פיטר ברזין, BCA; קרדיט: רשתות חברתיותפיטר ברזין, BCA; קרדיט: רשתות חברתיות

"ה-S&P 500 ייפול ב-20% עד סוף השנה, השוק לא מתמחר מיתון"

פיטר ברזין, האסטרטג הראשי של חברת המחקר BCA מזהיר: הסיכון למיתון בארה"ב עומד על 75% וה-S&P 500 צפוי לצנוח ל-4,450; "המניות משקפות תרחיש אידיאלי - וזה פשוט לא נכון"

רוי שיינמן | (2)

השווקים עלו בשבוע שעבר על רגע ההצהרות מכיוון טראמפ והממשל לגבי רגיעה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. למרות שסין הכחישה, טראמפ התעקש שמתקיימות שיחות בין הצדדים, והמדדים חזרו כמעט לרמות בהן היו לפני הכרזת המכסים מתחילת החודש. עם זאת, האנליסטים ממשיכים להיות פסימיים - פיטר ברזין, האסטרטג הראשי ב-BCA Research ומי שמכונה כיום "הדוב הגדול של וול סטריט", מעריך כי הסיכון למיתון בארצות הברית בשנה הקרובה עומד על 75%, וכי שוקי המניות כמעט כלל לא מתמחרים את הסיכון הזה.


לפי תחזיותיו של ברזין, מדד ה-S&P 500 צפוי לרדת משמעותית ולסיים את השנה ברמה של 4,450 נקודות, ירידה של כ-19% מהרמה היום. לדבריו, המשקיעים מתעלמים מהאיומים הקריטיים שמתרחבים ברקע, ובראשם העלויות הכלכליות של מלחמות הסחר והחולשה המתרחבת בפעילות הצרכנית והעסקית.


למה ברזין סבור שהשוק ייפול?

הגורם המרכזי לפסימיות של ברזין הוא נטל המכסים, שלדבריו נותר כבד גם אחרי ההקלות האחרונות שהוכרזו. ברזין מציין כי שיעור המכסים האפקטיבי בארצות הברית כיום הוא הגבוה ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת. לדבריו, חוסר הוודאות שנוצר סביב המדיניות המסחרית כבר מתחיל להשפיע על חברות, שמצמצמות השקעות הוניות, מהלך שעלול להוביל להאטה בשוק העבודה.


גם הצרכן האמריקאי מושפע: ברזין מתריע כי עליית המחירים הצפויה עקב המכסים עלולה להכביד על ההוצאות הפרטיות. מנכ"ל פרוקטר אנד גמבל Procter & Gamble Co  , ג'ון מולר, סיפק עדות לכך כשציין לאחרונה ירידה ניכרת במכירות מוצרי הכביסה של החברה, מה שמעיד על כך שהאמריקאים כבר מתחילים לצמצם הוצאות בחלק מהמקומות.


מעבר לכך, מספר מדדים תומכים בתחזיות של בריזן: מדד התמ"ג של הפדרל ריזרב באטלנטה מצביע על ירידה של 0.4% ברבעון הראשון, בעוד בגולדמן זאקס מצביעים על ירידה של 0.2%. גם מדדי סנטימנט הצרכנים מפגינים חולשה בחודשים האחרונים, עדות נוספת לכך שהכלכלה האמריקאית מתקררת עוד לפני שמלחמות הסחר הגיעו לשיאן.


השוק לא מתמחר את הסיכון

לצד הסכנה למיתון, ברזין מדגיש כי שוק המניות האמריקאי מתומחר כיום ברמות גבוהות שאינן תואמות את המציאות הכלכלית. המכפיל העתידי של מדד S&P 500 עומד על כ-20 - רמה גבוהה בהשוואה לתקופות של משברים בעבר. במהלך משבר הקורונה במרץ 2020, למשל, עמד המכפיל על 13.4 בלבד, ובשיא המשבר הפיננסי הגדול ב-2008 הוא צנח ל-8.9.


לדבריו, גם אם לא יתרחש מיתון עמוק, העובדה שהשווקים אינם מתמחרים אפילו האטה מתונה מהווה סיכון להמשך. "המניות כיום משקפות תרחיש כמעט אידיאלי של המשך צמיחה - וזה פשוט לא מה שהנתונים הכלכליים מראים", הזהיר ברזין.

קיראו עוד ב"גלובל"


בנוסף, ברזין מעריך כי גם אם שיחות הסחר יובילו לריכוך נוסף במדיניות המכסים, למשק ייקח זמן להתאושש מהנזק שכבר נגרם. לכן, הוא סבור שהמניות האמריקאיות צפויות להניב ביצועים נחותים ביחס לשווקים אחרים בשנים הקרובות.


התחזיות הפסימיות של ברזין זוכות לתשומת לב לא רק בגלל התוכן שלהן, אלא גם בזכות הרקורד שלו. ברזין, בעל ניסיון של יותר מ-30 שנה ככלכלן ואסטרטג, כולל תפקידים בקרן המטבע הבינלאומית (IMF) ובגולדמן זאקס, התבלט בשנים האחרונות כאשר חזה את היעדר המיתון בארצות הברית בשנת 2022, תחזית שסתרה את דעת רוב המשקיעים והאנליסטים בוול סטריט באותה תקופה.


גם אנליסטים נוספים פסימיים

ברזין הוא לא הבכיר היחיד בשוק שפסימי להמשך. בסוף השבוע שעבר גם מייקל הארטנט, אסטרטג ההשקעות הראשי של בנק אוף אמריקה, הפגין פסימיות לגבי השווקים. הארטנט קרא למשקיעים "לנצל את העליות מהשבוע כדי להיפטר מהמניות", והזהיר כי "המכירות בשווקי המניות צפויות להימשך".


הארטנט ציין כי תהליך הפיחות הממושך בדולר האמריקאי ובריחת ההון מהנכסים האמריקאים יימשכו כל עוד הפדרל ריזרב לא יוריד ריבית, לא ייחתם הסכם סחר ברור עם סין, והצריכה לא תתייצב. בנוסף, הוא ציין כי העליות האחרונות בשוק ממוקדות מדי, בעיקר במניות טכנולוגיה בודדות, תופעה שמאפיינת שווקים לא בריאים.


לדבריו, אסטרטגיית ההשקעה המתבקשת כעת היא למכור מניות אמריקאיות ולחפש הזדמנויות באג"ח, זהב ובשווקים בינלאומיים. גם הוא ציין שהשווקים אינם מתמחרים נכון את הסיכונים, וכי יש לנקוט משנה זהירות.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    ואי ואי (ל"ת)
    הברזון המכוער 28/04/2025 22:53
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    חחחח עוד שוורטיסט (ל"ת)
    אנונימי 28/04/2025 21:51
    הגב לתגובה זו