מיסוי תושב ישראל בגין רווח הון שנוצר ממכירת דירת מגורים בצרפת
תושב ישראל מכר דירת מגורים בצרפת, אשר בבעלותו משנת 2002. בגין המכירה נוצר לו רווח הון שבגינו שולם מס בצרפת. השאלות: 1. האם רווח ההון חייב במס בישראל, ובאיזה שיעור? 2. האם הנישום יוכל לקבל זיכוי בגין המס ששולם בחו"ל (בהנחה שיש חבות במס בישראל)?
שאלה: ------------ תושב ישראל מכר דירת מגורים בצרפת, אשר בבעלותו משנת 2002. בגין המכירה נוצר לו רווח הון שבגינו שולם מס בצרפת. השאלות: 1. האם רווח ההון חייב במס בישראל, ובאיזה שיעור? 2. האם הנישום יוכל לקבל זיכוי בגין המס ששולם בחו"ל (בהנחה שיש חבות במס בישראל)?
תשובה: ------------ על פי הוראות סעיף 89 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), תושב ישראל חייב במס על רווח הון אשר נצמח או הופק בישראל או מחוץ לישראל. היות שמדובר במקרקעין המצויים מחוץ לישראל, הוראות חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963, לרבות ההקלות והפטורים הניתנים מכוחו במכירת דירות מגורים - אינן חלות במקרה דנן. לפיכך, אם המוכר אינו זכאי לפטור מכוח הוראות סעיף 97(ב) לפקודה מתוקף היותו "עולה חדש", "תושב חוזר ותיק" או "תושב חוזר" - אזי רווח ההון יחויב בידיו במס רווח הון בישראל, מכוח הוראות חלק ה' לפקודה. על פי הוראות סעיף 91(ב1) לפקודה, שיעור מס רווח ההון שבו יחויב המוכר (אם הוא אינו זכאי לפטור כאמור) יהיה כדלקמן: בגין מרכיב רווח ההון האינפלציוני - המוכר אינו חייב במס רווח הון. בגין מרכיב רווח ההון הריאלי, יחויב המוכר במס רווח הון כלהלן: ● חלק רווח ההון הריאלי שנצמח ממועד רכישת הדירה ועד ליום 31.12.2002 (על פי חישוב לינארי לפי יחס התקופות) יחויב בשיעור המס השולי החל על המוכר. ● חלק רווח ההון הריאלי שנצמח מיום 3.12.2011-1.1.2003 (על פי חישוב לינארי לפי יחס התקופות) יחויב במס רווח הון בשיעור 20%. ● חלק רווח ההון הריאלי שנצמח מיום 1.1.2012 ועד למועד מכירת הדירה (על פי חישוב לינארי לפי יחס התקופות) יחויב במס רווח הון בשיעור 25%. רווח ההון שעליו יוטל המס יחושב כהפרש בין התמורה המשולמת כעת למוכר לבין עלותה המופחתת של הדירה (המחיר ששולם בעבורה בעת רכישתה בניכוי הפחת). מרווח ההון אפשר לקזז הוצאות שונות, בהתאם לשימוש אשר נעשה בדירה ולמסלול שבו בחר המוכר לפי הפקודה למיסוי הכנסותיו משכר הדירה. אם הועברה הדירה אל המוכר במתנה או בירושה, אזי המוכר ייכנס לנעלי נותן המתנה לעניין עלותה של הדירה, אלא אם נותן המתנה או המוריש הם תושבי חוץ - במקרה כזה אפשר, בתנאים מסוימים וכפוף להגשת בקשה לאישור מקדמי ב"מסלול ירוק" לרשות המסים, לראות בשווי השוק של הדירה במועד קבלתה (2002 בענייננו) כעלותה לצורכי מס בידי המוכר (Step Up). על פי סעיף 13 לאמנה בין ממשלת מדינת ישראל לבין ממשלת הרפובליקה הצרפתית בדבר מניעת מסי כפל ומניעת התחמקות ממס לגבי מסים על הכנסה ועל הון (להלן: "האמנה"), זכות המיסוי הראשונה בעסקת מכר מקרקעין ניתנת למדינת המקור - המדינה שבה מצויים המקרקעין, ואילו זכות המיסוי השיורית ניתנת למדינת המושב - מדינת תושבותו של מוכר המקרקעין. משמע, מכירת הדירה דנן תהא כפופה למס הן בצרפת (כפוף להוראות הדין הפנימי בה) והן בישראל. עם זאת, על פי סעיף 23 לאמנה והוראות סעיפים 210-199 לפקודה, המוכר רשאי להזדכות על המס אשר שילם בצרפת בגין מכירת הדירה, וזאת עד לגובה המס אשר היה משולם על ידו בישראל. אפשר לסכם ולומר כי המס אשר ישולם בישראל יעמוד על ההפרש (ככל שקיים) בין המס אשר שילם המוכר בצרפת לבין המס שבו יחויב בישראל, כמפורט לעיל. האמור מבוסס על ההנחה שהמוכר לא מכר כמה דירות בטווח זמן קצר, שאז מכירת הדירה עלולה להיות מסווגת כעסקה פירותית, אשר הרווח בגינה ימוסה במס בישראל בשיעור שולי, בניכוי המס ששולם בצרפת. המשיב - מומחה מסים. לשעבר מנהל במחלקה למיסוי בינלאומי בפירמת רואי החשבון Deloitte בריטמן אלמגור זהר ושות', וכן עורך דין בכיר בפירמת עורכי הדין גרוס קליינהנדלר חודק הלוי גרינברג ושות'. היה מנוי על צוות המחלקה הפיסקאלית בפרקליטות המדינה. התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

- 6.נינה 01/09/2019 13:58הגב לתגובה זומדוע מציין כי חל חיוב ישיר. כתוב בסעיף ההגדרות כי דירה למגורים אינה בהוראות החוק: "נכס" - כל רכוש, בין מקרקעין ובין מיטלטלין, וכן כל זכות או טובת הנאה ראויות או מוחזקות, והכל בין שהם בישראל ובין שהם מחוץ לישראל, למעט –(3) זכות חזקה במקרקעין - בין שבדין ובין שביושר - המשמשים לצרכי מגורים ולא לשם השתכרות או ריווח;
- 5.מומחה מס 02/03/2012 15:31הגב לתגובה זוניתוח נכון של הדין
- 4.מכרתי דירה בצרפת - כמו שכתוב במאמר, אחד לאחד (ל"ת)ג' ואל 02/03/2012 14:20הגב לתגובה זו
- 3.עורך דין 02/03/2012 13:53הגב לתגובה זולאחרונה ייצגתי לקוח בעסקה של מכירת דירת מגורים בחו" ל. הלקוח שילם גם שילם מס בישראל, לא היתה כלל שאלה.
- 2.דניאל 02/03/2012 13:45הגב לתגובה זולפני חצי שנה מכרתי דירה בגרמניה, רואה החשבון שלי נתן לי אותה תשובה והשלמתי מס בישראל. במס הכנסה אמרו שאין כאן בכלל שאלה.
- 1.יועץ מס 02/03/2012 12:48הגב לתגובה זונאמר ש" הדור הולך ופוחת" ... אם המגיב הוא אכן מפקח מס הכנסה, אמרה זאת נכונה לגבי רשות המסים, הן לגבי זילות הלשון והן לגופו של עניין. ראשית , הגדרת " נכס" בסעיף 88 לפקודה ממעטת " זכות חזקה במקרקעין" המשמשת לצרכי מגורים בלבד. זכות חזקה זו מכוונת לזכויות שאינן קנייניות כגון זכות דיירות מוגנת וכיו" ב ובלבד ששימשו לצרכי מוגרים את המוכר. ברור שזה לא המקרה כאן. שנית, מר מפקח, ניתן לבחור בקבלת שכ" ד בחו" ל גם במסלול הרגיל של סעיף 121 לפקודה, לשלם מס מלא ולהזדכות על מלוא הפחת. אנא פתח שנית את הפקודה והתנצל בפני הכותב או התייעץ עם עמית למחלקה שמבין מסים. אתה הוא שטועה ואתה הוא משטעה.