התנועות הבולטות במחיר הזהב השנה, ותחזית להמשך
הזהב נחשב לאחד הנכסים היציבים והמועדפים ביותר בעולם. ניתן לראות כי המתכת היקרה ביצעה מהלך התחזקות חסר תקדים עם הגיעה ל-1500 דולר לאונקיה במהלך העשור האחרון. את התנופה הגדולה קיבל הזהב בסוף שנת 2008, בעיצומו של משבר הסאב פריים בארה"ב, אז נסחר סביב ה-700 דולר לאונקיה. בתוך שלוש שנים, זינקה המתכת היקרה בכ-1200 דולר לאונקיה וקבעה שיא היסטורי בספטמבר 2011 לרמה של 1,920 דולר לאונקיה. במאמר זה אפרט את המהלכים הבולטים והקיצוניים ביותר של השנה ואנסה לתת תחזית להמשך השנה.
הצניחה החדה ביותר השנה נרשמה ב-29.02, אז צנח בכ-100 דולר לאונקיה. הירידה החדה באה על רקע נאומו הפסימי של יו"ר הפד' ברננקי, אותו נשא מול הוועידה התקציבית של הסנאט. במהלך נאומו, הביע ברננקי דאגה בנוגע לסקטור התעסוקה החלש, ומהעלייה במחירי האנרגיה (הנפט נסחר אז באזור ה-110 דולר לחבית). החששות של ברננקי מפני עלייה אפשרית באינפלציה, הביאו לספקולציות בשווקים בעניין האפשרות לכך שהפד' יאלץ לעלות את שיעור הריבית מוקדם מהצפוי.
הזינוק החד ביותר השנה - 01.06 - אז זינק ביותר מ-60 דולר לאונקיה, על רקע נתוני התעסוקה הגרועים של השנה.על פי נתונים אלה המשק האמריקני הצליח לייצר כ-69 אלף משרות בלבד, לעומת הצפי, שעמד על כ-151 אלף משרות. שיעור האבטלה עלה במפתיע - לראשונה מאז חודש מאי אשתקד התגבר הנתון ל-8.2%. נתוני התעסוקה של חודש אפריל עודכנו כלפי מטה, מ-115 אלף ל-77 אלף משרות בלבד. נתוני התעסוקה המאכזבים שהתפרסמו יחד עם נעילת חודש מאי, אשר זכה לתואר החודש הגרוע של השנה, הגבירו משמעותית את הסיכויים לכך שהפד' יכריז על השקת תוכנית תמריצים נוספת על מנת לעודד את הכלכלה המקרטעת.
מהלכים בולטים נוספים
ב-25.01, ביצע הזהב זינוק של כ-40 דולר לאונקיה. הזינוק בא לאחר נעילת ועידת השוק הפתוח, בה התחייב ברננקי לשמור על גובה הריבית הנוכחית עד 2014, בניגוד להצהרותיו הקודמות, לפיהן התכוון להותיר את שיעור הריבית על כנו עד אמצע שנת 2013. ברננקי הוסיף, כי אין הוא מוריד אופציה כלשהי מהשולחן, והפד' לא יהסס להשיק תוכנית תמריצים נוספת, אם מצב סקטור התעסוקה ימשיך להתדרדר.
ב-29.06, שוב זינק הזהב, הפעם בכ-50 דולר לאונקיה. הזינוק בא אחרי ועידת הפסגה בבריסל, בין מנהיגי האיחוד האירופי, בה הוחלט על הקמתו של מנגנון משותף לפיקוח פיננסי, במטרה להרגיע את השווקים ולאפשר למדינות כמו ספרד ואיטליה להמשיך לגייס הון. עוד הוחלט כי הבנקים, אשר זקוקים לסיוע, יזכו לקבל תנאים מיוחדים. המשקיעים העריכו כי הפד' יהיה מעוניין להירתם למשימה וירצה להוסיף זריקת עידוד נוספת לשווקים.
תחזית לגבי ההמשך
ניתן לראות כי בשנה האחרונה, הספקולציות בעניין האפשרות להשקת תוכנית תמריצים נוספת, שנולדו בעקבות נתוני התעסוקה הגרועים המתפרסמים בחודשים האחרונים, הובילו לזינוק בזהב ואילו הירידות החדות בשווקים, היוו סיבה עיקרית להיחלשותו.
- 1.יוסף 11/07/2012 13:59הגב לתגובה זוליצן! כל העולם בתנודתיות סביב השאלה האם תהיה QE3,למעשה כל פעם שטענו שתהיה QE3 (כן גם בסקרים של 90% בבלומברג...) במבחן התוצאה לא קרה כלום. הסיבה שלא קורה כלום זה שQE3 לא תהיה אפקיטיבית,למעשה QE3 תהיה הרסנית ותזניק את האינפלציה ותצריך העלאת ריבית דבר שממש לא הולך לקרות והפד יימנע ממנו בכל מחיר... הזהב הוא מזמן לא נכס "בטוח" וכיום כל סחורה שהיא מחצב יכולה להחליף את הזהב...למעשה רזרבות הזהב שמחזיקים הבנקים נמצאות בשיא-שאלת את עצמך מה ייקרה אם יתחיל שיפור ולו מזערי בשוק והבנקים יירצו לדלל את ה"נכס" שנתן להם 0% תשואה בשנה האחרונה? ואת הפקטור שצרכניות הזהב הגדולות ביותר סין והודו נכנסות למיתון לקחת בחשבון??? ליצן,תיצמד לציורים ה"טכניים" שלך תמשיך לחפש תבניות של כבשים ועזים.