הערכות בשוק: מדד המחירים לצרכן יעלה ב-0.9% בחודש אפריל
לאחר שמדד המחירים לצרכן הפתיע בחודש מארס בעלייה של 0.3% והרים את האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ל-3.7%, ממתינים היום בשוק לפרסום מדד אפריל בשעה 18:30. לפי ההערכות, המדד עלה ב-0.9%, מה שיגביר את הלחצים האינפלציוניים במשק, למרות שבבנק ישראל ממשיכים להאמין כי האינפלציה תחזור לתחום היעד (1%-3%) בסוף השנה או בתחילת 2009.
ההערכות בשוק נעות בין עלייה של 0.8% לעלייה של 1.1%. עם זאת, יש לציין כי מחודש אוקטובר תחזיות הכלכלנים פספסו את המדד בפועל. רונן מנחם, אסטרטג השקעות ראשי בבנק מזרחי טפחות, סבור כי ישנה אפשרות גבוהה שגם מדד אפריל יפתיע לרעה ויעלה יותר מהצפוי.
"יש סבירות יותר גבוהה שהמדד יפתיע גם הפעם את החזאים כלפי מעלה, כפי שהוא עשה בחודשים קודמים", אומר מנחם. "אני מעריך שתהיה עלייה של 1% ומעלה. לפי נתוני בנק ישראל, בחודשים אוקטובר-מארס ההערכות של הכלכלנים היו נמוכות יותר מכפי שהתברר בדיעבד. למעשה, בין התחזיות למדד בפועל נפתח פער של 1.5% בחצי השנה האחרונה".
מנחם מסביר כי רוב האינפלציה הצפויה בטווח של שנה קדימה מתמקדת בחודשים אפריל-יוני, כך שהמדדים הקרובים חשובים מאוד. לדבריו, "יכול להיות שנקבל אינפלציה בשיעור של 1.5% בחודשים הללו, כלומר מחצית מהעלייה הצפויה ב-12 החודשים הקרובים תהיה בחודשים אפריל-יוני".
מדד מארס הפתיע גם את בנק ישראל וגרם לנגיד סטנלי פישר להודיע בגלוי כי הבנק מוכן להעלות את הריבית "ככל שיידרש" על מנת למתן את הלחצים האינפלציוניים. ההערכות הן כי פישר לא ימהר להעלאות את הריבית החודש, אלא ינסה להמתין למחצית השנייה של השנה, אז תמתן הירידה הצפויה בתשומות את האינפלציה ותשחרר מעט לחץ מבנק ישראל.
"אם פישר יוכל לסחוב את הרבעון הראשון של השנה בלי העלאת ריבית הוא יגיע בנוח למחצית השנייה", אומר מנחם. "לכן, החשיבות של מדדי אפריל ומאי היא קריטית כי אם הם יהיו גבוהים מדי אז לא תהיה לו ברירה והוא יהיה חייב לבצע העלאה של הריבית".