
"טראמפ מנסה לתקן, אבל זה כבר מאוחר מידי"
אני שומע מאנשים רבים שזה כבר מאוחר מידי - אומר מייסד ברידג'וואטר - יצואנים ויבואנים שעובדים עם ארצות הברית כבר עושים התאמות ובזמן שהמו"מ עם המדינות מתבצע אמריקה יוצאת מהתמונה
ריי דאליו, המיליארדר ומייסד קרן הגידור ברידג'ווטר פרסם מאמר בו הוא מזהיר מפני התערערות קרובה של הסדר הכלכלי, המוניטרי והגיאופוליטי העולמי. לדבריו, העולם נמצא בנקודת מפנה ויש לפעול במהירות. דאליו שידוע בניתוחיו ההיסטוריים של מחזורי כלכלה ומשברים, ופרסם אף ספרים על הנושא, טוען כי התהליכים הנוכחיים מזכירים דפוסים שהובילו בעבר לשינויים דרמטיים בסדר העולמי וקורא למדינות ולמשקיעים לפעול במהירות ובאופן מתואם כדי למנוע תוצאות הרסניות.
במאמר האחרון, דאליו מתאר כיצד מדיניות המכסים של ארה"ב שיבשה את הסחר הבינלאומי. לדבריו, יצואנים ויבואנים רבים, במיוחד כאלה הפועלים בין ארה"ב לסין, נאלצים לצמצם באופן דרמטי את פעילותם עם ארה"ב, מתוך הבנה שהבעיות לא ייעלמו גם אם יושגו הסכמי סחר חדשים. דאליו אומר שהוא נחשף לכך ש'יותר ויותר אנשים מוצאים חלופות'. חברות אמריקאיות וסיניות, וגם משקיעים שפעילים בשווקים האלה, כבר באמצע תהליך גיבוש למציאת חלופות ללא תלות הדדית בין שתי המעצמות הכלכליות שמתכשות ביניהן.
אמנם התמונה שדאליו מצייר פסימית למדיי, אבל הקולות שיוצאים מהחדר הסגלגל דווקא מעודדים. שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט חשף בראיונות לתקשורת שערך בימים האחרונים כי הממשל האמריקאי קרוב להשגת הסכם סחר מוקדם עם הודו, מהלך שמגיע על רקע העימות המתמשך עם סין. בסנט רומז על עסקה קרובה עם הודו עסקה שכזאת, במידה ותבוצע, תשמור על מעמדה של ארצות הברית במאזן הסחר העולמי. להודו יש כח אדם שזול משמעותית מסין. בסין השכר הממוצע לשעה הוא בטווח של 4-6 דולר בעוד שבהודו השכר הממוצע עומד על כ-1-2 דולר בלבד. חייבים לציין שהסינים נמצאים כמה רמות קדימה בהכשרה, במכשור ובתיעוש, אבל ההודים מלאי אמביציה. כל שכן כשהם יראו למול העיניים את העבודה עבור האמריקאים ואת האפשרות לקטוף את הכתר היצואן המוביל ליבשת הגדולה.
כשריי מדבר כולם מקשיבים
כשיוצא מאמר מבית מדרשו של דאליו, המשקיעים מתיישבים לקרוא. בייחוד ברקע אי-הוודאות בה כל משקיע מרים טלפון לחברו כדי לשמוע את דעתו על העתיד לבוא. ריי דאליו הוא אחת הדמויות המשפיעות בעולם הפיננסים, עם קריירה בת ארבעה עשורים שבה הפך את ברידג'ווטר לקרן הגידור הגדולה בעולם, המנהלת נכסים בהיקף של כ-150 מיליארד דולר. גישתו האנליטית, המבוססת על ניתוח מחזורי כלכלה ארוכי טווח, הפכה אותו למקור השראה עבור משקיעים ומקבלי החלטות. דאליו זכה לפרסום עולמי בזכות ספריו, בהם "עקרונות להצלחה" ו"איך מדינות פושטות רגל", שבהם הוא מפרק את הסיבות לעלייתן ונפילתן של מעצמות כלכליות לאורך ההיסטוריה.
- ברידג'ווטר משנה כיוון: קרן הגידור של ריי דליו מהמרת על טסלה
- ריי דליו בראיון: חמשת הכוחות המרכזיים כיום בשווקים והשלב הבא בחייו
בשנים האחרונות, הוא מתמקד בסיכונים הנובעים מהחוב הלאומי של ארה"ב, מהמתיחות הגוברת עם סין ומתרה לאחרונה על ההשלכות של הדה-גלובליזציה על הכלכלה העולמית. דאליו ממשיך וכותב במאמרו "יותר ויותר אנשים מבינים שארה"ב לא יכולה להמשיך להיות הצרכנית הגדולה ביותר של מוצרים תעשייתיים תוך כדי שהיא מייצרת חובות ענקיים כדי לממן את ההוצאות המוגזמות שלה. זו תמימות לחשוב שאמריקה יכולה להמשיך למכור ולהלוות ועדיין לקבל תשלום בדולרים 'יציבים', שלא מאבדים מערכם".
דאליו קורא למדינות, חברות ואנשי עסקים להתכונן לתרחיש שבו הסחר וההשקעות עם ארה"ב יצטמצמו משמעותית. לדבריו, השילוב של חוסר איזון כלכלי – כמו גירעונות מסחריים וחובות ממשלתיים גבוהים – יחד עם מגמות דה-גלובליזציה, יוביל בהכרח לירידה בסחר ובתנועות ההון הגלובליות. המאמר מצביע על סיכונים רחבים יותר, דאליו טוען כי העולם נמצא על סף התמוטטות של הסדר המוניטרי, הפוליטי והגיאופוליטי הנוכחי. הוא משווה את מה שקורה כעת לזמנים היסטוריים מהעבר שהובילו לשקיעתן של מעצמות כלכליות. לדבריו, קיימת סכנה ממשית שמדינות יתחילו לעקוף את ארה"ב ולבנות מערכות כלכליות ופוליטיות חדשות שמתעלמות ממנה, תוך יצירת "סינפסות חדשות" שיחברו את הכלכלה הגלובלית מחדש ללא מעורבות אמריקאית משמעותית.
עם זאת, דאליו סבור שיש תקווה. הוא חושב שניהול נכון של המשבר – בלי התלהמות ועל ידי תכנון רגוע, אנליטי ושיתוף פעולה בינלאומי – יכול להוביל לתוצאות חיוביות יותר, בסופו של התהליך נצפה באיזון מחודש של הכלכלה הגלובלית. רק בצורה יעילה יותר אך ובעיקר הוגנת יותר. הוא מפנה לספרו החדש, "איך מדינות פושטות רגל: המחזור הגדול", שבו הוא מציע פתרונות כמו "פתרון שלושה אחוזים" לטיפול בחוב הממשלתי האמריקאי, הכולל צמצום הגירעון לרמה בת-קיימא. עם זאת, הוא מביע חשש כי הזמן לפעולה אחראית הולך ואוזל, וכי התגובות הנוכחיות – הכוללות קונפליקטים פנימיים ותנודתיות בשווקים – עלולות להוביל לתוצאות בלתי הפיכות.
- דוחות חזקים בזכות בהלת רכישות: הרבעון הראשון מטעה את השוק
- אודיטי מעלה תחזיות - המניה מזנקת ב-14%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
התבטאויות קודמות של דאליו
המאמר הנוכחי ממשיך קו עקבי בהתבטאויותיו האחרונות של דאליו, שבהן הוא מתמקד בסיכונים למערכת הכלכלית הגלובלית. באפריל האחרון, הוא התריע כי מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ, שהטילה תעריפים גבוהים על יבוא מסין ומדינות אחרות, עלולה להאיץ את המשבר הכלכלי ואף להוביל למיתון חמור יותר מזה של 2008. דאליו הציע כי משא ומתן עם סין להסכם סחר מאוזן, לצד צמצום החובות של שתי המעצמות, יכול למנוע את ההידרדרות. הוא גם המליץ על העלאת שער היואן מול הדולר כחלק מאסטרטגיה לאיזון מחדש של היחסים הכלכליים.
בנוסף, דאליו התייחס לאחרונה לסיכונים הנובעים מהחוב הלאומי האמריקאי. הוא הזהיר כי המשך הגירעונות הגבוהים – שהגיעו ל-1.8 טריליון דולר ב-2024, המהווים כ-6.4% מהתמ"ג – עלול להוביל למשבר חוב תוך שנים ספורות. הוא הדגיש כי תשלומי הריבית הגואים על החוב הקיים מגדילים את הגירעון, ויוצרים מעגל מסוכן שקשה לצאת ממנו. כחלק מהפתרונות, דאליו ממליץ על השקעה בנכסים אלטרנטיביים כמו זהב וביטקוין, שיכולים לשמש כגידור מפני חוסר יציבות מוניטרית. התמיכה שלו בביטקוין מסמנת שינוי דרמטי בעמדתו, שכן בעבר הוא הביע ספקנות לגבי מטבעות דיגיטליים.
קריאת השכמה לכל אחד
הדברים של דאליו מהווים קריאת השכמה גם לכלכלה הישראלית שתדרש להתמודד עם שינויים מבניים בכלכלה הגלובלית. צמצום התלות בארה"ב כשוק מרכזי עשוי להשפיע על חברות ישראליות שפעילותן תלויה בייצוא לארה"ב, כמו חברות טכנולוגיה ותעשייה שמספקות מוצרים לשוק האמריקאי.
בנוסף, חברות ישראליות הפועלות בסין או תלויות בשרשרות אספקה הקשורות לשוק הסיני עלולות להיתקל באתגרים חדשים, כגון עלויות גבוהות יותר או שיבושים בייצור. הסיכונים ליציבות המוניטרית הגלובלית, כפי שדאליו מתאר, מחייבים בחינה מחודשת של חשיפה לנכסים דולריים, כמו אג"ח ממשלתיות אמריקאיות, שעשויות לאבד מערכן במקרה של משבר חוב. המגמות שדאליו מתאר – דה-גלובליזציה וצמצום הסחר הבינלאומי – עשויות להשפיע על הכלכלה הישראלית, שתלויה מאוד בייצוא ובשווקים גלובליים. חברות ישראליות עשויות להידרש לפתח שווקים חדשים, כמו באירופה או באסיה, ולחזק את השווקים המקומיים כדי לצמצם את התלות בשווקים המושפעים מהמתיחות בין ארה"ב לסין.
בסיום דבריו דאליו שב ומדגיש כי משקיעים ומקבלי החלטות צריכים להגיב בצורה שקולה ולא אימפולסיבית לשינויים היומיומיים בשווקים או להכרזת מדיניות, ולהתמקד בתכנון ארוך טווח. הוא קורא לגישה רגועה ואנליטית שמתייחסת לחוסר האיזון הכלכלי ולצורך בעצמאות כלכלית כאתגרים משותפים שדורשים שיתוף פעולה בינלאומי
המסר המרכזי שאפשר לקחת מהמאמר הוא שעלינו לבנות תיקי השקעות מגוונים שיוכלו לעמוד בתנודות והשפעות השווקים הגלובליים. אמנם במאמר מוצגת תחזית קודרת לעתיד הכלכלה העולמית, אבל מוצעת גם דרכי פעולה - למשקיעים הפרטיים בגיוון הפרוטפוליו, ולגורמי הממשל לאחד כוחות ולפעול בשיתוף פעולה בינלאומי למען טובת הכלל.
הרכבת עזבה את התחנה ואין הרבה זמן לפעול, וההחלטות שכל אחד מאיתנו יקבל עכשיו הן אלו שיקבעו את עתיד הכלכלה הגלובלית וגם את זו שלנו בשנים הקרובות.
- 5.נחיה ונראה. בינתיים בורסות עולות בניגוד למאמר של כל הגורו וכנראה ימשיכו לעלות (ל"ת)מישל 30/04/2025 10:57הגב לתגובה זו
- 4.אנונימי 30/04/2025 10:53הגב לתגובה זוכתיבה מעולה לתוכן מעולה
- 3.החיים 30/04/2025 10:14הגב לתגובה זוהצרכנים האמרקאים ימשיכו לצרוךולהגדיל חובותעד שלא יהיה מי שילווה להם כסףעד אז החיים יהיו סבבה
- 2.על טראמפ נאמר אלף חכמים לא יצליחו להוציא אבן שטיפש אחד זרק לבאר (ל"ת)עופר 30/04/2025 10:10הגב לתגובה זו
- 1.אנונימי 30/04/2025 09:59הגב לתגובה זואונקיית זהב בקרוב מעל 10000 $ !!!
- קנית הרבה זהב אז אכלת אותה ..בקרוב הוא יפול משמעותית . (ל"ת)מישל 30/04/2025 10:58הגב לתגובה זו