבאי ציין בתגובה לצניחה החדה בשער הדולר כי "היצואן הישראלי מתמודד כיום עם קשיים רבים ונאבק לשרוד ולהמשיך לייצא. היצואנים הקטנים והבינוניים בפרט, מתקשים להתמודד לאורך זמן עם המשבר המתמשך בכלכלה העולמית הגורם לירידה בביקושים ובסחר העולמי, השחיקה המתמשכת בשער החליפין הריאלי פוגעת קשות ברווחיותם".

כעת, נראה שגובר הלחץ על הנגיד סטנלי פישר ובנק ישראל להתערב בשוק המט"ח ולעצור את ההתדרדרות של הדולר למול השקל. גבאי ציין בהודעה כי הוא "מקווה שבנק ישראל יחזור לרכוש מט"ח כפי שעשה בעבר ובכך צמצם את הפגיעה הקשה ביצוא בשנים 2008-2010".

חיים נתן, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מנורה מבטחים, מסמן בשיחה עם Bizportal שלושה גורמים שמשפיעים על המגמה השולטת בצמד הדולר/ שקל: דבר ראשון - ההערכה כעת כי הריבית תיוותר ללא שינוי, זאת לעומת צפי קודם לפיו הריבית תרד, דבר שני - מלחמת המטבעות העולמית שמחזקת את האטרקטיביות של מטבעות השווקים המתעוררים. ודבר השלישי - השפעת הזרמת הגז הטבעי מ'תמר' ובהמשך ממאגר 'לוויתן'.

לדברי נתן "השקל נחשב לאטרקטיבי מאוד בקרב משקיעים זרים. פער הריביות שנפתח בין ישראל לאירופה ולארה"ב מעודד את הספקולנטים כעת לפעול ולמכור ביתר שאת דולר ואירו ובמקביל לקנות שקלים. אציין גם כי הריבית שמציעה אגרות החוב הישראליות אטרקטיבית ביחס לדירוג החוב שלה שעומד על A+. בנוסף, הספקולנטים לוקחים בחשבון את סימפטום "המחלה ההולנדית" על המשק הישראלי, שצפוי להביא לעודף במאזן השוטף בחמש השנים הבאות".

נתן סבור כי פישר צפוי להתערב במסחר במט"ח ולקנות דולרים בטווח הקצר: "להערכתי פישר צפוי להתערב במסחר במט"ח, אך ההתערבות תהא כמובן מאוד מוגבלת מבחינת האפקטיביות שלה היות ובסופו של יום הנתונים הכלכליים הם אלה שקובעים את הטון, וכל עוד המשק הישראלי ממשיך לצמוח ולהפגין יציבות, השקל ימשיך להתחזק למול המטבעות המובילים". צחי רודניק, מנכ"ל בית ההשקעות אימפקט מקבוצת בנק אגוד, התייחס במסגרת שיחה עם Bziportal להשפעת הירידה החדה בשער הדולר על התיקים המנוהלים וקרנות ההשתלמות של הציבור: "מנהלי השקעות מטבע הדברים מבקשים לפזר סיכונים ולנקוט בחשיפה לשווקי חו"ל, נוסף על השקעה בישראל. אך אליה וקוץ בה- השחיקה המטבעית פוגעת באופן משמעותית בתשואה. היות ועלויות הגידור גבוהות באופן משמעותי, מנהלי השקעות רבים בוחרים לנקוט בסוג אחר של גידור ולהקטין את החשיפה לחו"ל".

רודניק, בניגוד לנתן, לא צופה שבנק ישראל יקבל החלטות גורפות בתקופת כהונתו הנוכחית של פישר. עם זאת, רודניק מתייחס גם לעידן שאחרי פישר: "היה וימונה נגיד שהינו מהאסכולה של פישר יהיה צפוי להתערב בשוק המט"ח ולקנות דולרים. בכל מצב אחר נגיד שימונה מהאקדמיה או משוק ההון יהסס להתערב בשוק והמגמה תהיה שלא להתערב בשער הדולר באופן מלאכותי".

רודניק סבור שמגמת התחזקות השקל צפויה להימשך וביתר שאת גם בטווח הארוך: "המצב הכלכלי בעולם, שאיננו מזהיר, לעומת הכלכלה הישראלית היציבה תומכת בהתחזקות השקל, שצפוי לשמור על הערך שלו. אין ספק שהשקעה נוכחית בדולר טומנת בחובה סיכון לא קטן. דולר חלש ברמת המחירים הנוכחית נוח למשקיעים וליבואנים ונראה כי מגמת היחלשותו לא צפויה להשתנות".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    שקל 03/04/2013 19:19
    הגב לתגובה זו
    "להפיל "ת'ספקולנטים, כמו שעשה מודעי
  • 2.
    כותבי תרחיש11-12-13 03/04/2013 15:04
    הגב לתגובה זו
    ויחסל את ההפסדים העצומים של הנגיד וב ישראל- ככן חיסול המחסור המכוון בדיור - יוריד מדדי הנדלן והכללי- 1-2% לשנה - ויאפשר לנגיד = להוריד ריביות = ולחסוך הון רב מריביות שהמדינה משלמת מתוך חוב המדינה בכ 700 מליארד שח - הורדת הריביות - יבריח משקיעי חוץ בשח לעבר המטח = ויגרום לעלית המטח ל 390 פלוס
  • 1.
    לפי הכותרת נשמע כאילו Bizportal מאוכזבים מהחלשות השקל (ל"ת)
    דוד 03/04/2013 14:44
    הגב לתגובה זו