האינפלציה חוגגת: "בנק ישראל במלכודת - זה הזמן למנהיגות"
האינפלציה בישראל רשמית משתוללת, נמצאת הרחק מטווח היעד של בנק ישראל, ועומדת כעת על 4.7% במונחים שנתיים בהמשך לעלייה של 1.5% בחודש אפריל, עלייה שהשאירה את הכלכלנים הרחק מאחור. "זה הזמן למנהיגות", אומר היום שלמה מעוז הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה. "צריך להבין שראינו כאן גם אינפלציה מיובאת וגם אינפלציה מקומית כאשר עיקר ההפתעה מגיעה מסעיף הדיור".
העלייה שנרשמה במדד שירותי דיור בבעלות הדיירים בחודש אפריל 2008, בהשוואה לחודש מרס 2008, מבטאת את השינויים במחירי שכר דירה שנקבעו בחוזים שנחתמו בחודשים מרס 2008 – אפריל 2008, לעומת חוזים שנחתמו בחודשים פברואר 2008 - מרס 2008. מדד מחירי אחזקת הדירה עלה ב-0.7 אחוז בחודש אפריל, לאחר שחלה התייקרו חדה בנפט וסולר לחימום הדירה (ב-3.6 אחוזים), הוצאות זגגות (ב-2.0 אחוזים), הוצאות אינסטלציה ועוד.
"סעיף הדיור התחזק ב-3.1% במונחים דולרים, זאת למרות ייסוף של 3.5% באפריל. הסעיף השני החזק היה מחירי הטיסות והבראה - הבראה ונופש בארץ ובחו"ל עלתה ב-10.6%", אומר מעוז.
"בנק ישראל במלכודת, כי אם יעלה את הריבית בשיעור חד מידי יהיה לו יסוף של השקל שיגרור פגיעה בייצוא ובייצור, אך אם לא יעלה הוא יתמודד עם אינפלציה גבוהה מידי". אומר מעוז ומציין, כי הוא מאמין שפישר יעלה תחילה את הריבית ברבע אחוז ואולי אף יעשה זאת עוד החודש. בהחלטה הבאה, לאחר מכן, הוא צופה העלאה נוספת של חצי אחוז.
למרות זאת, אומר מעוז, כי "אם לא יהיו הפתעות גדולות מידי אני מאמין שנראה את האינפלציה חורגת מטווח היעד של בנק ישראל ועומדת על כ-4.5% בסוף השנה". מעוז צופה מדדים גבוהים גם במאי ויוני.
רונן מנחם: התוכנית של פישר בבעיה
"בנק ישראל לא יוכל להמשיך להחזיק ריבית נמוכה, אף כי הוא מאוד מעוניין לעשות זאת, שכן הוא חושש מכניסה של המשק להאטה בעקבות חו"ל", כך אומר היום רונן מנחם, מנהל יחידת השקעות ואסטרטגיה, בנק מזרחי טפחות. "בנק ישראל צריך לקוות כעת, כי במחצית השנייה של השנה ישובו המדדים להיות נמוכים, כך ששיעור האינפלציה יחזור לתחום היעד, אך עד אז יצטרך להעלות את הריבית".
"מתברר כי לחצי המחירים בתוך המשק ומחוץ לו גוברים על השפעת התחזקות השקל. המדד ללא דיור וללא ירקות ופירות, המנכה את הסעיפים התנודתיים יותר במדד, עלה אף הוא בשיעור גבוה של 1.4% ובכך סיפק ראייה לכך שבזירה המקומית – לחצי המחירים הבסיסיים בהחלט מורגשים", אומר מנחם.
מנחם מעריך שבשלושת החודשים הקרובים יעלה המדד, במצטבר, לפחות ב-1%, או 4% בקצב שנתי. במחצית השנייה של השנה יפחת שיעור השינוי ל-2.5% בערך, בקצב שנתי. "בנק ישראל יצטרך לשקול האם הנתונים על מצב המשק חלשים דיים כדי להמשיך להחזיק ריבית נמוכה, תחת סביבת המחירים המאתגרת הניצבת מולו". מנחם מעריך, כי בנק ישראל שאף "לצלוח בשלום" את שלושת החודשים הקרובים, שכן בהמשך השנה ובתחילת 2009 הלחצים להעלאת ריבית עשויים לרדת משמעותית, אך כעת המדד הגבוה לא יאפשר לו לעשות כן.
גם הנתונים האחרונים, בדבר הנסיגה החריפה במדד מנהלי הרכש ובמדד אמון הציבור, יתקשו לסייע לו להצדיק מידה מסוימת של "הבלגה" מוניטארית על המדד הגבוה של אפריל ולהמתין למחצית השנייה של השנה, מסכם מנחם.
שי שרון: "צריך להבין שהאינפלציה כבר כאן ויש לשנות את צורת החשיבה"
"זוהי בשורה רעה למשק הישראלי ולשוק ההון. למרות הציפיות לעלייה בשיעור של 0.9%-1%, אנו נתקלים בעלייה עוצמתית וחריגה, מה שיחייב את הנגיד לעלות את הריבית בחודש הקרוב", אומר היום שי שרון, מנכ"ל אלומות גורן.
"אין ספק שנראה היחלשות של הדולר לרמה של 3.3 שקל כתוצאה מהציפיות להעלאת הריבית בארץ. האפיקים השקליים יחתכו לאורך כל העקום, כאשר השקליים הארוכים יפגעו בצורה הקשה ביותר", הוסיף שרון.
עוד אמר שרון בנוגע לשוק האג"ח, כי "סביר שנראה עליות שערים באג"חים הצמודים בעלי המח"מ הקצר, בעוד הצמודים בעלי המח"מים בטווחים הארוכים יושפעו פחות. מובן לכל כי שוק המניות יגיב באופן שלילי ביום ראשון- השוק צריך להבין שהאינפלציה כבר כאן ויש לשנות את צורת החשיבה".