בין השורות: האם בטבע צריכים לחייך בשל הודעת פייזר?
גלולה מרה. דמיינו לכם לרגע, כי אתם מנהלים של חברה גדולה - אתם יודעים מה... חברה ענקית. משהו כמו נגיד... טבע . הנה אתם קמים בבוקר, מתיישבים על המחשב, גולשים לאתרי הכלכלה והעסקים המועדפים עליכם ואופס... מגלים שאחת המתחרות הקשות שלכם מבצעת חיתוך עמוק של 10% מכוח האדם שלה. או בעברית פשוטה, מפטרת 10,000 עובדים ברחבי העולם.
עכשיו נשאלת השאלה, האם אתם אמורים - כמנהלים של אותה חברה ענקית, לשמוח?
למי מכם שענה לעצמו עכשיו - "כמובן" או סתם "כן", אני ממליץ לחשוב שוב.
נכון, בתעשיה נורמאלית כל שחקן מרכזי היה שמח מאוד לשמוע שמתחרה חשוב שלו קיבל מכה קשה, אוליי אפילו אנושה וכי התחזית של אותו מתחרה היא, שבקרוב מאוד הרווחים שלו יחתכו באופן קיצוני. אבל תעשיית התרופות היא לא תעשייה נורמאלית. לכן, בטבע צריכים להיות מאוד מודאגים הבוקר.
אם מישהו מיכם לא היה בהכרה ביממה האחרונה, נסביר לו, כי הסיפור שעליו אנחנו מדברים פה, הוא סיפורה של חברת התרופות הענקית פייזר ( PFIZER ), אשר דיווחה אמש על פיטורי 10,000 עובדים, חיסול 5 מפעלים בעולם וקיצוץ של 500 מיליון דולר בהוצאות שלה בכל שנה.
למה בעצם פייזר עושה את זה? מפני שקורה לה משהו שצריך להדאיג כל שחקן בשוק התרופות - וכן, צריך גם להדאיג כל אחד מאיתנו.
אלה העובדות: פייזר עומדת לאבד את הפטנט על התרופה הכי חזקה שלה. מדובר בתרופה להורדת הכולסטרול בדם בשם "ליפטור", שהיא גם התרופה הנמכרת ביותר בעולם. ועוד עובדה חשובה. מדובר בתרופה שמייצרת חצי (!) מהרווח של פייזר בכל שנה. לכן, הסיכוי שהחברה הענקית הזו תגיע אי פעם לתרופה כל כך מוצלחת הוא אפסי.
הצינור של טבע. אז אני מניח ששוב יש בינכם עכשיו כאלה ששואלים את עצמם: מדוע צריכים לדאוג בטבע?
שכן, הנה הולכת לה ענקית בתחום בדרך כל בשר - כלומר, עומדת לקרוס, או לפחות להפוך לפחות מאיימת מבחינתה של טבע. הרי טבע והחברות הגנריות הגדולות האחרות "שרפו" בשנים האחרונות כמויות אדירות של כסף, רק כדי להתנגח בבתי המשפט ברחבי העולם בחברות המייצרות את התרופות המקוריות - האתיות, כמו פייזר, מפני שהן לא הסכימו לוותר על הפטנט שלהן גם לאחר תפוגתו החוקית.
אבל האמת היא, שכל העובדות הללו שהצגתי כאן, אמורות להביא את כל מי שחי את השוק הזה, להעריך שפייזר תחתוך משמעותית גם את הוצאות המו"פ שלה. כך, היא עלולה להפוך לחברה קטנה הרבה יותר ולאבד הרבה יותר מאותו נתח של 10% מכוח האדם שלה בהמשך.
ובכל זאת, למה טבע?
טבע והמתחרות האחרות שלה בשוק התרופות הגנריות משחקות במגרש משחקים מוזר. כל אחת מהן מתכננת ביום מן הימים להפוך לייצרנית של תרופה שכבר מיוצרת שנים רבות בשוק, על ידי חברה אתית (כזו שפיתחה את התרופה המקורית ומחזיקה בפטנט עליה), ברגע שהפטנט יפוג ממנה.
עד שנות ה-90 היתה התעשייה הגנרית קטנה הרבה יותר. היא צמחה מאוד לאור שינויים שנועדו להקל על כניסת שחקניות חדשות לתחום, שינויים שהתחוללו במדינות רבות. הממשלות ראו בשינויים הללו שליחות שאמורה לייצר שוק שבו מתחרות רבות, שוק אשר יאלץ את כולן לחתוך את מחירי התרופות באופן דרסטי ולהקל על שכבות חלשות באותן מדינות. ריבוי המתחרות בשוק הגנרי הפך את החברות האתיות לחשופות עוד יותר לתחרות, ברגע שהפטנט פג מהתרופה שפיתחו. אפשר ללמוד על המצוקה שלהן ממספר התביעות ההולך וגדל שהן שולחות לבית המשפט - בניסיון להפחית את התחרות ולאפשר להן להאריך את תוקף הפטנטים עוד ועוד. עניין שהיה פחות שכיח באופן בולט בעבר הרחוק.
ביום בו פג הפטנט הופכת החברה הגנרית למתחרה של החברה האתית כלומר, אחת כמו טבע הופכת שוב ושוב למתחרה של חברה כמו פייזר, שמאבדת עוד ועוד פטנטים על תרופות שלה. אולם התרופות - הן הרי מגיעות ל"צנרת" של טבע מפני שהן פותחו בהשקעת ענק על ידי החברות האתית. מבולבלים?
בואו נעשה סדר. כל מי שלא ממש בעניין עלול לפתוח את העיתונים ואת אתרי האינטרנט הכלכליים הבוקר ולא לשים לב לכך, שבעצם הפיכתה של פייזר לחברה בסכנה, היא מסכנת את כל תעשיית הפרמצבטיקה. לכל שחקנית גדולה בשוק החברות האתיות (אלה שפיתחו את התרופה המקורית) יש סדרה ענקית של תרופות על המדפים, אך לכל אחת מהן יש גם תרופה אחת, או כמה בודדות, שהן ה"כוכבות" שלה. ככל שיהיו להן פחות "כוכבות", כך יפחת כוחן של החברות הללו. כך גם יפחת הכסף שהן מוציאות על מחקר ופיתוח תרופות חדשות וכך יהיו פחות תרופות עתידיות שאמורות להיכנס ל"צנרת" של חברות כמו טבע.
עכשיו לכו בדקו מי היא התרופה הכי חשובה של כל אחת מהענקיות בתחום - הציצו בתאריך התפוגה שעל הפטנט שלהן, ותבינו שמדובר בתעשייה בסכנה אמיתית. וכן כן, הסכנה היא בהחלט גם סכנה לחברות הגנריות הגדולות כמו טבע.