
הצרות של PWC - פירמת רואי החשבון הגדולה סוגרת פעילות ב-12 מדינות אחרי פשלות חשבונאיות
המהלך נועד לצמצם סיכוני חשיפה לשערוריות חשבונאיות וזאת בהמשך לשערוריות חשבונאיות שפגעו במוניטין של הפירמה, לרבות הביקורת הכושלת בדוחות של אוורגנרד, ענקית הסינית שקרסה; הסניף המקומי לא צפוי להיפגע
פירמת ראיית החשבון העולמית PwC (PricewaterhouseCoopers), אחת מארבע הגדולות בתחום, שיש לה פעילות גם בארץ (דרך השותף המקומי - קסלמן וקסלמן) הודיעה על סגירת פעילותה בלמעלה מתריסר מדינות - כך מדווח הפיינשל טיימס. המהלך נועד לצמצם סיכונים ולמנוע שערוריות נוספות מהסוג שהכתימו את שמה של החברה בשנים האחרונות. הפירמה בעצם חוששת מעבודה לא טובה של עובדיה ומהונאות בדוחות ולכן עוזבת מספר מדינות. אבל, זה מעורר שאלות - אחרי הכל, אם העבודה תהיה טובה, לא יהיו הונאות בדוחות או נכון יותר - יהיו הונאות (אין ביקורת של 100%), אבל במספר מוגבל ולא כאלו שרואי החשבון שעשה את עבודתו כהלכה היה יכול לאתר אותם. ואם כך, אז למה לסגור פעילויות? - פשוט תעשו עבודה טובה.
ההסבר הרשמי רחב יותר - הפירמה, כך נכתב, רוצה להתמקד בשווקים גדולים ורווחיים יותר. המדינות שנבחרו לסגירה נחשבות לקטנות יחסית, מסוכנות מבחינה רגולטורית או לא רווחיות מספיק. ישראל היא כנראה שוק בינוני, בעיקר כי הפעילות כאן חולשת על מעל 100 חברות נסחרות בארץ ובחו"ל, לרבות חברות תרופות וטכנולוגיה. ישראל לא בסכנת סגירה. למעשה, הפעילות המקומית רווחית ועל פי ההערכות היא משמעותית יחסית בפעילות הגלובלית של המשרד שאחרי הצמצומים יהיה עם פעילות של 140 מדינות. הפירמה כולה הכניסה בשנה האחרונה 55.4 מיליארד דולר כשההכנסות מגיעות משירותי ייעוץ וכלכלי, ליווי עסקי, שירותים טכנולוגיים, ביקורת (הבסיס של החשבונאות), מסים ועוד. לפירמה מעל 180 אלף לקוחות, כשעל פי ההערכות לפירמה בארץ יש מעל 1,000 לקוחות.
הרקע להחלטה
PwC, שמנוהלת על ייד מומחד קנדה, שמעסיקה כ-328,000 עובדים ברחבי העולם, נקלעה בשנים האחרונות לסדרה של שערוריות שפגעו במוניטין שלה. בין היתר, החברה ספגה קנס שיא בסין בסך מיליארד יואן (כ-140 מיליון דולר) והשעיה של פעילותה המקומית עקב תפקודה כרואת החשבון של קבוצת אוורגרנד, שהסתבכה בהונאה פיננסית. באוסטרליה, PwC התמודדה עם חקירה פלילית לאחר ששותף בכיר הדליף מידע סודי על תוכניות מס. הבעיות הצטברו ובפירמה נרשמה עזיבה רבה של מנהלים ועובדים, ובמקביל PwC החליט לצמצם פעילות.
- הרשות להגנת הפרטיות קנסה את EY ו-PWC: אספו ת"ז בניגוד לחוק
- קפיצה של 70% בהיקף עסקאות המיזוג והרכישה בשנת 2021
השפעות המהלך
הסגירה צפויה להשפיע על לקוחות, עובדים ושותפים מקומיים כשהתהליך הזה כבר התחיל וצפוי להתרחב. במקביל, PwC ממשיכה להתמודד עם אתגרים פנימיים - בבריטניה, החברה השהתה את תוכנית ההתמחות שלה המשלבת טכנולוגיה כשעל פי המדווח 27 מתוך 91 מתמחים שסיימו ב-2024 לא קיבלו הצעות עבודה, מה שגרם לתסכול בקרב צעירים שציפו להשתלב בחברה. בסין וב הונג קונג, PwC דחתה תשלומים לשותפים יוצאים, מה שגרם למתיחות פנימית (Financial Times, 26 במרץ 2025).
- 3.אנונימי 16/04/2025 15:23הגב לתגובה זולהזכירכם קסלמן הקריסו את הבנק למסחר אחרי שפקידה פשוטה עשתה להם בית ספר.במדינה מתוקנת גם בארץ היו שולחים אותם ללשכת העבודה אבל פה הכל קשרים
- 2.אנונימי 16/04/2025 12:14הגב לתגובה זוחבל ששמו לב מאוחר מדי. פירמה שמגייסת כוכבי פלפול ותיקתוק במקום מקצוענים.
- 1.אנונימי 16/04/2025 09:33הגב לתגובה זוכל פעם שאחת מהפירמות האלו עושה עליי ביקורת אני נדהם מהרמה הירודה לא מבינים כלום לא את הביזנס ולא את הטיפול החשבונאי. לוקחים חשבוניות דגימות כאילו אנחנו בשנות ה 80 ... ועוד לוקחים מהחברה מאות אלפי שח. לדעתי שורש הבעיה נעוץ בכך שמלמדים את המקצוע בכל המכללות סוג ז כמו קרית אונו ורופין.
- אנונימי 16/04/2025 11:21הגב לתגובה זובניגוד לעובדי טכנולוגיות שכל שינוי בטכנולוגיה משפיע עליהם ישירות רואי החשבון הבנקים והביטוח עדיין מוגנים בגלל חקיקה. 80% מהעבודה שלהם יכל לעבור לאוטומציה אבל ברור שזה לא קורה בגלל שמדובר בארגונים שקיימים שנים רבות ולא רוצים לזעזע אותם
- ערן 16/04/2025 11:12הגב לתגובה זוומי יחתום על דוחות כספיים אתה