צמצום פער הריביות בשבוע הבא יגביר את רגישות השקל

הפועלים: צמצום הפער מגביר את רגישות השקל לאירועים מקומיים ובינלאומיים, כולל התחזקות של הדולר בעולם. בלאומי סבורים, כי רמת הסיכון של השקל כנגד הדולר הינה גבוהה יחסית
דרור איטח |

הדולר האמריקני המשיך להיחלש למול השקל גם בשבוע החולף. בסיכום שבועי השיל הדולר כ-0.5% והוא מצטרף למהלך ירידות של 2.3% שהחל לפני כשלושה שבועות. ביום שישי האחרון נקבע הדולר על רמת 4.631 שקל, לאחר שאיבד כ-0.09% מערכו.

ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר תמשך הרגיעה בשוק המט"ח הישראלי והשקל יסחר ביציבות. לדבריהם, השקל מקבל תמיכה מהירידה שנרשמה לאחרונה ברמת אי הוודאות הפוליטית בישראל ומהתחזיות להמשך ההאצה בצמיחה הכלכלית.

בבנק מציינים, כי השבוע הדולר חצה כלפי מטה את רמת התמיכה של 4.65 שקל לדולר, למרות הפיגוע בנתניה. עם זאת מזכירים, כי בשבוע הבא צפוי צמצום בפער הריביות בין השקל והדולר לרמה של רבע אחוז בלבד, ובמצב זה גוברת הרגישות של השקל לאירועים מקומיים ובינלאומיים, כולל התחזקות של הדולר בעולם.

באשר לטווח הארוך, מעריכים בבנק כי קטנו הסיכויים למגמה של פיחות, לאחר שהעלאת הריבית השקלית בשבוע שעבר, בשיעור כפול מהנהוג בחודשיים הקודמים, סיפקה לשוק המט"ח המקומי איתות ברור כי בנק ישראל לא יאפשר פיחות בשקל, שעלול לגרור עלייה ברמת האינפלציה. בנוסף, השקל צפוי לקבל תמיכה מהמשך זרימת הון לישראל.

בענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי, מסבירים כי על רקע הרפורמה במס והגלובליזציה של השקעות, נמשך הגידול בהשקעות משקיעים פרטיים וישראלים בחו"ל.

בחודש נובמבר השקיעו משקיעים מוסדיים (ללא קרנות נאמנות) כ-200 מיליון דולר בחו"ל ואילו הצבירה בקרנות נאמנות מט"חיות בתקופה זו הסתכמה בכ-340 מיליון דולר. לדבריהם, מגמה זו מגדילה את הביקוש למט"ח וצפויה להימשך עם השלמת הרפורמה במס בתחילת השנה הבאה, ובפרט האפשרות לקזז בין סלי המיסוי של ני"ע זרים וישראליים, כמו גם המשך תהליך הלמידה של משקיעים מקומיים לגבי השקעות זרות.

במבט לעתיד, בלאומי סבורים, כי רמת הסיכון של השקל כנגד הדולר הינה גבוהה יחסית, ותושפע ממדיניותו האקטיבית (המצמצמת) של בנק ישראל, השומרת על פער ריביות חיובי בין ישראל לארה"ב, ממגמות המסחר בשוק האירו-דולר ומהסנטימנט העולמי כלפי השווקים המתעוררים.

מחדר העסקאות של פורקסיה נמסר, כי שוק המט"ח ממשיך להפגין אנמיות לקראת סוף השנה האזרחית בדומה לעמיתו הבינלאומי. בחדר העסקאות צופים כי מגמה זו תמשך ומרבית השחקנים הזרים, מקטינים חשיפה לשוק המקומי וממתינים "על הגדר" לפתיחת השנה החדשה.

להערכתם, האירוע המרכזי השבוע העשוי "להזיז" את השוק המקומי הינו הישיבה המוניטרית של הבנק המרכזי הפדרלי בארה"ב (ג'). בפורקסיה צופים כי בהעדר אירועים מיוחדים, ועקב מסחר דליל השקל צפוי להמשיך במסע התאוששותו.

לדברי בבית ההשקעות גיפט, בעקבות העלאת הריבית של בנק ישראל וההתפתחויות הפוליטיות בארץ חל ניתוק הקשר בין תנודות הדולר בשוק העולמי לתנודות שער הדולר מול השקל. להערכתם הקשר עשוי לחזור עכשיו ששער הדולר מול השקל התייצב, אולם יהיה פחות חזק מאשר בעבר כל עוד שההתפתחויות המקומיות ישארו דומיננטיות בשיקולי הסוחרים

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה