3 סימנים להבשלת המהפכה הכלכלית - ושימו לב לכיוון
פייזר (סימול: PFE), חברת התרופות האמריקנית, כרגע השלישית בשוויה בעולם (אחרי JNJ ו-NVS) מבחינת מכירות וערך שוק, מבקשת לרכוש את אסטרא-זנקה (סימול: AZN) הבריטית ב-100 מיליארד דולרים במזומן (וכנראה יעלו ההצעה ל-105-107 מיליארד). ג'נרל אלקטריק (סימול: GE), חברת ההחזקות הגדולה בעולם וסימנס (סימול: SI), השנייה בגודלה, מנסות לרכוש את ענקית הרכבות / מנועים ומערכות פיקוח הצרפתית אלסטום (סימול: ALO.PA). שתי עסקאות ענק גלובליות ומורכבות אלו, לצד שורה ארוכה של עסקאות דומות שראינו בשנים האחרונות שאמורות להיחתם השנה (למעלה מטריליון דולר שווי לפי בלומברג), לא רק שמדגישות את העובדה ששלוש המהפכות הגיעו לבשלות, הן גם מצביעות על הכיוון אליו מובלת כלכלת העולם.
עסקאות מסוג זה לא היו עולות על הדעת בעבר, שלא לומר על לבצע אותן. התקדמותן של שלוש המהפכות יוצרת מצב בו משתלבים משתנים שונים (מיסוי, התייעלות, כוח שיווק וכו') המאפשרים / מעודדים ביצוע עסקאות כאלו "לטובת בעלי המניות". יותר מכך, שלוש המהפכות מקלות ומעודדות בהתקדמותן על הקמה וניהול יעיל של חברות ענק גלובליות וזה, ללא ספק, הכיוון. פרלמנטרים, רגולטורים ואירגוני חברה צריכים להתמודד עם התהליך שמוביל ליצירת מעצמות כלכליות אדירות, אשר ביכולתן לקבוע סדרי עולם, כלכליים וחברתיים, וכמובן מוביל לאינספור פיתויים ולהתחזקותו של ה"קפיטליזם החזירי".
קחו כדוגמא את עסקת פייזר-אסטרא. פייזר הולכת על העסקה מארבע סיבות עיקריות. הראשונה, יצירת חברת ענק בשווי מעל 300 מיליארד דולרים, עם למעלה מ-100 מיליארד מכירות והרבה מעל ה-30 מיליארד דולרים ברווח לפני מס ששתי החברות ייצרו יחדיו ב-2013 (פייזר כ-23 מיליארד דולרים ואסטרא כ-9 מיליארד). לפייזר ישנן יכולות ייעול וחיסכון מוכחות, ואין ספק שהשורה התחתונה של החברה המשותפת תהיה גדולה בהרבה ממה שמראות שתי החברות בנפרד. הסיבה השנייה לעסקת הענק הינה קבלת מערכת מו"פ מהמובילות בעולם (למעשה, חלק ניכר מיכולות המו"פ של בריטניה) וגם כאן, באמצעות "ייעול", פייזר צפויה לקצץ משמעותית בסעיפי ההוצאה. הסיבה השלישית היא מיסוי. פייזר תעביר את מרכז פעילותה מניו יורק ללונדון - ירידה גדולה בשיעורי המיסוי. הסיבה הרביעית, הגדלת עוצמת השיווק הגלובלית. מי שלא מבין שאת כל אותם דברים אי אפשר להשיג בו זמנית לפני התבשלות שלוש המהפכות, שישים הערה ונסביר לו.
עסקאות שכאלה יצרמו כמובן לכמה גורמים, ממערכת המיסוי האמריקנית (שכבר סובלת ממעבר של חברות רב לאומיות, כמו אפל למשל, מארה"ב), ממשלות צרפת ובריטניה שיחששו משליטת הינקים בתעשיות העל שלהן, הרגולטורים, שמנסים למנוע עוצמות שכאלו מאז ש-AT&T כמעט השתלטה על התקשורת העולמית ב-1984, בטח ברמה הגלובלית וכמובן הארגונים החברתיים, שעבורם התעצמות כזו של "הקפיטליזם החזירי" היא כמו סמרטוט אדום לשור. אבל מה לעשות? מול כל אלו ישנם בעלי המניות שרוצים עוד ועוד עסקאות. בקיצור, הגלובליזציה, מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה והקפיטליזם החזירי שפורח בעקבותיהן, הם נושאים שידוברו הרבה בתקשורת, אבל בפועל קשה לראות משהו אחר, טוב ורחום יותר, שיחליף אותם.
- אשרי המאמין: כן פייט צופה הכנסות של 685 מיליון דולר
- הכישלון של גמידה סל - עוד חברת ביומד שריסקה את ה"חלום"
הקפיטליזם החזירי, כמו הדמוקרטיה, אינו מושלם, אבל כרגע אין לו תחליף רציני. בינתיים, החברות, למרות רואי השחור למיניהם, ממשיכות להרוויח כשיכורות, AAPL, FB,CAT , COV, SKY,CHKP ואחרות. מצבן של החברות המובילות טוב מאי פעם ועתידן נראה מבטיח. אם מישהו מנסה להשוות את המצב היום למצבי עבר טרום תיקונים גדולים פשוט מרמה את קוראיו ושומעיו. "הדוחות (הטובים)", טוענים פרשנים, "לא מפילים את קיר הפחד..". אז נכון, תיקונים בהחלט יהיו, אפילו רציניים, אבל מכאן ועד להשוואה עם "התרסקות כמו ב-1987, 2000 או 2008"? מתי המכה הבאה? אולי החודש, שמלווה באמרה הידועה Sell in May and go away (הטענה שמאי חודש רע למניות נכונה כמו הטענה שאוקטובר החודש הכי רע למניות). אם זה יקרה אז שוב תיווצר הזדמנות קניה. בכל מקרה, אל תבנו שנתוני התוצר המאכזבים יגרמו לתיקון.
אנחנו חשבנו / קיווינו שב-2013 מייקל פירסון ירכוש את טבע אבל הוא לקח את בוש-לום כעת הוא הולך על Allergan
בדיוק היום לפני 3 שנים טבע רכשה את החברה האמריקנית ספלון (Cephalon) ב-7 מיליארד דולרים, 81.5 דולר למניה, והכתה בכך את החברה הקנדית Valeant (סימול: VRX). לאחר ניסיונות רבים זו האחרונה החליטה לפרוש מהמאבק ב-73 דולר למניה. שלא תהיה טעות, Valeant או לפחות היו"ר / מנכ"ל שלה Michael Pearson, רצו מאוד את ספלון, הוא אפילו הודה בכך לגורו התקשורת הגדול קריימר (לצד ג'וזף פאפא, היו"ר / נשיא / מנכ"ל של פריגו (סימול: PRGO) מחשיב אותו כמנהל הטוב ביותר בתעשיית התרופות). כשנשאל על ספלון חייך, "מרגיז אבל לא נורא, אולי בעתיד כדאי יהיה לקנות את טבע וללכוד שתי ציפורים".
במהלך 2013 חשבנו שהאיש ינסה לקנות את טבע, למה? כי באמצעות רכישת הענקית (שאז הוערכה במחיר מגוחך) הוא היה יכול לקדם את שאיפותיו המוצהרות, להכניס את ואלינט לחמישייה המובילה בענף התרופות. פירסון אימץ את האסטרטגיה של סנופי (סימול: SNY) ונוברטיס (סימול: NVS) - הקמה של מערך רוחבי רפואי, כמעין וול מארט (סימול: WMT) רפואי, באמצעות רכישת חברות (רכש 36 מאז נכנס לתפקידו ב-2008) שנמצאות בנישות חזקות ויאפשרו לו לייעל אותן בגדול. בשנה שעברה רכש את ענקית הטיפול בעיניים, בוש-לום ב-9 מיליארד דולרים, והפך לחברה המובילה בתחום. כעת מנסה לרכוש את אלרגן. אנחנו מאמינים שהרכישה הגדולה הבאה תעשה בתחום הגנרי (שם הוא כבר פועל, אבל בקטן יחסית) והמתאימה ביותר, מבחינת ההערכה והפוטנציאל, היא טבע. שוויה הנוכחי של ואלינט נאמד בכ-45 מיליארד דולרים. היא סוחבת על גבה חוב (הנפקות אג"חים) של 17.4 מיליארד דולרים ובקופתה כ-650 מיליון. החברה עוסקת במגוון רחב של תחומים בריאותיים, מתרופות אתיות ועד גנריות בתחומי הטיפול בעור, עיניים, נוירולוגיה, מכשור רפואי ועוד. היא סיימה את 2013 עם מכירות של 5.77 מיליארד והפסד של 866 מיליון, מציעה לשלם 45.7 מיליארד דולרים בעבור אלרגן (עיקר פעילותה בתחום האסתטי – רפואי, אבל פועלת גם בתחומי הנוירולוגיה, הטיפול בעין, העור וגם בתחום הגנרי). אלרג'ן סיימה את 2013 עם מכירות של 6.3 מיליארד ורווח נקי של 985 מיליון דולרים. חובותיה מגיעים ל-2.5 מיליארד דולרים ובקופתה כמעט 4 מיליארד.
- בנק ישראל יכול להקריס כלכלית את החמאס – התוכנית לביטול שטרות ה-200 בעזה
- אחרי עשרות שנים של השקעות - הנה העצות שלי לצעירים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לאחרונה הסתובבו שמועות שהבנקאים של אלרג'ן מנסים לעניין את ענקית התרופות הבריטית שאייר (סימול: SHPG) ברכישת החברה. ואלינט תגייס 15.5 מיליארד מתוך הסכום המוצע בהנפקה חדשה של איגרות חוב (מה שיעלה את החוב לכ-33 מיליארד). היתרה תבוא ברובה מהחלפת מניות ומיעוטה ממזומן שתזרים קרן ההדג' Pershing Square Capital Management של ביל אקמן (אחד המשקיעים האקטיביסטים הגדולים בעולם). כמו כן, הוא גם בעל המניות הגדולה של אלרג'ן. החברה מנוהלת מאז תחילת 2008 ע"י מייקל פירסון, שהגיע לאחר 23 שנים בענקית הייעוץ McKinsey. פירסון לקח חברה שסיימה את 2008 עם מכירות של 757.2 מיליון ורווח נקי של 200 מיליון, ובאמצעות שורה ארוכה של רכישות (את כולן הצליח למזג לחברה במהירות שיא וביעילות מרבית) הגיע למכירות של 5.77 מיליארד כאמור.
בעת כניסתו לתפקיד עמד מחיר המניה על 10 דולרים, כיום עומד על 133 דולרים. תקראו בבקשה שוב את הקטע ותנסו, בעזרת הידע הכלכלי שלכם וההיגיון, להסביר / להבין למה אלרג'ן, עם הפרופורמה המדהימה, מעוניינת להירכש ע"י חברה שכזו? למה בעל המניות הגדול של אלרג'ן, אקמן, כלכלן מצטיין מהארווארד, שנמנה בין מנהלי הכספים המובילים בעולם, רואה יתרון ברכישתה של ואלינט? למה קרן ההשקעות סולידית כמו Ruane, Cunniff & Goldfarb Inc, שרכשה בשנים 2008-9 כ-36 מיליון מניות במחירים ממוצעים של 13-15 עדיין מחזיקה? איך VRX מחזיר את הר חובותיה? והכי חשוב, איך תסבירו לאור העובדות עלייה של פי 13 במניה ב-6.25 השנים האחרונות (השוו את גרף VRX מאז 2008 לאלה של TEVA ושל AGN)? למה חברה כמו ואלינט שווה יותר מאלרג'ן או הרבה יותר מטבע (סימול:TEVA)? ומדוע האנליסטים מתלהבים כל כך?
התשובה לשאלה היא מייקל פירסון. שום דבר אחר לא יכול להצדיק הערכת החלל שניתנה לחברה הזו, בטח לא ההערכות ל-Fair value של המניה שנעות בטווח 120-150 דולר. עולה הטענה (הנכונה אגב) שרכישת אלרג'ן דווקא תחזק משמעותית את מאזנה של VRX. המומחים מסבירים ששיעור המס הנמוך של VRX הופך את העסקה כדאית עבור AGN. כמובן מביאים בחשבון את החיתוך בהוצאות - פעילות שפירסון נחשב מומחה בה. אבל כל המשבחים יודעים שהם שמים את כל הקלפים על האיש, שלדעתם יבצע את הבטחתו ויביא את החברה (שביחד עם אלרג'ן תהיה מוערכת בכ-95-100 מיליארד דולרים) עד 2016. הערכה כזו אכן תכניס אותה לחמישייה העליונה של הבריאות, ותוריד משם את סנופי (סימול: SNY), שמוערכת בכ-140 מיליארד דולרים. נותרו לפירסון שנתיים לעמוד בהבטחתו וחסרים לו כ-45 מיליארד. אז אולי ב-2015 יציע הצעה על טבע, שמוערכת היום בכ-42 מיליארד. אנחנו מאז ומעולם האמנו ששלוש הסיבות להצלחת עסק הן הנהלה, הנהלה והנהלה, וכעת חושבים שפירסון אכן תותח, אבל הערכים שוול סטריט מעניקה לו מטורפים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 11.שלמה גרינברג 04/05/2014 08:35הגב לתגובה זואינקוגניטו (1): בהחלט. SCTY היא חברה של אלון מאסק, אחת המעניינות בתחום וכמו טסלה תמיד בפרמיה. לאבירן (5): מהיכן לקחת מכפיל 4, החברה מפסידה וההפסד אפילו גדל. תוצאות הרבעון הראשון אינן מרשימות. לפרפר כחול (6 -7 ):אני כותב במפורש מהן המהפכות. אתה משליך מישראל לארה"ב, טעות. העסקה תיבדק ע"י הרשויות, בהחלט. פירסון בן 56.
- 10.אלכסנדר ארונסקי 02/05/2014 16:49הגב לתגובה זושלום שלמה! מה דעתך על ISRG במחיר הנוכחי? וכמובן - תודה על הכתבות שלך! אני משתדל לא לפספס אף אחת :-) בברכה, א.
- 9.הי שלמה, מה קורה באימפרבה והאם היא הזדמנות? (ל"ת)רוני 02/05/2014 08:52הגב לתגובה זו
- 8.שלמה, מה דעתך על המיזוג בתחום החלל בטחון של ORB... (ל"ת)יוסי 02/05/2014 07:02הגב לתגובה זו
- 7.בן כמה מייקל פירסון? תודה (ל"ת)פרפר כחול 01/05/2014 21:20הגב לתגובה זו
- 6.פרפר כחול 01/05/2014 21:18הגב לתגובה זוהאם המינוף הנדרש מתבצע בחסות רגולציה שתמנע "תספורת" אי-פעם בעתיד? תודה
- 5.אבירן 01/05/2014 21:01הגב לתגובה זוהי שלמה, ראשית תודה על כתבותיך. מאוד מעוניין לשמוע דעתך על אימפרבה ומה שקורה בזמן האחרון. היא התרסקה רק משום שפיספסה את תחזית ההכנסות ב 10%. נפלה מ 50 ל 23. היא נסחרת היום במכפיל רווח 4 שלא נראה הגיוני. אני מפספס משהו?
- 4.תודה שלמה על ניתוח המבריק . כרגיל מעולה (ל"ת)אבי 01/05/2014 19:29הגב לתגובה זו
- 3.חיים 01/05/2014 16:52הגב לתגובה זוה"הרהור" שהפיל את מניית טאואר - הנה הסיפור האמיתי 31.05.12
- 2.מים 01/05/2014 13:46הגב לתגובה זוכן. מים אחד התחומים הקרובים והחשובים לאדם. שלמה האם מכיר מניה או תעודה מובילה ומומלצת לתחום המים לטווח בינוני ארוך ?? תודה רבה לך
- 1.אינקוגניטו 01/05/2014 12:38הגב לתגובה זובכמה מכתבותך המלצתה לא להחזיק יותר מ10% מהתיק במניות חלום.השאלה האם נכנס בקטגוריה זו גם חברות בסקטורים צומחים כמו אנרגיה סולרית ומדפסות תלת מימד וכיוצא באלו? ואם לא, כמה לדעתך צריך לתנת לחברות כאלו נתח מהתיק? אגב מה דעתך על המניות ssys ,scty? . תודה מראש