ברוש: ניתן להגדיל ההזמנות לתעשייה ב-6 מיליארד ש'
"זה הזמן לערוך תיקונים בחוק חובת המכרזים הקיים. באם התיקונים יאומצו הם יסייעו להתאוששות המפעלים בפריפריה בצפון, יאפשרו תוספת הזמנות בהיקף של 6 מיליארדי שקל לכלל התעשייה, כולל בצפון, ולקליטתם של 16 אלף עובדים חדשים, כולל בצפון)". כך טוען שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, בעקבות הפסקת האש בצפון לאחר יותר מחודש ימים של לחימה.
במקביל, קורא ברוש לממשלה להעניק עדיפות לעסקים מהצפון במכרזים ממשלתיים, ולהחיל עדיפות זו גם על חברות ממשלתיות ורשויות מקומיות.
השינויים המוצעים הועברו לסגן רוהמ"מ ושר התמ"ת, אלי ישי. במכתב אל השר ישי מבקש שרגא ברוש משר התמ"ת למנות צוות מקצועי בתמ"ת שיעבוד בצוותא עם צוות מקצועי בהתאחדות התעשיינים. זאת במטרה לקדם את התיקונים המוצעים בחוק חובת המכרזים.
בין השינויים אותם מציעה התאחדות התעשיינים לערוך: מתן זכות השתתפות במכרז רק לאזרח או תושב קבע בישראל, או למציע ממדינה שיש לה הסכם לרכש ממשלתי עם ישראל, תוך דרישה לקחת שותף ישראלי. (יצויין, כי כיום כל אדם מכל מדינה שהיא, רשאי להשתתף במכרז הנערך בישראל).
מוצעת גם הרחבת מסגרת החוק והתקנות ולחייב עריכת מכרז ציבורי גם בקרב רשויות מקומיות, תאגידים עירוניים ותאגידים המתוקצבים מכספי המדינה, בשיעור של 20% ויותר ושתקציב הרכש השנתי שלהם הינו יותר מ-20 מיליון שקל. (יצויין, כי כיום, החובה לקיים מכרז ציבורי, חלה רק על גופים ממשלתיים - תאגידים סטאטוטוריים, חברות ממשלתיות, קופ"ח, מועצות דתיות ועוד).
בהתאחדות התעשיינים אומרים גם כי יש להכליל עסקאות זיכיון (מסוג B.O.T ו- P.F.I) בחוק חובת המכרזים ולחייב חברה זרה הזוכה במכרז, לשתף חברה ישראלית. המשמעות המיידית היא, החלת החובה להעדפת תוצרת הארץ ורכש גומלין גם בהתקשרויות מסוג זה. (יצויין, כי כיום עסקאות מסוג B.O.T ו- P.F.I אינן נכללות בתחולת החוק).
ההתאחדות דורשת גם קצאת 50% מהמכרזים, שערך כל אחד מהם עד 500 אלף שקל, לרכישה מעסקים קטנים בלבד. הכוונה היא שבמכרזים אלה, מלכתחילה, לא ישותפו עסקים גדולים וקונצרנים. (יצויין, כי כיום אין כלל העדפה לעסקים קטנים).
ברוש ואנשיו מבקשים להגביל את מכסת העובדים שאינם ישראלים, כתנאי לזכייה בפרויקטים שהחוק חל עליהם. (יצויין, כי כיום אין התייחסות לסוגיית העובדים, כתוצאה מכך יתכנו מצבים בהם זוכות חברות ישראליות אך הנהנים הם אזרחים זרים).
לדברי ברוש, יש להעניק סמכויות לרשות רשת"פ תעשייתי (רשפ"ת), להורות על הקפאת מכרז או ביטולו, במקרה של אי מתן הזדמנות הולמת לספק ישראלי; לבחון את מקוריות תוצרת הארץ ולפרסם רשימה של ספקים שאינם עומדים בכללי רשפ"ת. כאשר אי המצאות ברשימה, יהווה תנאי סף להשתתפות במכרז. כן תאסר ההתקשרות עם חברה זרה שאינה ממלאת את התחייבויותיה לרכש גומלין.
עוד מבקשים אנשי התאחדות התעשיינים: חיוב לפרסם את מכלול טפסי המכרז בשפה העברית, והפחתת אחוז מרכיב העבודה מסך עלות היצור, העומד כיום על 40%, בכל הקשור להשתתפות במכרזי משרד הביטחון. (יצויין, כי בשל התפתחות טכנולוגית וגידול בפריון הייצור, הופכת דרישה זו לחסם משמעותי למפעלים בתחומים שונים).
בנוסף לאלה, התעשייים דורשים לתת עדיפות במכרזים לתקנים ישראלים מחייבים (רשמיים), תוך הגבלת האפשרות לעקיפתם. כמו כן, מציעה התאחדות התעשיינים לא לחייב מכרזים לעמוד בדרישות תקנים זרים, במקרים בהם קיים תקן ישראלי מחייב.