
השכר הממוצע מטפס, אבל בהייטק המגמה מתהפכת: שכר ריאלי בירידה
המשק ממשיך להתרחב במספר משרות ושכר ממוצע, אך במגזר ההייטק נרשמת ירידה ריאלית
שוק העבודה ממשיך להציג גידול בכמות המשרות ועלייה נומינלית בשכר. על פי נתוני הלמ"ס השכר הממוצע למשרת שכיר באפריל עמד על 13,905 שקלים. מדובר בעלייה של 3.6% לעומת אפריל הקודם, אולם זו גם הייתה בדיוק רמת האינפלציה באותו חודש, ולכן במונחים ריאליים השכר נותר ללא שינוי.
גם במספר משרות השכיר נרשמה עלייה, כ־4.1 מיליון משרות, צמיחה של 2.1% בהשוואה לאפריל שעבר. זו עלייה שמעט גבוהה מקצב גידול האוכלוסייה, כך שלפחות מהבחינה הזו, שוק העבודה ממשיך להתרחב. אלא שבמאי כבר נרשמה ירידה קלה בשכר, 13,428 שקלים בלבד, אם כי בהשוואה למאי 2024, מדובר בעלייה ריאלית של 0.6%.
דווקא הענף שהחזיק בשיאי שכר, ממשיך לדשדש. השכר הממוצע בהייטק עמד באפריל על 32,636 שקלים, גבוה פי 2.3 מהממוצע הכללי, אך זה משקף עלייה נומינלית של 1.5% בלבד לעומת השנה הקודמת. במונחים ריאליים, כלומר לאחר התאמת האינפלציה, מדובר בפועל בירידה בשכר.
כמות משרות השכיר בענף הגיעה ל־399 אלף בלבד – עלייה שנתית מתונה של 1%. אבל בגלל שהמגזרים האחרים במשק צמחו מהר יותר, חלקו היחסי של ההייטק ירד ל־9.7% מכלל משרות השכיר. מדובר בשינוי קטן אך עקבי, שמעיד על מגמה ברורה של ירידה איטית אך מתמשכת במשקל של ההייטק בכלכלה הישראלית.
- כשתוכנה מפתחת תוכנה כבר לא צריך מתכנתים - המשבר הגדול בתחום לימודי המחשבים
- בכמה עלה השכר בהייטק ובאיזה תפקיד מרוויחים הכי הרבה?
הירידה בשכר הממוצע בהייטק לעומת חודש מרץ, אז עמד על 36,731 שקלים, מוסברת בחלקה על ידי עונתיות: בונוסים שנתיים ניתנים לרוב במרץ, מה שמנפח את הנתון באותו חודש. גם בענפים אחרים קיימת תופעה דומה, אם כי במידה פחותה.
מה שיותר מטריד הוא השחיקה הריאלית שנמשכת לאורך זמן. לא מדובר עוד בתנודתיות רגילה, אלא במגמה שיכולה לנבוע ממכלול של גורמים: גידול בעלויות, ירידה ברווחיות של סטארטאפים, האטה בגיוסי עובדים, ובעיקר, ירידה בביקוש הגלובלי לשירותים מסוימים שמספקות חברות טכנולוגיה ישראליות.