אנרגיה מתחדשת
צילום: מרטין באודין, unsplash

המדינה תמשיך לסבסד חוות רוח בתחום האנרגיה המתחדשת עד יוני 2024 - אבל לא תסבסד יותר מתקני ביו-גז

רשות החשמל מאריכה את הסכמת המדינה לקנות חשמל מחוות רוח במחיר גבוה. במקביל היא לא תאריך את ההטבה למתקני ביו-גז; כרגע אין לכך השפעה על אנלייט ואנרג'יקס אבל בשוק מסבירים שזה עשוי להשפיע לטובה על האפשרות לקדם פרויקטים עתידיים
נתנאל אריאל | (3)

חברות האנרגיה המתחדשות הפועלות בשוק יוכלו להמשיך למכור למדינה חשמל ביוקר, כך החליטה רשות החשמל, זאת מכיוון שהמדינה טרם הגיעה למכסה הרצויה מבחינתה בתחום וכי החברות עדיין צריכות סבסוד כדי שבעתיד יוכלו להגיע לרווחיות. מדובר על הארכת התעריף הגבוה שאותו תשלם המדינה לחוות רוח בהספק העולה על 50 קילוואט שעה המחוברות לרשת החלוקה וההולכה.

על פי הרשות, החברות שיחתמו על חוזים מול המדינה בשנים הבאות יקבלו "מקדם הפחתה" (כלומר מחיר גבוה יותר ממחיר השוק) תמורת החשמל. התעריף ישתנה בהתאם למועד החתימה על החוזה מול המדינה. תשלום המחיר הגבוה ע"י המדינה היה אמור להסתיים ההסכם היה אמור להסתיים וברשות החשמל החליטו להאריך אותו כדי לאפשר לחברות 

במקביל החליטה הרשות לסיים את הסבסוד לחברות בתחום הביו-גז, כיוון שהתמלאה המכסה שקבעה הממשלה לטכנולוגיה זו, וחברות בתחום יקבלו מעתה תשלום במחיר השוק בלבד - שהוא נמוך יותר. ביו-גז הוא גז לחשמל מזבל של פרות. מדובר על פירוק ביולוגי של חומרים אורגניים בתנאים אנאירוביים, וניתן להשתמש בו כדי כדלק או הסקה. מאחר שה'מבצע' עבור החברות הללו הסתיים הן יוכלו למכור את החשמל לרשת החשמל במחיר השוק או למכור אותו לצרכנים פרטיים.

ברשות אומרים כי בשל העלויות הגבוהות של ייצור החשמל גם בטכנולוגיה הזו, הם יבקשו ממשרדי האנרגיה, האוצר, החקלאות והגנת הסביבה פתרון חדש לסבסוד החברות בתחום. 

מה ההשפעה של ההחלטה? נכון לעכשיו, חברות האנרגיה המתחדשות כמו אנלייט אנרגיה אנלייט אנרגיה -0.69% ואנרג'יקס אנרג'יקס -0.83% לא יושפעו מכך. אין לכך השפעה על חוזים קיימים של החברות בתחום, אבל השאלה היא מה יהיה בהמשך. החברות בעצם מקבלות סבסוד לשנה וחצי נוספות לחוזים שייחתמו במהלך התקופה הזו, כלומר על פוטנציאל הקמת פרויקטים נוספים בתחום אנרגיית הרוח (זה לא ישפיע למשל על פרויקט אר"ן).

לדברי רשות החשמל, "הארכת האסדרה במתווה המוצע תקל את המימון של מתקני הרוח במהלך השנה וחצי הקרובות ותאפשר בעתיד את שילובם של המתקנים באסדרת השוק". עוד צופים ברשות כי הארכת ההסכם יוביל להגדלה של ההספק המותקן מחוות רוח ב-100 מגה-וואט בשנה הקרובה.

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אדגר דוידס 04/12/2022 10:51
    הגב לתגובה זו
    זו קדמה אמיתית!
  • 2.
    הון שלטון מאפשר את הפשע הזה נגד הסביבה. מנוולים. (ל"ת)
    ישראל 02/12/2022 23:33
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    גולן 01/12/2022 21:46
    הגב לתגובה זו
    טורבינות רוח=אנרגיה אדומה. פוגעות בבריאות התושבים ובעופות הדורסים