במחצית הראשונה של השנה: עודף של 3.3 מיליארד דולר בחשבון השוטף של ישראל

לעומת עודף של 4.2 מיליארד דולר במחצית הקודמת; יצוא הסחורות והשירותים גדל ב-6.3% לעומת עלייה של 8.5% ביבוא; גידול של 4 מיליארד דולר בהשקעות ישירות של ישראל בחו"ל
שהם לוי |

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פירסמה היום את הנתונים לחשבון השוטף- הסתכם ב- 3.3 מיליארד דולר, בניכוי השפעות עונתיות,לאחר עודף של 4.2 מיליארד דולר במחצית הקודמת. החשבון השוטף, מתקבל מסיכום נתוני עסקאות תושבי ישראל עם חו"ל בחשבון הסחורות, השירותים, ההכנסות וההעברות השוטפות בדולרים שוטפים. כל זאת על בסיס נתוני מאזן התשלומים שסוכמו למחצית הראשונה של 2007.

העודף בחשבון השוטף במחצית הראשונה של השנה מבטא ירידה בעודף של חשבון ההעברות השוטפות, לעומת הרמה הגבוהה של המחצית הקודמת, וירידה בעודף בחשבון השירותים - ירידות שקוזזו חלקית על ידי שיפור בחשבון ההכנסות.

חשבון סחורות ושירותים:

חשבון הסחורות והשירותים – לאחר ניכוי עונתיות – הסתכם בגירעון של 0.5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007. זאת, לאחר עודף של 0.1 מיליארד דולר במחצית הקודמת ושל 0.9 מיליארד במחצית הראשונה אשתקד. התפתחות זו משקפת את המשך הגירעון בחשבון הסחורות וירידה בעודף בחשבון השירותים.

הגירעון בחשבון הסחורות הסתכם ב- 1.8 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה ובמחצית הקודמת, לעומת גירעון של 1.4 מיליארד בינואר-יוני 2006. העודף בחשבון השירותים הסתכם ב- 1.2 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, לעומת עודף של 2.0 מיליארד דולר במחצית הקודמת ושל 2.3 מיליארד בינואר-יוני 2006.

יצוא הסחורות והשירותים, לאחר ניכוי עונתיות, הסתכם ב- 33.9 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007 ועלה ב- 6.3% לעומת המחצית הקודמת. יבוא הסחורות והשירותים, בניכוי השפעות עונתיות, הסתכם במחצית הראשונה של שנת 2007 ב- 34.4 מיליארד דולר ועלה ב-8.5% לעומת המחצית הקודמת.

יצוא הסחורות הסתכם ב- 23.7 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, לעומת 22.1 מיליארד דולר במחצית הקודמת. יבוא הסחורות, כולל יבוא ביטחוני, הסתכם ב- 25.4 מיליארד דולר, לעומת 24.0 מיליארד דולר במחצית השנייה של 2006. היבוא הביטחוני הסתכם ב- 1.3 מיליארד דולר במחצית הנסקרת, בהמשך ליבוא של 1.4 מיליארד דולר במחצית הקודמת ושל 1.0 מיליארד דולר בינואר-יוני 2006.

היצוא והיבוא של סחורות כוללים התאמות מאזן התשלומים לנתוני סחר החוץ. יצוא השירותים, לאחר ניכוי עונתיות, הסתכם ב- 10.2 מיליארד דולר במחצית זו, לעומת 9.7 מיליארד דולר במחצית הקודמת. יצוא השירותים כולל מכירות מוצרים לחו"ל שאינם עוברים דרך גבולות המדינה וייצורם מתבצע בחו"ל על ידי קבלני משנה.

יצוא שירותי התיירות - ללא הוצאותיהם של עובדים זרים בישראל - הסתכם ב- 1.1 מיליארד דולר והיה גבוה ב- 40% מהיצוא במחצית הקודמת. עליה זו באה לאחר ירידה של 33.5% במחצית השנייה של 2006 , בהשפעת מלחמת לבנון השנייה, על מספר התיירים הזרים שבקרו בישראל. עם גידול במספר התיירים במחצית הנסקרת, היקף יצוא שירותי התיירות בתקופה זו עומד כבר על 93% מהיצוא במחצית הראשונה של 2006, לפני פרוץ מלחמת לבנון השנייה.

יצוא שירותי תחבורה והובלה, לאחר ניכוי עונתיות, הסתכם ב- 2.0 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007 ועלה ב- 8.8% לעומת היצוא במחצית הקודמת. עיקר הגידול במחצית הנסקרת, נבע מהובלת מטענים בין נמלים זרים ע"י חברות ישראליות ומדמי נסיעה, שגבו חברות ישראליות מתושבי חו"ל.

יצוא שירותים עסקיים אחרים, בניכוי השפעות עונתיות, הסתכם ב- 6.6 מיליארד דולר במחצית הנסקרת, בדומה ליצוא במחצית הקודמת. שירותים אלה כוללים שירותי מחשוב , תוכנה ומו"פ, תקשורת, בינוי, הנדסה, פרסום ושירותים עסקיים אחרים המסופקים ע"י תושבי ישראל לתושבי חו"ל. יצוא שירותי מחשוב ומו"פ במחצית הראשונה של 2007 , היווה 45.9% מסך היצוא של שירותים עסקיים. יצוא זה כולל ערכם של נכסים לא-מוחשיים, המועברים לחו"ל עם רכישת חברות הזנק על ידי תושבי חוץ.

יבוא השירותים הסתכם ב- 9.0 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007, בהשוואה ליבוא של 7.7 מיליארד דולר במחצית הקודמת.

יבוא שירותי התיירות הסתכם ב- 1.7 מיליארד דולר במחצית הראשונה השנה, לעומת 1.5 מיליארד במחצית הקודמת.

חשבון הכנסות בגין השקעות ושכר עבודה:

הכנסות תושבי ישראל מהשקעות בחו"ל, הכוללות תקבולי ריבית, דיבידנדים ורווחים שלא חולקו, הסתכמו ב- 4.7 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007. לעומת זאת, הוצאות המשק על השקעות תושבי חו"ל בישראל הסתכמו ב- 3.5 מיליארד דולר במחצית הנסקרת. ההפרש על סך 1.2 מיליארד דולר גדל לעומת המחצית הקודמת, בה נרשם עודף של 0.7 בין הכנסות להוצאות. עיקר השינוי נבע מגידול ברווחים שלא חולקו על השקעות ישירות של תושבי ישראל בחו"ל. בחשבון הכנסות בגין תשלומים לעובדים שכירים, הסתכם הגירעון – הכנסות מעבודה של ישראלים בחו"ל בניכוי הוצאות על עבודה של זרים בישראל - ב- 1.1 מיליארד דולר, בדומה לגירעון במחצית הקודמת.

חשבון העברות שוטפות: ההעברות השוטפות נטו, לאחר ניכוי עונתיות, הסתכמו במחצית הראשונה של שנת 2007 ב- 3.6 מיליארד דולר, לעומת 4.4 מיליארד דולר במחצית השנייה של 2006. חשבון ההון:

העברות ההון נטו, בניכוי השפעות עונתיות, הסתכמו במחצית הראשונה השנה ב- 0.5 מיליארד דולר, בדומה להעברות במחצית הקודמת.

החשבון הפיננסי:

סך כל החשבון הפיננסי במחצית הראשונה של השנה מצביע על השקעות נטו של תושבי ישראל בחו"ל (ההפרש בין השקעות תושבי ישראל בחו"ל לבין השקעות תושבי חו"ל בישראל), שהסתכמו ב- 3.0 מיליארד דולר. השקעות נטו בחו"ל נרשמו גם במחצית הקודמת ובמחצית המקבילה אשתקד, הסתכמו ב- 4.1 וב- 4.6 מיליארד דולר,בהתאמה. זאת, בהמשך למגמה עקבית מאז שנות התשעים המוקדמות של השקעות תושבי ישראל בחו"ל בסכומים העולים על השקעות תושבי חו"ל בישראל.

סך כל השקעות תושבי ישראל בחו"ל עלו ב- 10.8 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007 , לעומת עלייה של 15.7 מיליארד דולר במחצית השנייה של 2006 ושל 18.2 מיליארד בינואר-יוני 2006.

סך כל השקעות תושבי חו"ל בישראל עלו ב- 7.8 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, לעומת 11.6 ו- 13.6 מיליארד דולר במחצית הקודמת ובמחצית הראשונה של 2006, בהתאמה.

בהשקעות הישירות של תושבי ישראל בחו"ל , נרשמה תוספת של 4.0 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007, בהשוואה לעליה של 3.0 מיליארד דולר במחצית הקודמת, ולעליה ניכרת של 11.4 מיליארד דולר במחצית המקבילה אשתקד, שהושפעה מעסקה חריגה בגודלה.

ההשקעות הישירות של תושבי חו"ל בישראל במחצית הראשונה של השנה, עלו ב- 4.9 מיליארד דולר. זאת, בהמשך לעליה של 10.0 מיליארד דולר במחצית הקודמת, (כתוצאה מעסקה חריגה בגודלה), ושל 4.3 מיליארד דולר במחצית המקבילה אשתקד. השקעות ישירות מאפשרות למשקיע לקבל זכויות הצבעה במועצת המנהלים ולהשתתף בניהול החברה.

השקעות ישראלים בניירות ערך בחו"ל, כולל מניות ואגרות חוב, עלו ב- 4.5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007, בהמשך לעליה של 4.0 מיליארד דולר במחצית הקודמת ושל 4.9 מיליארד בינואר-יוני 2006. 1.6 מיליארד דולר מסכום זה הושקעו באגרות חוב זרות ו- 2.9 מיליארדי דולר הושקעו במניות, שהונפקו על ידי תושבי חו"ל.

השקעות תושבי חו"ל בניירות ערך ישראלים נסחרים עלו ב- 1.6 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, בהמשך לעלייה של 1.2 מיליארד דולר במחצית הקודמת ושל 6.9 מיליארד במחצית המקבילה אשתקד. מתוך סך כל ההשקעות האלה במחצית הנסקרת, חלקן של המניות היה 1.4 מיליארד דולר והיתרה על סך 0.2 מיליארד דולר, הושקעה באגרות חוב ישראליות. חלק מהשקעות אלה מתבצעות בניירות ערך הנסחרים בישראל וחלק בניירות ערך הנסחרים בחו"ל, מתוך הנפקות של הממשלה ושל הסקטור העסקי בחו"ל.

בהשקעות אחרות של תושבי ישראל בחו"ל - הכוללות בעיקר פיקדונות, הלוואות ואשראי מסחרי - חלה עלייה של 2.4 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2007 , לעומת עלייה של 7.5 מיליארד דולר במחצית הקודמת ושל 2.6 מיליארד בינואר-יוני 2006. עיקר העלייה בתקופה הנסקרת נבעה מגידול בפיקדונות תושבי ישראל בחו"ל , בעיקר ע"י הסקטור הפרטי הלא-בנקאי.

בהשקעות אחרות של תושבי חו"ל בישראל הייתה עלייה של 1.3 מיליארד דולר במחצית הראשונה השנה, לעומת עליה של 0.4 מיליארד דולר במחצית הקודמת ו- 2.3 מיליארד במחצית הראשונה של 2006.

נכסי הרזרבה נותרו כמעט ללא שינוי במחצית הראשונה של 2007, לאחר עליה של 1.2 מיליארד דולר במחצית הקודמת וירידה של 0.8 מיליארד במחצית הראשונה של 2006. השינויים בנכסי רזרבה אינם כוללים את שיערוך הנכסים הנובע מתנודות בשערי החליפין או במחירי הנכסים המוחזקים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה