עליה של 3.1% במדד מנהלי הרכש באפריל

הגיע לרמתו הגבוהה ביותר בחצי השנה האחרונה. מצביע על התרחבות נוספת במשק היצרני בישראל. ברכיב הביקושים ליצוא נרשמה עלייה משמעותית של 4.6% לעומת חודש מארס
שי פאוזנר |

מדד מנהלי הרכש בישראל שעורכות חברת B&D - דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש לחודש אפריל 2005, ממשיך את מגמת ההתרחבות זה החודש השני ברציפות ומעיד על התרחבות נוספת במשק היצרני בישראל. ערך המדד שנמדד בחודש אפריל עומד על 55.7% לעומת 52.6% במארס, קרי, עלייה של 3.1% בערך המדד, לרמתו הגבוהה ביותר בחצי השנה האחרונה.

כלכלני דן אנד ברדסטריט וארגון מנהלי הרכש מציינים, כי מדד מנהלי הרכש שהה במגמת התרחבות במשך 14 חודשים החל מחודש דצמבר 2003.

נזכיר, כי בפברואר שינה המדד כיוון ועבר למצב של האטה. זאת כתוצאה מירידה בביקושים המקומיים שהחלה בחודש ינואר ומירידה בביקושים לייצוא, החל מחודש פברואר שנבעה מירידה בכמות ההזמנות מחו"ל. במרץ ניכרה התאוששות הן בביקושים המקומיים והן בביקושים לייצוא, שאף השפיעו על שינוי הכיוון של המדד כולו, ועתה, באפריל, מגמת ההתרחבות נמשכת כאשר ברוב הרכיבים החשובים של המדד נרשמה התרחבות.

מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר מקיף שעורכים B&D - דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל, ובודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד...

ברכיב הביקושים ליצוא, מהרכיבים המהותיים במדד המודד את רמות הביקושים לייצוא, נרשמה החודש עלייה משמעותית של 4.6% לעומת חודש מרץ והערך הנמדד עומד על 56.4% לעומת 51.8% במרץ. כלכלני הדרוג מציינים כי זהו הערך הנמדד גבוה ביותר ברכיב, בחצי השנה האחרונה וכי הוא מיוחס לעלייה בכמות ההזמנות מחו"ל.

רכיב חשוב נוסף הוא רכיב ההזמנות בשוק המקומי, שאף בו נמשכה החודש מגמת ההתרחבות מהחודש שעבר. ערך הרכיב עומד על 53.7% לעומת 51.7% שנמדד בחודש הקודם. רכיב תפוקות הייצור משלים 18 חודשים רצופים במגמת התרחבות, הערך שנמדד באפריל עומד על 63.9% לעומת 57.8% בחודש שעבר, עליה של 6.1% .

גם בהעסקת העובדים במגזר היצרני נרשמה החודש עלייה של 5.5% לעומת מרץ. הערך שנמדד באפריל עומד על 57.8% לעומת 52.3% בחודש הקודם. רכיב המחירים משלים 21 חודשים ברציפות במגמת התרחבות, המעידה על המשך עליית מחירי חומרי הגלם, והחודש נרשמה עלייה של 3% . הערך שנמדד החודש ברכיב המחירים עומד על 60.2% לעומת 57.2% בחודש הקודם.

ברכיב מלאי מוצר מוגמר חל החודש שינוי כיוון ולאחר 3 חודשים ברציפות במגמת התרחבות חצה רכיב זה את קו 50% ועבר להאטה תוך כדי ירידה של 5.5%. באפריל עומד רכיב זה על 46.5% לעומת 52.0% בחודש שעבר הירידה ברכיב מלאי המוצר המוגמר, נובעת, על פי ניתוח התשובות לסקר, בשל העלייה בביקושים המקומיים וביקושים מחו"ל.

מדד מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה

מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות כי המשק היצרני האמריקאי ממשיך גם החודש להימצא במגמת התרחבות אם כי נרשמה התמתנות במגמה, ולעומתו המשק היצרני האנגלי עבר החודש להאטה. המדד האמריקאי עומד החודש על 53.3% לעומת 55.2% בחודש הקודם. המדד האנגלי עומד החודש על 49.5% לעומת 52.0% אשר נמדד בחודש הקודם. המשך ההתמתנות במגמת ההתרחבות במשק האמריקאי והמעבר להאטה במשק האנגלי עלולים לפגוע ברמת הביקושים למוצרים מישראל ועל כן מהווים סיבה לדאגה לגביי המשק היצרני בישראל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה