מיטב: נמשכים הפדיונות בתעשיית קרנות הנאמנות

בסיכום חודש ינואר נרשמה עלייה בנתח השוק של הקרנות המתמחות במניות בחו"ל. הקרנות השקליות היו הסובלות העיקריות מהפדיונות, ואיבדו כ-1.5 מיליארד שקל
ענת שגב |

נמשכים הפדיונות בתעשיית קרנות הנאמנות. כך מציינים כלכלני בית ההשקעות מיטב בסכום ינואר 2006 בתעשיית קרנות הנאמנות. המגמה הבולטת הייתה המשך הירידה בחלקו של הרכיב השקלי על רקע יציאת הכספים מקרנות המתמחות בהשקעה באפיק זה והעלייה בקרנות המתמחות במניות חו"ל עם גיוסים מרשימים בסך 2.1 מיליארד שקל.

סך נכסיה של תעשיית הקרנות עלה, בשיעור של כ-1.5%, מכ- 124.8 מיליארד שקל בסוף דצמבר 2005, לכ-126.7 מיליארד שקל בסוף חודש ינואר 2006. עם זאת, כאמור, בנטרול התשואה החיובית שהשיגה תעשיית קרנות הנאמנות, גם בינואר נרשמה יציאת כספים, זהו חודש שלישי ברציפות, בסך 0.6 מיליארד שקל.

בחינה מעמיקה יותר של הנתונים מגלה, כי פדיונות הענק שאפיינו את החודשיים שנעלו את שנת 2005, התמתנו מעט בינואר. קרנות האג"ח לסוגיהן המשיכו אמנם לסבול מיציאת כספים, אם כי בקצב מתון יותר, ואת המקום הראשון ברשימת הפדיונות תפסו שוב הקרנות השקליות. זאת, על רקע ההתאוששות שהפגין שוק האג"ח, שבסיכום חודשי רשם עליות נאות.

מנגד, העלייה בגובה הריבית במשק בחודשים האחרונים, המשיכה לשפר במעט את אטרקטיביות חלופת ההשקעה הסולידית האלטרנטיבית. מגמת היציאה לחו"ל של הציבור התחזקה בינואר, והדבר בא לידי ביטוי בזרימת כספים מאסיבית לקרנות המתמחות במניות בחו"ל.

התפלגות כניסת הכספים ויציאתם בסוגים השונים של הקרנות מראה, כי מהקרנות המתמחות באג"ח מקומי נרשמה יציאת כספים בסך 0.9 מיליארד שקל. מתוך זה כ-0.6 מיליארד שקל מקרנות המתמחות באג"ח מדינה וכ-0.3 מיליארד שקל מקרנות המתמחות באג"ח כללי, אג"ח חברות ואג"ח להמרה.

הקרנות השקליות ציינו בינואר חודש אחד עשר ברציפות של יציאת כספים מהותית עם פדיונות בסכום של כ-1.5 מיליארד שקל. יציאת הכספים בלטה בעיקר בקרנות השקליות הקצרות.

העליות הנאות שרשם שוק המניות עם פתיחת השנה, לא הצליח לפתות את הציבור ומהקרנות המתמחות במניות בישראל נרשמה בינואר יציאת כספים של כ-60 מיליון שקל.

עוד קבוצות בהן נרשמה בינואר יציאת כספים קלה הן קבוצת הקרנות המתמחות באג"ח חו"ל, שהמשיכו לאבד מכוחן ואיבדו בינואר 70 מיליון שקל וקבוצת הקרנות הגמישות בהן נרשמו פדיונות של כ-15 מיליון שקל. יציאת כספים גבוהה יותר, של כ-0.1 מיליארד שקל, נרשמה בקרנות המתמחות במט"ח מקומי.

השוואת שיעורי המס על השקעות בחו"ל לשיעורי המס על השקעות בישראל, רצון הציבור לפזר את הסיכון והחששות כי לאחר שלוש שנים של תשואות מרשימות בשוק המניות המקומי, הגיעו העליות לקיצן, השפיעו על הציבור המקומי והדבר בא לידי ביטוי בגיוס מרשים של כ-2.1 מיליארד שקל בקרנות המתמחות במניות בחו"ל. נתון מעניין הראוי לציון הוא שעיקר זרימת הכספים הייתה לקרנות המתמחות בהשקעה בשווקים מתפתחים.

במיטב מציינים כי בחודש ינואר המשיכה לאפיין את התעשייה המגמה המוכרת לה מחודשים קודמים - ירידה בחלקם של הבנקים הגדולים לטובת מנהלי הקרנות הפרטיים. בנתחה של קבוצת הפועלים נרשמה ירידה חדה מ-30.1% ל-29.2% ובנתח השוק של קבוצת בל"ל נרשמה ירידה קלה מ-27.0% ל-26.9%.

נתח השוק של קבוצת דיסקונט ירד מ-11.6% ל-11.5% וכך גם נתח השוק של המזרחי ירד מ-4.5% ל-4.4%. נתח השוק של הבינלאומי דווקא עלה מ-3.4% ל- 3.6% תודות לגיוסים בקרנות החו"ל שבניהולו. בחלקו של בנק איגוד נרשמה ירידה בשיעור קל מ-0.7% ל-0.6%, ואילו בנתחו של יובנק נרשמה עלייה מ-0.6% ל-0.7%.

חלקם של הברוקרים הפרטיים עלה בשיעור חד מ-19.2% ל-20.1% וחלקן של חברות הביטוח עלה קלות מ-2.9% ל-3%. זאת, בלי להביא עדיין בחשבון את הרכישות שהן ביצעו ושטרם הושלמו מעשית. בחינת התפלגות העוגה של כניסת הכספים מעלה, כי כמעט כל הכספים שזרמו לתעשייה "הלכו" לגופים הפרטיים. עם זאת, נתון זה מטעה, מפני שהבנקים הם הסובלים העיקריים מיציאת הכספים הגבוהה מהקרנות השקליות, נישה בה הם מובילים משמעותית על הגופים הפרטיים בהיקף הנכסים.

התופעה הבולטת בחודש ינואר הייתה המשך הירידה בחלקו של הרכיב השקלי מ-48.7% ל-46.3% על רקע יציאת הכספים מקרנות המתמחות בהשקעה באפיק זה. ירידה קלה נרשמה גם בחלקו של הרכיב המט"חי מ-12.9% ל-12.8%. על חשבון הירידה ברכיב השקלי, נרשמה עלייה משמעותית בחלקו של הרכיב המנייתי (עם דגש על חו"ל) מ-17.8% ל-20.3%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה