מחירי האשלג יורדים: "מתרופפת המשמעת שאפיינה את ענף האשלג"

כך אומרת לימור גרובר מפסגות. יואב בורגן: איתות לסינים לבל ישתהו במו"מ. כיל מגיבה לפרסומים בירידה חדה
קובי ישעיהו |

אתמול בערב הודיע תאגיד האשלג הרוסי על הורדת מחיר ללקוחות בברזיל, לראשונה מאז 2006. המחיר ירד ב-250 דולר לטון, מ-1,000 ל-750 דולר לטון לתקופה שבין מרץ למאי 2009 על מנת לעורר את הביקוש הקפוא לאשלג בברזיל.

בתגובה רושמת כעת מניית כיל ירידה חדה ומרכזת מחזור בהיקף של כ-40 מיליון שקל. אתמול, אגב, זינקה המניה ב-5.5%.

מנהלת מחלקת המחקר בבית ההשקעות פסגות, לימור גרובר, התייחסה היום להורדת המחירים ואמרה כי "הורדת המחיר מסמנת להערכתנו את התרופפות המשמעת שאפיינה את ענף האשלג בחודשים האחרונים. החברות בענף התעקשו כי הורדת המחירים לא תסייע לעורר את הביקוש וכי הותרת המחיר ברמה גבוהה תאפשר לנצל את ערך המלאי לאחר שהביקוש בשווקים ישוב לרמות נורמאליות".

"לאחרונה", מציינת גרובר, "שמענו על חששות בענף כי העובדה שהיצרניות הרוסיות נמצאות תחת לחצים ממשלתיים (הקנס שעל אורלקאלי לשלם לשלטונות ברוסיה על הצפת המכרה ב- 2006) ובמצב פיננסי איתן פחות מהיצרניות בשאר העולם, עלולה להוביל לכך שהם יסטו מהמשמעת בענף וכעת אנו רואים כי חששות אלה אכן התגשמו".

"אין ספק שכעת כל היצרניות בעולם ייאלצו להתאים עצמן למחירים החדשים. אמנם המחיר לברזיל עדיין גבוה מהערכותינו לגבי מחיר האשלג השנה אך השאלה הגדולה היא אם אכן הורדת המחיר תסייע לעורר את הביקוש. במידה והדבר לא יקרה התוצאה עלולה להיות כדור שלג שיתבטא במגמה של ירידת מחירים שבשלב זה מוקדם מדי לאמוד את עוצמתה".

עוד מציינים בפסגות כי "צעד זה של התאגיד הרוסי תמוה במיוחד לאור המו"מ המתמשך עם הסינים, כאשר רק אתמול שמענו כי הם לא דרשו הורדה במחיר החוזה ל- 2009 אך כל עוד המו"מ נמשך הורדת המחיר לברזיל עלולה לעורר גם את תאבונם של הסינים, מה שיהיה בהחלט התפתחות שלילית בענף".

יואב בורגן: איתות לסינים לבל ישתהו במו"מ

יואב בורגן מלידר שוקי הון אומר בעדכון שפרסם כי "יש כאן איתות לסינים לבל ישתהו במו"מ, כאשר ב-BPC מוכנים ומסוגלים "לשחרר" סחורה בשווקים עולמיים גדולים אחרים לאשלג. אם מחיר האשלג בסין יישאר בסופו של דבר ללא שינוי, כלומר ברמות של כ-585 דולר לטון, הרי שמחיר של 750-765 דולר לטון בברזיל בהחלט הגיוני.

בורגן חוזר על מה שכתב כבר אתמול: "אם בסופו של דבר יתברר כי מחיר האשלג עם הסינים ישאר ללא שינוי הרי שמדובר בחדשות מעולות עבור מגזר הדשנים בכלל וגם עבור כיל". הוא חוזר על מחיר יעד של 70 שקל למניה.

יובל זעירא: אירוע מהותי מאוד לענף

יובל זעירא, מנהל מחלקת המחקר של איי.בי.איי, מסכים עם גרובר ואומר כי "מדובר באירוע מהותי מאוד לענף האשלג שנהנה עד כה מאחידות באסטרטגיה ולמעשה מדובר בפניית פרסה. מדובר בשינוי מדיניות בה נקטו עד כה יצרניות האשלג של הפסקת הייצור מבלי להוריד את המחיר. הראשונות שעושות זאת הן מדינות חבר העמים שנתונות במצב קשה.

"בתרחיש חיובי המהלך יעורר את חידוש הביקושים בברזיל (צרכנית האשלג השניה בעולם אחרי סין), הדבר ילחיץ את הסינים לחתום על חוזים והמחיר יישאר ברמות יפות. בתרחיש שלילי הסכר ייפרץ ונראה תהליך של הורדות מחיר ברחבי העולם אשר עשוי להסתיים במחירים נמוכים משמעותית מהמחיר כיום".

אמיר אדר: ציפיתי לירידות מחירים חדות יותר

אמיר אדר, מנהל מחלקת המחקר בהראל פיננסים, אומר כי "המודל שלנו מניח מחיר אשלג של 625 דולר בשנת 2009, נציין כי רמת המחירים כיום באירופה קרובה ל- 700 דולר לטון. הודעת BPC לכך שהחוזה תקף לשלושה חודשים עשויה אומנם להוביל את החקלאים לחכות ולהמתין לירידה נוספת לחודשים יוני ? אוגוסט אולם יש לזכור כי כמעט ולא בוצעו עסקאות בעבר ברמת ה- 1,000 דולר (למעט עסקאות בודדות בהיקפים קטנים המחיר)".

"לכאן ניתן לקשור את הידיעות ב-FERTECON על כך שהסינים אינם מבקשים ירידה במחירי האשלג לחוזה השנתי וכי הוא צפוי להתחם בין החודשים מאי עד יולי 2009".

למעשה, אומר אדר, "הדלפה שכזו נותנת איתות להודים (אשר ספק באם יוכלו להמתין עד מאי) ולשאר המדינות אמריקה הלטינית ודרום מזרח אסיה כי תהיה ירידה במחיר אך לא בעוצמות שחווה שוק הפוספט. להערכתנו, צירוף מקרים זה מסמן כי דברים מתחילים לנוע לכיוון של התבהרות ואנו קרובים יותר מתמיד לבחינת כוחו היחסי של האשלג ויתרונן היחסי של יצרניותיו".

בשורה התחתונה אומר אדר כי "אנו ממליצים על כיל במשקל יתר, מחיר היעד שלנו צפוי להתעדכן כלפי מעלה וזאת לאחר פרסום דוחות החברה לשנת 2008 ".

נציין כי המשקיעים במניות הדשנים, בארץ ובעולם, מטלטלים כבר כמה שבועות בין חדשות חיוביות לשליליות. אתמול, למשל, מסר האנליסט אבירן רביבו בשיחה עם bizportal כי "מכון המחקר האמריקני fertecon, שמוציא סקירות שבועיות על שוק הדשנים העולמי, הוציא אתמול דוח שבועי ומדווח כי במו"מ עם הסינים מול תאגיד השיווק של רוסיה הם לא דרשו הנחה במשא ומתן".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה