מחיר הגז הטבעי זינק אתמול בכמעט 10%: "המחיר הנוכחי לא ריאלי"

כך אומר אריה גורן, אנליסט סחורות בכלל פיננסים. אתמול זינק מחיר החוזה על הגז הטבעי ב-10%
קובי ישעיהו |

בימים האחרונים ניכרת, שוב, התעוררות מסויימת במחירי הגז הטבעי. אתמול רשמה תעודת הסל העוקבת אחרי הגז הטבעי בארה"ב (סימול: UNG) עליה של 9% למחיר של 14.04 דולר, במקביל לזינוק במחירי הגז הטבעי כמובן (כ-10%). עם זאת, מחיר התעודה עדיין נמוך בכ-68% ממחירה לפני 12 חודשים ובכ-80% לעומת מחיר השיא שלה לפני כ-13 חודשים.

בניגוד למחירי הנפט, שנקבעים בשוק העולמי על ידי כוחות היצע וביקוש גלובליים (את הנפט, בניגוד לגז הטבעי, אפשר לנייד בקלות ממקום אחד לאחר בעולם), מחירי הגז הטבעי נקבעים על בסיס מקומי. בארה"ב, למשל, יכול המחיר לעמוד על 4 דולר למיליון BTU ואילו בארץ, באירופה או במקומות אחרים יכול המחיר להגיע באותו זמן ל-5-6 דולר למיליון BTU (כפי שקרה לאחרונה בחוזה החדש שחתמו השותפות ב"ים תטיס" עם חברת החשמל).

ארצות הברית היא שוק הגז הטבעי הגדול בעולם, ובה גם נמצאות העתודות הגדולות בעולם. גם החוזים על הגז הטבעי נסחרים, כמובן, בבורסות בארה"ב, במקרה הזה ב-NYMEX.

ובארה"ב, בכל אופן, המצב מתחיל להשתנות לטובה (לאותם סוחרים שהימרו שוב ושוב בשנה האחרונה על עליית מחירי הגז והפסידו בדרך הרבה מאוד כסף).

הבעיה בשנים האחרונות היתה עלייה חדה בהיצע למרות ירידה בביקושים, שהגיעה בעקבות המשבר הכלכלי ובמקביל לצניחה במחירי הנפט. גם היום יש עדיין עודפי היצע מהותיים (בשנה שעברה פעלו 1,555 אסדות קידוח בארה"ב וכיום פעילות רק 675 אסדות) אבל המגמה של העליה בתפוקה הולכת ומשתנה.

התפוקה בחלק ניכר מבארות הגז הטבעי שנקדחו בשנים האחרונות בארה"ב צפויה לרדת בחדות בחודשים הקרובים (באר גז מפיקה את החלק המשמעותי ב-12-18 החודשים הראשונים לפעילותה ולאחר מכן התפוקה יורדת בחדות בדרך כלל).

בצד הביקוש, מנגד, עדיין לא רואים התאוששות אבל היא צפויה להגיע ביחד עם ההתאוששות בכלכלה. גם הדחיפה של מימשל אובמה לעבר יצור חשמל באנרגיות ירוקות יותר (המימשל הנוכחי מתנכל בעיקר לתחנות החשמל הפועלות על פחם) עשויה להביא לגידול משמעותי בביקוש.

אריה גורן: יש כאן ללא ספק הזדמנות קניה

אריה גורן, אנליסט סחורות בכלל פיננסים, אומר בשיחה עם Bizportal כי "הביקושים בארה"ב מושפעים ממזג האוויר וגם מהמצב הכלכלי. למרות שהורידו את מספר הבארות, עדיין המלאים גדלו, הם מאוד גבוהים. מחיר הגז הטבעי קרוב מאוד לשפל. אם ישתנו תנאי מזג האוויר אז מחירו יעלה. וגם אם תהיה עונת הוריקנים חזקה אז המחיר יעלה חזק מאוד (מרבית הבארות נמצאים במפרץ מקסיקו)".

"קשה להניח שהמחיר ישאר ברמה הזו עוד זמן רב. לפי דעתי זה שפל, יש כאן הזדמנות קניה לטווח ארוך. הכלכלה הולכת להשתפר ואז גם הצריכה תתגבר. לגבי מזג האוויר כמובן שקשה מאוד לדעת מה יקרה. בחורף מחממים בגז וגם הצריכה גדלה".

"המחיר היום הוא לא ריאלי. גם בארץ, החוזים הקודמים היו במחירים הרבה יותר נמוכים וכעת החוזה האחרון היה לפי מחיר גבוה מ-5 דולר. לא היו חותמים על מחיר כזה אם היו מעריכים שהמחירים ירדו או ישארו סביב הרמה הנוכחית".

- מה לגבי הפעולות של המימשל ?

"זה גם יכול להשפיע. כל האנרגיות הירוקות האחרות כמו סולאר ורוח הם ממש בשוליים מבחינת היקפי הייצור. הפחם זה בערך רבע מייצור החשמל באמריקה או אפילו קצת יותר כך שהגז הטבעי הוא הגורם העיקרי שיכול להיכנס די מהר. האנרגיה הגרעינית גם לא מזהמת, אבל להרים פרוייקט גרעיני לוקח הרבה מאוד שנים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה