
בינה מלאכותית והעתיד של אפל - האם החברה תדע להמציא את עצמה מחדש?
עם ירידה של 640 מיליארד דולר בשווי השוק ובריחת כשרונות למטא, המשקיעים דורשים מהחברה לנטוש את האסטרטגיה המסורתית ולבצע רכישות ענק כדי לצמצם את הפער בתחום הבינה המלאכותית
עשור לאחר שאפל Apple -1.2% הייתה החברה בעלת השווי הגבוה בעולם, היא מוצאת את עצמה בעמדה לא שגרתית: בעמדת המתבוננת. עם ירידה של 640 מיליארד דולר בשווי השוק מתחילת השנה, ומניה שנסוגה בזמן שהמתחרות מטפסות, גובר הלחץ מצד משקיעים שדורשים מהחברה לחשב מסלול מחדש כאשר אפל מפגרת בתחום הבינה המלאכותית, בזמן שהתעשייה כולה משנה כיוון.
האסטרטגיה המסורתית של אפל תמיד הייתה
להימנע מרכישות ענק, לפתח מוצרים מתוך החברה ולהיכנס לשווקים רק כשהטכנולוגיה הבשילה. אולם הפעם, הגישה הזהירה הזו נראית כמי שאינה עומדת בקצב. בזמן שחברות כמו מטא משקיעות סכומים עצומים בתחום ומושכות את מיטב המוחות, אפל נותרת מאחור – עם סירי שהתקדמותה הדלה לא מדביקה
את קצב התחרות.
לא רק פער טכנולוגי
הבינה המלאכותית נחשבת למנוע החדש של החדשנות, ואי יכולת להשתלב בה עלולה להקטין משמעותית את רלוונטיות החברה. משקיעים מבינים זאת, ודוחקים באפל לשנות כיוון ולבצע רכישה מהותית בתחום. אנליסטים בסיטיגרופ ציינו כי "המשקיעים יגיבו בחיוב אם אפל תרכוש או תשקיע חלק ניכר ממשאביה בספק בינה מלאכותית מבוסס".
הרכישה הגדולה האחרונה של אפל – ביטס, ב־2014, תמורת 3 מיליארד דולר – נראתה אז כחריגה. כעת, הסיטואציה שונה לגמרי. אפל זקוקה לטכנולוגיה מוכנה ולכישרונות, שיאפשרו לה לצמצם את הפער מול שחקניות דוגמת גוגל, מטא ומיקרוסופט. דיווחים עדכניים מצביעים על כך שהחברה שוקלת רכישת Perplexity AI, סטארט־אפ שמוערך בכ־14 מיליארד דולר.
- אפל מתכננת גל השקות מסיבי למחצית הראשונה של 2026
- סולאראדג׳ נפלה ב-7%, מאנדיי עם 5%; הנאסד״ק ירד ב-0.2%
דן אייבס מ־Wedbush, הנחשב לתומך עקבי של אפל, כינה את רכישת Perplexity "מהלך מתבקש". לדבריו, גם תג מחיר של 30 מיליארד דולר לא יהיה מופרז נוכח הפוטנציאל שאפל עשויה לממש באמצעות כניסה עמוקה לתחום הבינה המלאכותית. לחברה, יש לזכור, יתרון פיננסי משמעותי – עם 133 מיליארד דולר במזומנים ובניירות ערך, כמעט פי שניים ממטא.
הכשרונות נוטשים
אבל לא רק היכולת הפיננסית עומדת למבחן. בשבועות האחרונים נרשמה באפל תופעה של נטישת כישרונות מדאיגה. מהנדס בכיר שהוביל את פיתוח מודלי הבינה המלאכותית בחברה עבר למטא – במסגרת חבילת שכר המוערכת במאות מיליוני דולרים. לפי הדיווחים, אפל כלל לא ניסתה להתחרות בהצעה.
מטא, מצידה, ממשיכה לתמוך בהשקעות מאסיביות בתחום: 14.3 מיליארד דולר הוזרמו השנה לחברת Scale AI, וחבילות תגמול נדיבות מציבות אותה בחזית המאבק על טאלנטים. מנגד, נראה שאפל עדיין דבקה בקצב הפיתוח שלה, מבלי להגיב באגרסיביות לדרישות השוק המשתנות.
- חברה חדשה ב-SP500 - טרייד דסק מזנקת לאחר ההודעה שתתוסף למדד היוקרתי
- בדרך ל-6,600? בתי ההשקעות משדרגים יעדים ל-S&P 500
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תחושת הפער בין אפל למתחרותיה התגברה לאחר כנס המפתחים האחרון, בו הציגה החברה תכונות AI חדשות שלא הצליחו להרשים. בזמן שמתחרותיה משיקות פתרונות מתקדמים, אפל שוקלת עדיין האם לשלב טכנולוגיה חיצונית בשדרוג סירי – עוזרת קולית שנתפסת כיום כמי שאינה עומדת ברף המצופה.
גם בהנהלה הבכירה מסתמנים שינויים. סמנכ"ל התפעול ג'ף וויליאמס פורש לאחר עשור בתפקיד, סמנכ"ל הכספים לוקה מאסטרי עזב בשנה שעברה, ובתקשורת דווח לאחרונה כי אמנם טים קוק יישאר בתפקידו, אך החברה מתכננת רענון ניהולי רחב היקף.
האנליסטים מעריכים כי שינוי ארגוני עמוק הוא בדיוק מה שאפל זקוקה לו, ואף מרמזים שייתכן ויש לבחון את כהונתו של קוק כמנכ"ל. לטענתם, כישלון בהשתלבות מהירה בתחום הבינה המלאכותית עלול לפגוע בטווח הארוך בפוטנציאל הצמיחה של החברה – הערכה נדירה כלפי חברה בעלת רקורד של הצלחה מתמשכת.