
מי מרוויח מה-AI? רמז: אלו הם לא העובדים
רשימות המשרות והמטלות שה-AI מחליף בהם את העובדים האנושיים הולכת וגדלה, ויחד איתה גדלים גם הרווחים של חברות הטק המובילות
לאחר שבאליפות ווימבלדון, אחרי 148 שנה, שופטי הקווים הוחלפו במערכת "עין הנץ" המבוססת על בינה מלאכותית, ניתן להכריז שהמהפיכה כבר החלה. ועוד יותר, אם נסתכל על מניות חברות הטק, על שווי השוק שלהן ועל עסקאות הענק שנרקמות והכספים האדירים שמושקעים, נוכל לומר בוודאות שהחצוצרות שמכריזות על המהפיכה כבר החלו לנגן.
אתמול, אנבידיה NVIDIA Corp. -2.97% המשיכה לשבור שיאים, כשסגרה את המסחר עם שווי שוק כמעט חסר תקדים של 4 טריליון דולר. אנבידיה אמנם בחזית, אבל גם חברות הטק האחרות לא מפגרות בהרבה, מטא Meta Platforms -2.56% גם היא מזנקת, על רקע מסע גיוסי AI נרחב של מארק צוקרברג (שטלטל את OpenAI וגייס בכירים מהחברה אל מטא, בסכומים אסטרונומיים). בין לבין, גם אפל Apple 1.29% בוחנת חיזוק לסירי דרך שיתופי פעולה עם OpenAI ו-Anthropic. וזה עוד מבלי להזכיר את גוגל עם הרכב האוטנומי של וואימו, את מאסק עם החזון שלו לגבי הרובוט אופטימוס ואת חברת ניוראלינק שבבעלותו, שכבר השיגה תוצאות מדהימות בחיבור מחשב למוח האנושי. וישנן ועוד ועוד חברות שעוסקות במשאבים העצומים שצורכים המודלים ושוק האבטחה שמתעדכן בעקבות יכולותיהם של המודלים לאתר פרצות וליצור נוזקות.
וכמובן, אמזון Amazon.com Inc. 0.49% הודיעה כי לראשונה, כמות הרובוטים במחסני החברה עולה על כמות העובדים האנושיים. אמזון מפעילה מעל מיליון רובוטים, והיקף העובדים הממוצע למתקן ירד לרמתו הנמוכה ביותר זה 16 שנה. המנכ"ל אנדי ג’סי אף הצהיר בפה מלא: "ה-AI יוביל לכוח אדם מצומצם יותר".
אם כך, למרות הסיבות הרבות לחגיגות בוול סטריט, עובדים רבים חוששים לעתידם. אז נכון שתחומים כמו שיפוט טניס או עובדי לוגיסטיקה צפויים להיפגע ראשונים, אבל האמת היא שגם מקצועות צווארון לבן, כמו שירות לקוחות ותיכנות נמצאים על הכוונת.
- סיילספורס: 30% מהעבודה מבוצעת על ידי בינה מלאכותית
- סיד בהשתתפות חיים סבן גייס 9.5 מיליון דולר לסטארטפ אבטחת מידע ישראלי
מי מודד את המודדים?
לאחרונה, ערכה אפל מחקר שהזהיר כי "מודלים של בינה מלאכותית מציגים אשליה של חשיבה, אך מתקשים במשימות המורכבות באמת". מסקנה כזו מפיחה תקווה בקרב העובדים המובילים.
חברת ההשקעות הסינית HongShan Capital Group (HSG) פיתחה את xbench ככלי פנימי להערכת ביצועים של מודלים, וכעת הפכה אותו למבחן ציבורי. אחת הבעיות עם מבחני AI נפוצים כיום היא
שהמבחנים פומביים, והדבר מאפשר לחברות להתאמן עליהם מראש ולהציג ביצועים טובים באופן מלאכותי. לשם כך, xbench כולל סטים של מבחנים משתנים כל הזמן, המחייבים את המודלים להתמודד עם שאלות ואתגרים חדשים, ולא רק להתאים עצמם לתוצאה צפויה.
לדברי מוהיט אגרוול,
מנהל מחקר ב־CounterPoint Research: "המודלים של היום התקדמו הרבה מעבר לבנצ'מרקים המסורתיים, בעיקר בתחומים סובייקטיביים כמו הסקת מסקנות. xbench הוא ניסיון חשוב לגשר על הפער הזה." הוא מציין שהיכולת של מודלים להתמודד עם קוד, מתמטיקה או לוגיקה מדויקת עדיין יחסית
קלה להערכה. אך כשמדובר בהסקת מסקנות סובייקטיבית, האתגר נותר עצום. בנוסף, המבחנים הללו דורשים עדכונים שוטפים וידע מומחה, משימה לא פשוטה לתחזוקה בקנה מידה גדול.
- סטארט-אפ רובוטיקה זוכה להשקעה משותפת סינית-אמריקאית
- קייטו נטוורקס מגייסת 359 מיליון דולר, לפי שווי של 4.8 מיליארד דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ואיך ייראה העתיד שלנו?
ועם זאת, מארק צוקרברג, שנתפס קצת כמי שנשאר מאחור במהפיכה הנוכחית, לא מוותר. בהמשך לגיוסים שהעבירו כח אדם בכיר למטא, כולל אלכסנדר וואנג, מייסד ומנכ"ל Scale AI לשעבר. מטא השקיעה 14.3 מיליארד דולר ברכישת 49% ממניות Scale AI, כחלק מהמהלך להביא את וואנג לתפקיד ראש תחום הבינה המלאכותית במטא. למרות שלא פורסמו פרטים מדויקים על חבילת הפיצויים של וואנג, דווח כי מטא הציעה חבילות פיצויים אישיות בגובה של עד 100 מיליון דולר כדי למשוך חוקרים מובילים בתחום הבינה המלאכותית.
ההשקעה של מטא ביחידה החדשה, שנקראית “Superintelligence” צפויה להיות "מאות מיליארדים של דולרים", לדברי צוקרברג,
ומטרתה לדחוף את יכולות ה-AI של החברה אל הדור הבא, כולל אוטומציה מלאה של משימות עסקיות וחברים וירטואליים.