אתם חייבים לקחת חלק: התעשייה הגנרית מובילה את תהליך הצמיחה

כהמך לסקירת הסקטורים בשוק ההון, שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מפרט על התחום שמוביל את כולם - תעשייה הבריאות
נושאים בכתבה ביומד טבע

הכלכלה האמריקנית צומחת. ללא אינפלציה ורווחיות החברות מרקיעה שחקים. אנחנו שוב חוזרים על ההסבר לכך, הגלובליזציה בלוויית מהפכות האינפורמציה והטכנולוגיה התחילו בסייקל צמיחה כלכלית הארוך ביותר מאז החלה המהפכה התעשייתית של 1760, עם תיקונים כמובן שצריך לנצל בתבונה.

התעשייה הגנרית; טבע (סימול: TEVA) כדוגמא

לפני שבועיים כתבנו על תעשיית הבריאות שנציגים מתוכה חייבים להיות בכל תיק השקעות. המגזר הזה מהווה כ-17% מהתוצר האמריקני - כ-2.78 טריליון דולרים ב-2012, ומתחלק לכמה תת מגזרים חשובים. המגזר הפרמקולוגי מפתח, מייצר ומשווק תרופות פרמקולוגיות. הוא הגדול ביותר ומגלגל כ-1.2 טריליון דולר (860 מיליארד מתוכו בתרופות מרשם מוגנות). לצדו, נמצא המגזר הביו טכנולוגי הרפואי, "האח הקטן", שהתפתחותו העסקית החלה בתחילת שנות ה-80' ומתרחבת כתוצאה מהתקדמות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה. הוא מגלגל כ-160 מיליארד. בתי החולים מגלגלים כמעט 900 מיליארד דולרים, רפואת השיניים מגלגלת 102 מיליארד ומגזר הציוד הרפואי מגלגל 72 מיליארד, ועוד.

המגזר הצעיר ביותר וללא ספק המעניין ביותר (מבחינת הצרכן, הממשלה וחברות הביטוח) הוא הגנרי שב-2012 גלגל כ-83 מיליארד דולרים בארה"ב וכ-240 מיליארד גלובלית. על פי תחזיות מעודכנות, הוא צפוי להגיע ב-2016 ל-107מיליארד דולרים בארה"ב ו-358 מיליארד גלובלית. השווקים המתעוררים, שם נמכרו תרופות גנריות ב-60 מיליארד ב-2012, צפויות להגיע למחזור של 115 ב-2016 - וכל זה לפני הופעתן של תרופות גנריות ביו-רפואיות, הביו-סימילאר, כפי שהן מכונות.

אין שום ויכוח על כך שהתחום הגנרי, כתוצאה ממקבץ של סיבות, ימשיך בצמיחה חזקה בעתיד הנראה לעין. עלות התרופות לצרכן הולכת וגדלה במהירות, הן בגלל הוצאות הפיתוח של תרופות חדשות שמרקיעות שחקים והן בשל כמות הזמן שעובר לקבל אישור לתרופה מוגנת שמייקרת התהליכים (ב-2000 לקח כ-16 חודש בממוצע לאישור תרופה פרמקולוגית; ב-2007 שנה וחצי והיום כ-22 חודשים). עלות שירותי הבריאות לממשלות הולכת וכובשת מקום של כבוד בתקציב, קצב איבוד ההגנה על תרופות הולך וגדל ועוד. התחום הגנרי, שבשורה התחתונה מוזיל עלויות ונהנה בשל כך מתמיכה ממשלתית וביקושים גואים של הצרכנים, ימשיך כאמור להתרחב. נראה שזה תחום בטוח למדי להשקעה לעתיד. אך מכאן ועד להחלטה במה או במי להשקיע הדרך ארוכה.

תרופות גנריות נכנסו לעולם הרפואי בשנת 1984 כתוצאה מתקנת הטש-ווקסמן, שבאה להסדיר את שוק התרופות המשני שהחל להתפתח עם פקיעת הגנת פטנטים רבים על תרופות. אבל תרופות גנריות החלו להופיע בשוק כבר בשנות ה-20' של המאה שעברה לאחר הופעת האספירין. חברת באייר, שפיתחה וייצרה את התרופה, ניסתה להילחם בחברות שניסו להעתיקה ולבסוף נכשלה בבתי המשפט - מה שהביא ליצירה של סוגי אספירין רבים. החל משנות ה-60' נכנסו חברות רבות בארה"ב ובאירופה להתמחות בהעתקת תרופות, ניסיונות שהובילו למאבקים משפטיים, שלבסוף הביאו לחקיקת התקנות.

תרופה גנרית הוגדרה כמוצר תרופתי (Drug Product), שניתן להשוות למוצר מאושר וקיים ובפרמטרים מתאימים (כמו מרכיבים, מינון, עוצמה, הרכב, תהליכי פתוח, איכות, מאפייני ביצוע ומטרות השימוש). התקנה, שעברה שינויים והתאמות רבים מאז אישורה, מכסה לעת עתה רק את התחום הפרמקולוגי. בתחום הביולוגי, לעומת זאת, בעיקר בשל השוני בתהליכי הייצור והחומרים המרכיבים, מתנהלת עדיין מלחמת עולם בין החברות הביו רפואיות, לפרמקולוגיות, לגנריות ולמחוקקים. זמן ההגנה על תרופות נמשך בסביבות 20 שנה החל מהבדיקות הקליניות של התרופה ולא מרגע הופעתה בשוק, אך שיוצא בסופו של דבר הגנה למשך 10-15 שנים בלבד. את כל הצדדים שנוגעים בתעשייה הגנרית אפשר למצוא באתר ה-FDA.

לגבי תרופות גנריות בתחום הביולוגי, הביו-סימילארים, מאבק "ההכרה" בתחילתו. אבל בשני המקרים, הפרמקולוגי והביולוגי, תרופות גנריות נמצאות בהכנה כבר מהרגע שהתרופה המוגנת מסיימת בהצלחה את הבדיקות הקליניות, לפני האישור. עד שנות ה-70 היה אסור, על פי חוק, להתחיל ולפתח תרופה גנרית כל עוד הפטנט על המקורית בפועל. רק שאז תוקן החוק, כך שחברות גנריות הורשו לפתח 3 שנים לפני תום ההגנה והיום גם איסור זה בוטל. חברות גנריות יכולות להגיע למדף ביום פקיעת ההגנה. ישנן חברות גנריות, כפי שרואים במקרים של הויאגרה או הקופאקסון, ש"מתגרות" בחוק ומנסות להופיע בשוק עוד בטרם פקע הפטנט. כמובן שגם כאן מתחילים התחומים להתערבב, רוב חברות הפרמקולוגיה והביולוגיה הגדולות נכנסות לתחום הגנרי, כשם שרוב חברות הגנריקה הגדולות חודרות לתחומי הפרמקולוגיה והביולוגיה.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

הדוגמא הטובה לכך היא ענקית התרופות השווייצרית נוברטיס (סימול: NVS), שהחלה כחברה פרמקולוגית והיום נמצאת בין המובילות בשלושת המגזרים וגם בתתי המגזרים. בכל מקרה, התחום הגנרי, במיוחד מאז החלו תרופות על מוגנות לאבד הגנתן, מהווה את אחד התחומים היציבים יותר ובעל פוטנציאל הצמיחה הגדול ביותר. החברות המובילות בו הפכו ממזמן לנכסים חשובים בתיקי ההשקעות הגדולים בעולם.

כפי שראינו במגזרים אחרים, כך גם במגזר הגנרי, ובמיוחד לאור מעבר החברות הגנריות לתחומי רפואה שונים וההפך, קשה מאוד לבחור את החברה הגנרית המנצחת לעתיד. חמש החברות המובילות היום בתחום הגנרי הן טבע (סימול: TEVA), נוברטיס (באמצעות סנדוז), אקטביס (סימול: ACT) (לשעבר וואטסון פרמקולוגיה - אחד הלהיטים הגדולים של חמש השנים האחרונות, הניבה בתקופה זו יותר מ-GILD. היא מנוהלת לתפארת ע"י היו"ר פול ביזארו, שלקח אותה ב-2007 יחד עם המנכ"ל ברנטון סאונדרס, שהכרנו בעבר מענקית רפואת וציוד הטיפול בעיניים בוש-לום, ועשה בה מלאכת מחשבת) ומאיילאן (סימול: MYL).

המקום החמישי מתחלק ל-8 גלובליות: הוספירה (סימול: HSP), סאנופי (סימול: SYN), אספן פארמהקר מדרום אפריקה (סימול: APNHF), החברות ההודיותRanbaxy Laboratories (סימול: RBXZF) וסאן (סימול: SUNPHARMA.NS) בהנהגת ישראל מקוב. ישנן גם כמה ענקיות סיניות, כמו Sihuan (סימול: SHPHF) למשל, אלא שלדעתנו השוק הסיני, שמעריכים שצומח הכי מהר מבין מקביליו בעולם וצפוי להגיע השנה לכ-90 מיליארד דולרים, מסוכן בשל בעיות דיווח ורגולציה, אקטביז כמעט ונשרפה שם בזמנו.

דעתנו האישית, שמי שרוצה "להיצמד" לתחום הגנרי נטו יש לו 2 אופציות. האחת היא קרן ההשקעות Pictet - Generics (סימול: PFGENPC:LX) בבלומברג והשנייה היא טבע (סימול: TEVA).

קרן ההשקעות Pictet - Generics עד כמה שערכנו מחקר מקיף, קרן זו היא היחידה הרצינית בעולם בתחום הגנרי. כפי שהבנק השווייצרי עתיק יומין זה הצליח לעשות בתחום ההשקעות האחרות במגזרים מעניינים (המים והאנרגיה הנקייה למשל), כך גם כאן הם מנהלים את הקרן באומנות ובהצלחה, גם מצד התשואה. הקרן, שמנהלת כמיליארד אירו, משקיעה לפחות 2/3 מכספה בחברות גנריות כשההחזקות המובילות הן:Aspen Pharmacare, TEVA, MYL, ACT, החברה האירית שאייר (סימול: SHPG), פריגו (סימול: PRGO) והחברה הבריטית Hikma Pharmaceuticals (סימול: HIK.L). הקרן מוצעת בכמה סוגים ומספר ה-ISIN לבודדים הוא LU0248320821.

טבע זו החברה המובילה בעולם בתחום הגנרי. להבדיל מכל החברות המובילות האחרות בתחום, ולמרות מעמדה של תרופת הקופאקסון במערך העסקי של החברה, טבע היא חברה גנרית בהגדרה, כל שאר תחומי העיסוק של החברה, כולל הקופאקסון, הם חלק מהאסטרטגיה שפיתח וטיפח אלי הורביץ ז"ל - אסטרטגיה של התמחות והובלה בתחום הגנרי עם כמה מוצרים / תחומים נלווים, שאמורים לשמש כמנועי עזר לצמיחה.

לא הורביץ ולא אף אחד אחר תכנן שהקופאקסון, או תחום מחלות ה-CNS (מחלות מרכז העצבים), יחליף את התחום הגנרי כחוט השדרה של החברה - הקופאקסון פשוט הצליח מעל ומעבר. פרויקט הפיתוח של אותה תרופה (שכל המומחים הבטיחו שתיכשל), כמו הכניסה לתחום בריאות האישה, תאי הגזע ובריאות הצרכן עם פרוקטור אנד גמבל (סימול: PG) - הם כולם מנועי עזר ש"נדחפו" ע"י הורביץ או מקוב. אבל טבע היא חברה שממוקדת בתרופות גנריות כאסטרטגיה, ואנחנו מקווים מאוד שהאסטרטגיה הזו תישמר כי לזו האחרונה יש יתרון יחסי משמעותי.

לדעתנו ההשקעה ב-TEVA מעניינת כי הפוטנציאל פה גדול יותר מכל המתחרות. מה שחשוב לא פחות, השוק מתחיל להבין שהפחד מהנפילה במכירות הקופאקסון אינו אמיתי, כפי שהבטיחו המומחים, ו"מחושב" במחיר. מאז עבר הקופאקסון את ה-FDA, ב-1996, ובמיוחד מאז החל להתברר שההצלחה אדירה, והמומחים החלו להזהיר "ממה שיקרה לאחר פקיעת הפטנטים...", מכירות התרופה והרווחים ממנה עולים ללא הפסקה. במהלך השנים הסברנו מספר פעמים מדוע הקופאקסון שונה מתרופות על אחרות. נכון, תהיה נפילה בהכנסה וברווח לאחר פקיעת הפטנט וכניסת המתחרים, אבל רחוק ממה שהבטיחו המומחים. הקופאקסון אינו דומה לתרופות על כמו הליפיטור או הפרוזאק, שמכירותיהן אצל בעלות הפטנט קרסו בצורה דרסטית מיד לאחר שפקע הפטנט שלהן. למתחרים יהיה קשה לחקות את התרופה המדוברת בשלמות או לשכנע מטופלים לעבור לתרופה שלהם.

הנוסחה של התרופה והתאמתה לסוג מיוחד של חולי טרשת יאפשרו לטבע לשמר חלק גדול מההכנסות גם לאחר הפקיעה. אנחנו מאמינים, שהירידה של TEVA מאז מארס 2010 ועד ספטמבר 2013 נבעה יותר מבעיות ניהול מאשר מהחשש מהקופאקסון. הורביץ ז"ל עזב והאוניה שטה מאז ללא קברניט אמיתי ומנוסה עד, כפי שהשוק חש, שמועצת המנהלים החלה להשתנות והגיע המנכ"ל ארז ויגודמן, שאמון המשקיעים בו הולך וגדל.

בסוף השנה יפרוש ד"ר פרוסט מתפקיד היו"ר ואנחנו מסכימים עם דבריו של בני לנדא ש"The current directors are not being replaced fast enough", אבל מאמינים שהתהליך יוחש בלחץ בעלי המניות והמנכ"ל לאחר שפרוסט יפרוש. כדי שטבע תחזור להיות "חביבת האנליסטים", מועצת המנהלים חייבת להשתנות, לחזור ולאמץ את אסטרטגיית M&A שמתאימה לאסטרטגיית העל שטווה הורביץ ושמבחינת המאזן והצמיחה העתידית היא כרגע הכי נכונה. לדעתנו זה מה שיקרה, ולכן טבע מעניינת מאוד.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(24):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 23.
    אלמוני 01/12/2014 19:59
    הגב לתגובה זו
    הכותב אמור היה לדעת שרמבקסי נמצאת בתהליכי רכישה על ידי סאן כך שלמעשה מדובר בחברה אחת
  • 22.
    נחום 30/11/2014 17:55
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר, מה שלומך? כקורא קבוע שלך, עוד מתקופת גלובס, אני תמיד מתמוגג מנחת מהמאמרים שלך. בספטמבר אמרת שתכתוב על טופ אימג'. WE'RE WAITING...
  • 21.
    שרית 30/11/2014 12:40
    הגב לתגובה זו
    היכן כדאי יותר לקנות את טבע? בארץ או בארה"ב למרות שהיא מניה דואלית? אשמח לקבל תשובות. תודה!
  • 20.
    אורי 29/11/2014 20:48
    הגב לתגובה זו
    והתחבורה בארה"ב עדיין אטרקטיביות לאור צניחת הנפט?
  • 19.
    אבי 28/11/2014 16:49
    הגב לתגובה זו
    בשבוע שעבר שלמה סקר את סקטור האנרגיה.משביקשתי "לחדד" משהו, תגובתו של שלמה הייתה "תקרא שוב ותחליט". אינני חשוד ב IQ חד סיפרתי מאד נמוך והתשובה הייתה מתנשאית. היום הסקטור חוטף 6% ויש כאילו, במיוחד ברוסיה, הסבורים שמחיר של 60 דולר יהיה מחיר שווי המשקל. באשר לטבע, עבדתי בחברה בתפקיד מאד בכיר. המניה עשתה מהלך מדהים אבל אינני כ"כ אופטימי כמו שלמה. המירווחים בגנריקה מאד נמוכים ולצפות למהלך מהותי נוסף, נראה כמשאלת לב. ובכל זאת, הכתבות של שלמה מעניינות, מנותחות באופן מקצועית ללא אינטרסים ומשוא פנים
  • 18.
    ג׳ודי 30/11/2014 18:45
    הגב לתגובה זו
    אני עוקבת בקנאות אחר הניתוחים של שלמה ואפילו יישמתי הלכה למעשה מספר המלצות . ביזפורטל אבן וציון דרך עבורי
  • 17.
    אבי 29/11/2014 22:28
    הגב לתגובה זו
    בפעם השנייה שלא מפרסמים תגובות. מעניין למה
  • רענן 30/11/2014 19:31
    הגב לתגובה זו
    העורך מתעלם מתגובות מסוימות. לא ברור למה. במידה ואתה מביא דוגמאות לטעויות של הפרשן, לא מפרסמים
  • 16.
    אורי 29/11/2014 18:08
    הגב לתגובה זו
    שלמה למה אתה לא נותן תשובות מקווה שאתה בריא בקשר לטבע עשתה 50-60%
  • 15.
    משה ויידר 28/11/2014 16:26
    הגב לתגובה זו
    לא יפה לא מכבד ולא מכובד.
  • 14.
    עוד שאלה לשלמה 28/11/2014 15:48
    הגב לתגובה זו
    שלמה, קודם כל תודה על הכתבות שלך. מקצועי ומעניין ולא פעם ולא פעמיים מחדש ומרענן.יישר כוח. אני אשמח לקרוא מה אתה חושב על יאהו ועליבאבא נוכח הטיפוס הבלתי פוסק שלהן. האם מתפתחת בועה? האן ריאלי? מה הצפי שלך לגביהן? תודה רבה!
  • 13.
    מ 28/11/2014 12:05
    הגב לתגובה זו
    הצפי האופטימי לא יקרה עם פטרבורג.בחירה אומללה
  • 12.
    שלום 28/11/2014 11:07
    הגב לתגובה זו
    אתה ציינת זאת ואין ספק ש'בשקט' (מחוץ לכותרות העיתונים), העולם העיסקי עבר תהליך עמוק של חדשנות והתייעלות במהלך המשבר הפיננסי, והמחשבה שעולה בראשי שאולי יש לתוצאה של כל זה תרומה לבעיית הדיפלציה שמעסיקה את העולם. התייעלות ותחרות מורידים את העלות ואת המחיר בשוק, ואם עדיין הצרכנים לא בשיאם ואשראי לא זורם כמים כבימים שלפני המשבר, אז הנא לך דיפלציה מתמידה ועקשנית.
  • 11.
    אחד שאומר תודה :) 28/11/2014 05:56
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה על הניתוח מלפני כמה חודשים של טאוור. איך אתה אומר תרבות הכותרות אז ״פתאום״ כל האנליסים גילו אותה ועושים תחרות מי ימליץ על מחיר יותר גבוהה.
  • 10.
    הצלף 28/11/2014 00:17
    הגב לתגובה זו
    סרגון במחיר " יום שישי השחור " האם קרה בחברה משהו קטסטרופלי או שזה מה שנקרא " הזדמנות קניה " ??
  • 9.
    אבי 28/11/2014 15:34
    הגב לתגובה זו
    הרבה זמן לא קראנו את פרשנותך לגביי "טאואר" שעכשיו ויותר מתמיד רלוונטית לסקירה לאור דעותיך החיוביות עליה בעבר והתממשות כל דעותיך עליה בשנה האחרונה .
  • 8.
    משה ויידר 27/11/2014 17:45
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום רב. אשמח להערכתך ללא כל התחייבות. סתם דעתך על cvx וגם קצת על bp שתיהן ירדו יפה. ואולי עכשיו נק' כניסה מעניינת. תודה משה
  • 7.
    נדב 27/11/2014 15:16
    הגב לתגובה זו
    1. האם לדעתך עדיין יש לטבע מקום לעלייה משמעותית, גם אחרי העליה של השנה האחרונה? 2. מה דעתך על השקעה ב XLE דווקא בגלל הירידות האחרונות? שוק האנרגיה תמיד ידע עליות ומורדות, לא נכון להכנס עכשיו כהזדמנות קנייה? תודה
  • 6.
    שאלה לשלמה 27/11/2014 13:49
    הגב לתגובה זו
    תודה משקיע לונג
  • 5.
    CJ 27/11/2014 13:25
    הגב לתגובה זו
    אינטל האם לדעתך לקראת השיא שלה מאז שנות 2000 האם יצא לך לברר יותר על AUDC ATTU תודה
  • 4.
    רועי 27/11/2014 13:07
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום האם תוכל לייחד כתבה לכל ענף הבנייה בארה"ב, ולמניות קשורות למשל CX , EXP, CRH תודה מראש
  • 3.
    adam 27/11/2014 10:54
    הגב לתגובה זו
    שלמה מה דעתך בהשואה ל CIVITAS ?
  • 2.
    דינו 27/11/2014 10:04
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום. לאור שמועה שהנ"ל עשויה להירכש, הניתן לקבל התרשמותך באיזו מידה קיים אכן הפוטנציאל אצלה להיות מועמדת כזאת. תודה
  • 1.
    אורי עסיס 27/11/2014 11:56
    הגב לתגובה זו
    שלמה שבוע שעבר כתבת גם על חב תרופות האם החב האלה כבר נמצאים בסל המניות?תודה כי קניתי כבר שבוע שעבר