D&B: כל עסק תיירות רביעי - בסכנת קריסה
שיעור העסקים בסכנת סגירה בכלל המשק זינק בכ-3% מ-23% עסקים בסכנת סגירה ביולי ל-26% נכון לשבוע השלישי של חודש אוגוסט. כך על פי נתוני חברת D&B - דן אנד ברדסטריט ישראל. החברה צופה החמרה נוספת במצב העסקים באם לא יזורזו מנגנוני הפיצוי.
מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, מתייחס לנתונים הקשים ומציין כי העלייה החדה בשיעור העסקים בסכנת סגירה בכלל המשק מושפעת בעיקר ממצבם של העסקים בצפון ובעיקר העסקים הקטנים והבינוניים. במהלך המלחמה חלה גם פגיעה קשה בקמעונאים קטנים ובינוניים ופגיעה קשה בסיטונאים שאופי הפעילות של לקוחותיהם לא איפשר פתיחת עסקים בזמן המלחמה דוגמת מוצרי צריכה שאינם חיוניים, אולמות אירועים, וכיוצ"ב. להערכת כלכלני דן אנד ברדסטריט שיעורי העסקים בסכנת סגירה בענף החקלאות עומד כיום על 36% כאשר יותר ממחצית העסקים נמצאים בצפון. גם ענף משני של רבים מחקלאי הצפון – תיירות הצימרים נפגע קשות בעת המלחמה והסיכון בו עומד כיום על כ-35%.
קובנט מציין, כי בזמן הלוחמה ספקים שלא קיבלו תשלומים מחברות ועסקים בצפון לא מיהרו לנקוט פעולה, אולם עתה לאחר המלחמה, הדיווחים על צ'קים שחזרו מתחילים לזרום עד כי גם בפיקוח על הבנקים הציעו להכריז מצב חירום בשל ריבוי צ'קים חוזרים. "גם אנחנו בחברת דן אנד ברדסטריט האוספת את המידע ומדרגת את רמות הסיכון של העסקים, לא מיהרנו להחמיר את רמות הסיכון של עסקים בצפון בעת התנהלות הלחימה, אולם עתה נאלצנו ל"הסיר את כפפות המשי" ולדווח על מצבם של העסקים בתום המלחמה, וזאת בשל שינוי הגישה של הספקים.
עם זאת, מציין קובנט, כי במידה והאוצר יזרים במהירות את כספי הפיצויים הישירים והעקיפים לעסקים ייתכן ובתקופה של חודשיים מעתה כבר נראה התמתנות בסיכון וחלק מהעסקים יתאוששו.
חברת דן אנד ברדסטריט העולמית פרסמה אף היא היום עדכון לגבי מצבו של המשק הישראלי. עם סיום הלחימה, הותירה החברה את דרוג המשק הישראלי על כנו, אך עדכנה מטה את תחזית הצמיחה מ-4.5% ל-3.8% ב-2006.
ענף התיירות: כמעט כל עסק רביעי בסכנת סגירה
בחינת הסיכון על פי ענפי המשק מעלה כי בכל ענפי המשק חלה במהלך המלחמה החמרה ברמת הסיכון. בענף התיירות חלה קפיצה של 4.5% בשיעור העסקים בסכנת סגירה. בחודש יולי עמד הנתון על 18.3% ואילו עתה בתום המלחמה הוא עומד על 23%, כמעט כל עסק רביעי בענף נמצא בסכנת סגירה. חשוב לציין כי מדובר בכלל הענף ולא רק בענף התיירות בצפון. הפגיעה בענף התיירות בכלל הארץ כתוצאה מביטול של תיירות חוץ וירידה במצב הרוח הלאומי שגורמת גם עתה לתפוסות חלקיות גם במלונות באילת ובמרכז.
בצפון, המלחמה הקפיאה את כל הענף לרבות בתי מלון, צימרים, אטרקציות וכן פעילות של נותני שירותים כגון מסעדות, מוניות וכיוצ"ב, זאת כמובן לצד פגיעה בכל הרשתות והחנויות הקמעונאיות. להערכת כלכלני דן אנד ברדסטריט , מפעילי הצימרים בצפון איבדו במהלך תקופת המלחמה כ- 40% מכלל ההכנסות השנתיות שלהן שכן החודשים יולי ואוגוסט הם שיא העונה בענף. בדיקת מצבם העלתה כי טרם הלחימה כ- 26% מהצימרים בצפון היו בסכנת סגירה, רמת הסיכון עלתה לכ-35% צימרים בסכנת סגירה.
שאר הענפים
שיעור המסעדות והפאבים הנמצאים בסכנת סגירה עומד על 65.6% לעומת 62.6% ביולי. שיעור המכולות והמינימרקטים הנמצאים בסכנת סגירה באוגוסט עומד על 54.8% לעומת 51.6% ביולי. בקרב המאפיות שיעור העסקים בסכנת סגירה עומד על 50.2% לעומת 46.9% ביולי. בענף ייצור המזון 32.6% עסקים בסכנת סגירה לעומת 29.7% ביולי.
בענף הבנייה, שיעור קבלני התשתיות ברמת סיכון גבוהה מאוד עומד על 44.3% לעומת 42% ביולי. שיעור קבלני השיפוצים ברמת סיכון גבוהה 38.6% לעומת 35.9%. כלכלני החברה מציינים כי על אף ההערכות, כי לקבלני השיפוצים תהייה מעתה עבודה רבה בשיקום המבנים שנפגעו מפגיעת הרקטות בצפון, הרי שהשיפור במצבם הפיננסי יבוא לידי ביטוי רק בשבועות הקרובים לאחר שיחלו לקבל תקבולים עבור העבודות.
בקרב קבלני הבנייה שיעור העסקים בסכנת סגירה עומד על 32.6% לעומת 29.9% בחודש יולי. ובקרב החברות המשווקת תשומות בנייה עומד הנתון על 33.4% לעומת 30.6% בחודש יולי.
ענפים מסוכנים נוספים הם ענף העץ והרהיטים, עם 34.8% מהחברות הנמצאות בסכנת סגירה לעומת 31.7% ביולי. ענף מוצרי החשמל הביתיים עם 33.5% מהעסקים בסכנת סגירה לעומת 30.5% ביולי. ענף הטקסטיל וההלבשה עם 29.3% עסקים בסכנת סגירה באוגוסט לעומת 26.3% ביולי.
בין הענפים הבטוחים במשק שגם בהם חלה החודש החמרה ניתן למנות את ענף מוצרי הכימיה והדלק עם 16.5% חברות בסכנת סגירה. ענף הציוד האלקטרוני עם 16% וענף ההוצאה לאור ודפוס עם 19.2%.