סקר שמפרסם בנק ישראל: צפויה החרפה בענף הנדל"ן לצד עלייה בדולר

סקר החברות והעסקים שמפרסם היום בנק ישראל מתבסס על תשובותיהן של 520 חברות ועסקים מענפי המשק השונים
אריאל אטיאס |

החברות והעסקים במשק הישראלי ראו ברבעון האחרון של 2008 החרפה ניכרת בהאטה ואף ירידה בפעילות העסקית לעומת הרבעון הקודם, כל עולה מסקר החברות והעסקים שמפרסם היום בנק ישראל. הירידות בפעילות הקיפה את כל הענפים לרבות ענפי התחבורה והתקשורת, ובלטה ירידת היצוא התעשייתי.

מאזן הנטו של כלל הפעילות במגזר העסקי, המתבסס על תשובותיהן של 520 חברות ועסקים מענפי המשק השונים, הוא לראשונה שלילי מאז הרבעון השני של 2003. כמו כן, המדד המוביל לפעילות מבטא הרבעון ביתר שאת ציפיות להאטה בפעילות ואף להחרפתה ביחס לרבעון הקודם. מאזן הנטו פירושו כיוון השינוי על פי דיווחי החברות, אך לא עוצמתו. כך, מאזן נטו אפס מלמד על יציבות בפעילות, מאזן נטו חיובי על עליה ומאזן נטו שלילי על ירידה. על עוצמת השינוי ניתן להסיק מגודלו של מאזן הנטו.

סקר החברות והעסקים של בנק ישראל הינו מדד חשוב לפעילות הכלכלית במשק שכן הוא מצליח לחזות את הפעילות ברבעונים הבאים. גם הפעם הירידה בפעילות המדווחת ברבעון הרביעי במרבית הענפים תאמה לצפיות של החברות בסקר הקודם, אך עוצמתה הייתה גדולה מהצפוי.

ניתוח המגבלות בענפי התעשייה והמסחר שביצע בנק ישראל, מעלה כי "בדומה לרבעון הקודם חלה החמרה במגבלות הביקוש, וזאת לנוכח ההאטה. בצד ההיצע בולטת ההחמרה הרבעון במגבלת קשיי המימון של חברות בכל הענפים ובמיוחד בענפי המסחר, הבניה והתחבורה ותקשורת. המיתון בביקושים ושל הפעילות העסקית, משתקף גם בירידה החדה בציפיות לאינפלציה של החברות בסקר ל-12 החודשים הבאים והן נמצאות לאחר זמן רב בתוך תחום יעד יציבות המחירים"

הירידות בפעילות ברבעון זה הקיפה את כל הענפים לרבות ענפי התחבורה והתקשורת, ובלטה ירידת היצוא התעשייתי. החברות בענפי התעשייה המסחר והשירותים מדווחות על ירידה במספר העובדים. בכל הענפים הנסקרים הציפיות הם להמשך הפעילות הממותנת. מסקר החברות עוד עולה, כי מרבית החברות ראו ירידה בתפוקה לאחר מספר שנים של עליה בפעילות. כאשר הירידה בפעילות בתעשייה ברבעון משקפת ירידות במכירות המקומיות, ירידות משמעותיות ביצוא כמו גם ירידה במספר העובדים. ההזמנות לרבעון הבא ובמיוחד אלה לשוק המקומי מלמדות על המשך מגמת הירידה בפעילות הענף. הירידות בתפוקה ובמכירות היו מנת חלקן של כל סוגי החברות, אך עוצמת הירידות הייתה חזקה יותר בקרב החברות הקטנות.

במסחר נרשמה ירידה ניכרת במכירות וצפי להמשך הירידות של המכירות ברבעון הבא. החברות דיווחו בעיקר על החמרה ניכרת בביקושים במקביל לעליה משמעותית במגבלת קשיי המימון שבצד ההיצע. בשירותים העסקיים דיווחי החברות מלמדים על ירידה בפעילות הנובעת מירידת המכירות בארץ ומקיפאון במכירות בחו"ל. החברות צופות החרפה של הירידות של הפעילות ברבעון.

גם בבתי המלון נרשמה לראשונה לאחר זמן רב קיפאון בפעילות ביחס לרבעון המקביל אשתקד בשל הירידה בלינות ישראלים, ולמרות העלייה בלינות תיירים. כאן ראוי לציין את המלחמה בדרום שהחלה בסוף דצמבר ונמשכה ברוב ינואר ועשויה להראות עלייה בלינות הישראלים במלונות במרכז או המרוחקים מאזור הלחימה. כאן ראוי לציין את הצפי לירידה משמעותית בפעילות החזויה כפי שמתבטא בהיקף ההזמנות שנתקבלו לרבעון הבא.

גם שוק הנדל"ן לא רואה אור בדוח. הפעילות בענף הבנייה ממשיכה להיות ממותנת ומשקפת ירידות בבניית מבנים ותשתיות. החברות דיווחו על ירידות בהיקף הגמר של בניית מבנים, על ירידה חדה בהיקף התחלות הבנייה והצפיות לרבעון הבא של חברות הבנייה הן להחרפת הירידות בפעילות בענף ברבעון הבא.

התפלגות הציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים ינואר 2009 עד דצמבר 2009) של החברות: ממוצע הציפיות לאינפלציה ירד משמעותית לרמה של 1.7 אחוזים בממוצע, לעומת 3.5 אחוזים ברבעון הקודם והוא חזר לאחר שני רבעונים להיות בתוך תחום של יציבות המחירים (1 עד 3 אחוזים). במקביל לירידה החדה בצפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים, גם התפלגות הצפיות לאינפלציה מעידה על הציפיות להאטה משמעותית בעליות מחירים- החציון של ההתפלגות ברבעון זה ירד לרמה של 1.5 אחוזים, והשכיח עומד על שיעור של 2 אחוזים. השונות של הציפיות עם זאת נותרה גבוהה יחסית לעבר בדומה לרמתה ברבעון .עוד עולה מסקר הציפיות לאינפלציה, כי שיעור החברות הצופות כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תהיה בתוך התחום המוגדר כיציבות מחירים עלה מ-41 אחוזים ברבעון הקודם ל-70 אחוזים ברבעון זה .

לגבי שוק המט"ח ציפו החברות, כי במהלך השנה יגיע שער החליפין ל-4.14 שקלים לדולר, לעומת רמה של 3.9 שקלים לדולר שנצפתה בסקר הקודם. החברות צופות כי בסוף הרבעון הראשון של 2009 יגיע שער החליפין ל- 3.96 ש"ח לדולר בממוצע. נציין כי שער החליפין הממוצע נכון ליום הדיווח של החברות שהשתתפו בסקר עמד על 3.81 ש"ח לדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה