וול סטריט השבוע: האם ה'פד' יציל את המשקיעים?
המסחר השבוע יהיה מאופיין בתנודתיות רבה, כאשר ביום שלישי תחליט ועידת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, על גובה הריבית המוניטרית לחודש אוקטובר. המדדים יבחנו השבוע בשני מישורים, הראשון החלטת ה'פד' והשני- עונת הדוחות של חברות הברוקראג'. ממנה אנו עשויים לקבל אינדיקציות אמיתיות למידת הפגיעה של המשבר האחרון בסקטור הפיננסים.
"המשקיעים ישבו על הגדר, עד שהפדרל ריזרב יחליט על הריבית, כך אמר פול נולט, חבר בדירקטוריון ההשקעות, Hinsdale Associates. "ההערכות לקראת ההחלטה הן להפחתת ריבית שתנוע בין 0.25% ל-0.5%, אולי כן, ואולי לא, הוא הוסיף. "הציפיות להפחתת הריבית נובעות מנתוני התעסוקה של המשק ביום שישי שעבר".
בתוך כך, החדשות שהגיעו מנתוני שוק המגורים של חודש אוגוסט, זיעזעו את השוק. קריאות הפעילים לא איחרו להגיע, ואלו הפצירו ב'פד' להוריד את הריבית בחצי אחוז בפגישה הקרובה ב-18 לספטמבר.
בשבוע החולף, הפגינו השווקים עוצמה, ושונעו בידי שוק האשראי שהפגין יציבות. מבול נתוני מאקרו לא נחת על המשקיעים, למעט יום שישי שהיה עמוס במעט. המכירות הקמעונאיות יצרו רושם של סימני חולשה בקטר של הכלכלה האמריקנית- הצריכה הפרטית. רשמו עלייה של 0.3% בלבד, בחודש אוגוסט , לעומת צפי השוק לעלייה של 0.6%.
מדד הדאו ג'ונס סגר ביום שישי האחרון עם עלייה של 17 נקודות, בכך השלים עלייה שבועית של 2.5%. ה- S&P 500 חתם ברמת 1,484 הנקודות, בסיכום שבועי עלייה של 2.1%. הנאסד"ק היה צנוע, כאשר הסתפק בעלייה של 1.4%, ו-0.1% ביום שישי האחרון.
התאוששות שוק האג"ח הקונצרני
מלבד, ההתאוששות שנרשמה בשוק המניות, שטרי ההתחייבות המסחריים, או הלוואות עסקיות לטווח קצר רשמו אף הן התאוששות. ביום חמישי האחרון הודיע ה'פד', כי ערך האג"ח המסחרי בארה"ב רשם ירידה של 0.4% בשבוע החולף (נמדד מיום רביעי עד ליום רביעי), מתונה הרבה יותר מזאת של השבועות הקודמים. ההפסדים ששויכו לשוק משכנתאות הסאב-פריים, הובילו למשבר אשראי מתמשך, כאשר אלו הסוחרים בשוק האג"ח מסרבים בכל תוקף לרכוש ניירות ערך מתחום זה.
יחד עם זאת, המשך הרגיעה בענף זה, תלויה ישירות בשערי ההיוון שישררו בשוק, קרי שיעור ריבית ה'פד' בחודשים הקרובים. הרגישות הגדולה ביותר טמונה במח"מ האגרות, בעוד להפחתה של 0.5% תהיה השפעה חיובית על המחירי כתבי ההתחייבות לטווח הארוך יותר.
שאלת השאלות- האם ה'פד' באמת יבוא להציל?
רק גורמים בודדים בשווקים סבורים כי לא תתרחש הפחתה של ריבית ה'פד' כלל. קונסנזוס הכלכלנים מדבר על הורדה של 25 נקודות הבסיס, או 0.25%. הורדת ריבית לרוב מסייעת לשוק המניות לעלות, זאת בשל ירידת מחירי ההון שעל הגורמים בשוק והגדלת הנזילות שהיא פועל יוצא של פעולה זו. השאלה הגדולה היא עד כמה המהלך של ה'פד' כבר מתומחר בשוק המניות, והעלייה שראינו בשבוע החולף נבעה מהציפייה ופחות מהמצב בפועל?
כרגע נראה שהשוק יקבל בחיוב הפחתת ריבית של 0.25%, אולם לא נראה נסיקה של המדדים. אחרי הכל, אסור לשכוח שתנאי הרקע שנגזרים מההחלטה, יכולים עדיין לגרום לזעזועים גדולים. מה שחשוב להבין הוא, שעצם המהלך של ה'פד' יהיה פחות חשוב למרות המשמעות העצומה מאחוריו, כי אם ההצהרה שתצא סמוך מאוד להחלטה. נזכיר, כי בפגישה הקודמת, נטען בהצהרת ה'פד' כי הסיכונים לצמיחה עלו במידת מה. השאלה הגדולה היא כיצד מתייחסים הנשיאים ב'פד' לנתונים הקודרים משוק העבודה, והאם הם רואים בהם סכנה אמיתית לכלכלה? אם התשובה היא כן, אנו צפויים לקבל רמזים או כוונות להורדות ריבית נוספות, בצמוד לנתוני המאקרו שיתקבלו בהמשך.
מאקרו השבוע
סקר האמפייר סטייט Mfg יפורסם ביום שני עם פתיחת שבוע המסחר. ה'פד' עורך מידי חודש סקר יצרנים, למדינת ניו יורק. המשתתפים מרחבי המדינה מצייגים מגוון רחב של תעשיות. הסקר עצמו כולל 175 מנהלי ייצור (לרוב המנכ"ל ונשיא החברה), אשר יענו על מגוון שאלות בנוגע לתנאים הכלכליים איתם הם מתמודדים. הקונצנזוס כרגע הוא לקריאה של 20 הנקודות, אך טווח התחזיות נע בין קריאה של 7 נקודות, עד לאופטימיים שמצפים לקריאה של 23 הנקודות. לקריאה במדד שינה השפעה על שני גורמים מרכזיים אשר נבחנים עם ההחלטה על הריבית המוניטרית: שיעור הצמיחה, ורמת האינפלציה.
מדד המחירים ליצרן (PPI) יפורסם ביום שלישי לפני החלטת הריבית- מודד מגוון מוצרים בהם עושה היצרן שימוש, עוד לפני שהתוצר הסופי מועבר לצרכן. המדד עצמו שונה מדד המחירים לצרכן, אולם מדד המחירים לצרכן נובע בחלקו ממנו. באם ירשום המדד קריאה גבוהה מהצפוי יהיה בכך איתות להתפתחות חדשה בתנאים האינפלציונים. גם לירידת מחירי המוצרים ליצרן יש איתות שלילי לפגיעה אפשרית בצד ההיצע של הכלכלה- היקף הייצור התעשייתי. קונצנזוס התחזיות פסימי למדי במקרה זה, כאשר הוא עומד על ירידה של 0.3% במדד ה-PPI.
מדד המחירים לצרכן יפורסם ביום רביעי. האינדיקטורים מהחודש שעבר הצביעו על עלייה מתונה של 0.1% בלבד במדד מחירי הליבה- אותו בוחן ה'פד' בצורה נוקבת, כאשר הוא בא להחליט על גובה הריבית. פרסום המדד נעשה במתכוון יום לאחר הריבית, מכאן נראה שיעשה שימוש בנתונים לצורך קבלת ההחלטה. בתוך כך, הקונסנזוס התחזיות מדבר על אי שינוי במדד המחירים לצרכן, למרות העלייה האחרונה במחירי הנפט.
נתון שיעביר את תשומת הלב מהחלטת ריבית ה'פד' בהמשך השבוע, יהיה התחלות הבנייה. נציין, כי זה משמש כאינדיקטור מאחר, לנתון מתן אישורי הבנייה. בחודש שעבר ירדו התחלות הבנייה ב-6.1%, בהמשך לירידה של 2.1% בחודש יוני. הגורמים בשוק יתייחסו בחומרה לעוד סימנים להמשך ההאטה בשוק הדיור, ובמידה והנתון יצביע על המשך החולשה יסבלו מכך בעיקר חברות הבנייה וסקטור המשכנתאות.