תחום תאי הגזע שבר ב-2013 את כל שיאי ההשקעה, 2014 לאן?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal מתייחס להשקעה בחברות תאי הגזע ומתמקד בישראלית בולטת בתחום

בתחילת החודש יצא מחקר של מכון המחקר Euro Stem Cell, אוניברסיטת קיוטו היפנית וחברת Elsevier B.V. מהולנד, שמעדכן את המצב בתחום תאי הגזע. המחקר הוצג בכנס העולמי השנתי לתחום תאי גזע שנערך בתחילת החודש בסן אנטוניו שבטקסס (נאמו בו, בין השאר, הפרופסור שרה פרבר מתל השומר וד"ר יוסף אלדור מהטכניון בנושא תיכנות תאי הגזע). הנתון החשוב ביותר שמביא המחקר, שבשנת 2013 ההשקעות בחקר תאי הגזע שברו את כל שיאי העבר - סימן ברור להתקדמות ריאלית ולאופטימיות. ההוצאה על מחקרים בתחום תאי גזע, pluripotent stem cells (בעלי יכולות התפתחות לכיוונים שונים ושאינם מופקים מתאי העובר) בלטה דווקא ועלתה ב-77%, לעומת שאר הסעיפים שצמחו ב-7% בלבד - עלייה שכנראה קשורה לזכייתם של הפרופסורים Gurdon ו - Yamanaka בפרס נובל לרפואה ב-2012 באותו תחום תאי גזע. מספר הפרסומים המקצועיים בנושא עלה ב-50%, והמדינות שמובילות בתחום הן ארה"ב וסין, בהן ההשקעות הגדולות ביותר.

בישראל, לצד האוניברסיטאות ומכוני המחקר בראשות מכון וייצמן (בו ההתפתחות בתחום מוערכת כאחת המובילות בעולם) יש למעלה מ-20 חברות פרטיות שעוסקות בתחום, כולן ברמת הסטארט אפ, ועוד 6-7 חברות שמייעצות בעניין. שתיים מהן, פלוריסטם (סימול: PSTI) ובריינסטורם (סימול: BCLI) ציבוריות, וישנה טבע (סימול: TEVA) דרכה אפשר להשקיע בשתי חברות מעניינות, גמידה סל ומסבולט האוסטרלית (אותה רכשה דרך רכישת ספלון). אם תעקבו אחרי ביצועי המניות של חברות תאי הגזע הציבוריות מאז תחילת המאה, תגלו שבעוד שבמיין סטריט התקדמו רובן בצורה מרשימה (אנחנו עוקבים בקביעות אחרי 15 מהן) והחלום אפילו גדל. התקדמות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, ולאחרונה עיבוד הביג דאטא וטכנולוגיית הענן, מקרבים את מימוש החלומות.

קצת פרספקטיבה: אבולוציית ההשקעה בחברות תאי הגזע בוול סטריט

חברות תאי הגזע פרצו לתודעת המשקיעים בהתלהבות ראשונית אדירה במהלך המחצית הראשונה של העשור הקודם. רק בשביל להזכיר, (סימול: PSTI) ביקרה ב-350 דולר ב-2003 ו-(סימול: BCLI), (סימול: OSIR) ו-(סימול: ACTC) הגיעו לרמות של 3.5, 30 ו-7 דולרים בהתאמה בשנת 2005 (הכל מתואם למחיריהן היום) וראו איך התנהגו עד הלום - ככל שבמיין סטריט מתקרבים יותר למטרות, כך בוול סטריט המניות מטלטלות בתנודתיות מפחידה ובכיוון מטה. אבל לצד מסע האימים ברכבת ההרים של תאי הגזע, המשקיעים מתחילים להבין טוב יותר במה הם משקיעים. הם מבינים שמדובר בחברות שיגיעו למימוש חלומן במידה ויעברו כמה מחסומים רציניים ביותר, כמו מימון התקדמות, חסמים טכנולוגיים שעדיין קיימים, תחרות שהולכת וגדלה, בעיות אדמיניסטרטיביות ורגולטוריות וכמובן יכולת ההובלה של ההנהלה. כל זה, לפני העובדה שגם חברות הרפואה הענקיות משתתפות במירוץ (רובן אומנם מכיוון שונה, אבל הן בקלחת). בין הענקיות נציין חברות כמו רוש (סימול: RHHBY), גיליאד סיינסס (סימול: GILD), שאייר (סימול: SHPG), טבע (סימול: TEVA), מרק (סימול: MRK) ופייזר (סימול: PFE).

החברות הקטנות שבתהליכי התפתחות חייבות בעקבות כך להתמקד בנישות ייחודיות, מה שמחייב את המשקיע ללמוד היטב את החברה, להבין את הנישה והאסטרטגיה, ולקוות שהחברה תצליח להגיע למטרה או שחברת ענק תרכוש אותה בדרך לשם. לפיכך, האלטרנטיבה המועדפת על המשקיע הסולידי, ובעיקר בשל חוסר היכולת או הזמן להבין, היא השקעה בחברות הענק. בכך הוא מבטיח שאם פרויקט תאי הזרע בחברה, כמו רוש או פייזר, ייכשל, הוא לא יאבד את כל כספו. בקיצור, כל מניות החברות שנמצאות בקטגוריית development stage (שלבי הפיתוח שלפני אישור FDA) מיועדות לספקולנטים, משקיעים עשירים שיכולים ויודעים לקבל הפסדים וקרנות ומוסדות שעיסוקן בכך, ולא לדור החדש של סוחרי היום שהשתלט על הפעילות בטווח הקצר בתחום, וגורם בשל בורותו לזעזועים הנוראיים. לעולם אסור לרדוף אחרי מניות מהסוג הזה, ובאותה מידה אסור להתייאש - חשוב לזכור שבשלב החיים הנוכחי של ה-companies development stage, הכסף שמושקע בהן הוא ז'יטון שמניחים על הגלגל (עם כל הכבוד לחברות ולמאמצי ההצלחה שלהן).

פלוריסטם - אסטרטגיית ייחודית של מינוף ויחס סיכון / סיכוי מעניין

בין שתי הישראליות בתחום, נראה לנו שפלוריסטם היא המעניינת / מתקדמת יותר. כיוון שלדעתנו היא שונה מרוב חברות התאים האחרות, נעדכן את מצבה להיום. החברה הוקמה ב-2001 ע"י ד"ר שי מריצקי (שהקים את בונוס ביוגרופ, שגם היא בתחום תאי הגזע). בשנת 2005 זמי אברמן קיבל את הפיקוד ושינה את החברה לחלוטין. אברמן, מהנדס בהכשרתו עם ניסיון ניהולי ארוך, פיתח אסטרטגיה מהפכנית המתבססת על יצירת מוצר מדף מחד, ומפעל ייצור ייחודי בעולם עם יכולת לספק את מוצרי המדף שהחברה תפתח מאידך. התאים שמייצרת החברה הם Decidua, הרירית שנוצרת ברחם בעת ההיריון ומתפתחת לסקטור האימהי בשלייה (פלוריסטם אינה משתמשת בתאי עובר כפי שרבים חושבים). התאים עוברים עיבוד בטכנולוגיית גידול תרביות תלת ממדית (3D culturing technology), שנרכשה ב-2007 מהטכניון. למעשה, החברה מנסה לפתח פרדיגמה חדשנית בדומה למה שפתחו אמג'ן (סימול: AMGN) וג'נאטק (סימול: DNA) (שנרכשה ע"י רוש) בתחילת שנות ה-80', וההצלחה הפכה אותן לענקיות הביו.

תרופת הדגל של החברה, PLacental eXpanded , נמצאת בשלב הבדיקות הקליניות השני. היא מבוססת על תאים עובריים שעובדו באמצעות הטכנולוגיה התלת ממדית שפיתחה החברה, ושמטרתה להילחם במה שנקרא ARS או קרינה מייננת - קרינת חלקיקים או גלים אלקטומגנטיים (פוטונים) בעלי אנרגיה גבוהה, המסוגלים ליינן רקמות מהסוג של הסתיידות עורקים. הייחוד של פלטפורמת PLX, שאין צורך בהליך התאמה לרקמות בהן התאי הגזע מושתלים, כך שאם האישור לשימוש יתקבל, מדובר כאמור ב"מוצר מדף" שישמש לטיפול במחלות כדוגמת האיסכמיה (הגבלה באספקת דם שנגרמת בדרך כלל בעקבות היצרות או סתימה בכלי הדם וגוררת פגיעה ברקמה הנתמכת). הצלחה אומרת שוק של מיליארדים, אבל הדרך ארוכה ומלאת חתחתים. הרבעון השלישי של החברה נחתם עם הפסד תפעולי ונקי של כ-4.8 מיליון וכ-49 מיליון דולר בקופה. למעשה כמות המזומן הריאלית, לאחר ההסכם עם CHA Bio&Diostech הקוריאנית ו-United Therapeutics (סימול: UTHR) ממרילנד, עומדת על 100 מיליון דולרים, מה שיספיק לה להתקדם.

ההערכה שבמהלך הרבעון הראשון של 2014 יקרו שני דברים משמעותיים. הראשון, ה-PLacental eXpanded תגיע ל-FDA עם תוצאות השלב השני. האירוע השני יקרה כשה-FDA יחליט לגבי אישור המפעל הייחודי (וגם היחיד בעולם מסוגו) שהקימה החברה. פלוריסטם נבדלת מקהל חברות תאי גזע בכך שהיא אינה חברה לפיתוח תאים לטיפול במחלה זו או אחרת, אלא חברה שמתקדמת באמצעות אסטרטגיה ייחודית של מינוף הפלטפורמה שפיתחו והמפעל שבנו עבור מערכת ורטיקאלית לייצור תרופות למגוון מחלות חסרות מענה. מערכת שמפיקה את חומר הגלם מתאי הרקמה האימהית שבשלייה (שאין מחסור בהם) תייצר הכל במפעל ותשווק עצמאית ביחד עם מערכת שיתופי פעולה. פלוריסטם היא המעסיקה הגדולה בין החברות המתפתחות בתחום - 160 איש - צוות ברמה הגבוהה ביותר, ומה שהכי חשוב, ממוקד מטרה. ההנחה שלנו, שאם הרבעון הראשון של 2014 יעבור ב"הצלחה", ההסתכלות על PSTI בוול סטריט תהיה שונה לחלוטין ומשקיעים גדולים יתחילו להתקהל סביבה. לאחר ההסכם עם הקוריאנים יש לחברה כ-60 מיליון מניות והיא נסחרת בשווי שוק של 197 מיליון דולרים. לדעתנו האישית, הנתונים האלה מייצרים יחס סיכון / סיכוי נמוך יחסית, אבל עדיין רק למשקיעים מהסוג שהזכרנו.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(18):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 18.
    קורא ותיק 30/12/2013 05:46
    הגב לתגובה זו
    בוקר טוב שלמה...למיטב זכרוני כתבת מס פעמים על נושא המים...חיפושיי בנושא העלו את השם הנדון כמשהו שהכי קרוב ל-PURE PLAY(בניגוד ל-GE או SI שהזכרת פה..)האם מכיר את החברה?אשמח לשמוע את דעתך.. יום טוב ושנה טובה!
  • 17.
    שלמה גרינברג 29/12/2013 16:49
    הגב לתגובה זו
    ל1 (15) זו אהג'יס לא אג'יס והיא כבר גייסה עבור גמידה 10 מיליון (היא הייתה גם החתם של אלקוברה). גמידא אכן חלומית ויעל תותחית רצינית אבל עד שתושג הערכה של 250-300 ועד שתערך ההנפקה נצטרך להמתין בסבלנות. למרות מה שכתוב בדה מרקר זה עדיין לא הרוד שאו המיוחל אלא Test show.זו אגב הסיבה מדוע אפילו אלביט הדמיה לא מגיבה? ושוב, מה הקשר בין גמידא לפלוריסטם? לחיים (16): האמן לי שזה הוצף יותר מפעם אחת (כולל בכול כתבה שלי על טבע) אם טבע תרצה זה יוצף.
  • 16.
    חיים 29/12/2013 13:48
    הגב לתגובה זו
    אני מבין שחברה זו לפני פריצה בטיפול בתאי גזע במספר רובדים - פריצות דיסק - לב ועוד יישומים שיפותחו בהמשך אם יאושר פיתוח תאי הגזע ודרך הטיפול. טבע היא שותפה עיסקית והיא זו שתמכור את התרופה . מדוע אף מומחה לא מציף את חברה זו כאופק חדש לטבע - מה שעומד להתממש (או לא ) בקרוב לאחר הניסוי הרחב אותו מנהלת טבע?
  • 15.
    1 28/12/2013 20:15
    הגב לתגובה זו
    החברה, שמנוהלת בידי יעל מרגולין, בחרה בבנק ההשקעות אג'יס (Aegis) כחתם ההנפקה. אג'יס, שצבר לא מעט ניסיון בהנפקות של חברות ביומד צעירות, ובהן אלקוברה הישראלית שהונפקה השנה בנאסד"ק, עורך בימים אלה מפגשים (רואד שואו) עם בתי השקעות אמריקאיים במטרה לשכנע אותם להשתתף בהנפקה.
  • 14.
    biommm 27/12/2013 18:28
    הגב לתגובה זו
    התיחסותך לפלוריסטם לוקה בבורות מדהימה וחוסר הבנה מוחלט.לא רוצה להתיחס לגמידה כרגע. חברת העתיד בעולם אכן תהיה פלוריסטם.צדק שלמה. תוצאות חיוביות ביתפרסמו ברבעון 1 2014 לניסוי בשרירים ורקמות רכות יוכיחו את הערך הטיפולי התאי ואת הטכנולוגיה פורצת דרך של החברה ויזניקו אותה להכרה מדעית ולתודעת המשקיעים והחברות הפרמה הגדולות בעולם. ראו מה קרה למזובלסט ולאיזה ערך הגיעה עם ההסכם עם ספלון. זה מה שיקרה עם פלוריסטם. דרושה קצת הבנה אמיתית, סבלנות וראיית שוק. תהיה אחת מחברות הענק בתחום הטיפול התאי.
  • 13.
    שלמה גרינברג 27/12/2013 17:42
    הגב לתגובה זו
    ל 1 (5) אני מתפלא שכקורא ותיק לא ראית שגמידא כיכבה כאן מספר פעמים. לא השוותי בין כלום לכלום. גמידא ופלוריסתם לא מקבילות ועיסוקן שונה לחלוטין. אגב, מי זה החתם אגיס? Azriel (8): difficult to answer. As to uniqueness I am not that sure and as to the management the proof will be in the pudding ל 10 ול 11: הנהנית העיקרית מהצלחה של גמידא תהיה טבע דווקא כי היא השותפה האסטרטגית והיא שתהנה מהמכירות אם תהיינה
  • 12.
    אטקו 27/12/2013 16:38
    הגב לתגובה זו
    מספר 11 מתחזה
  • 11.
    אטקוביץ 27/12/2013 13:02
    הגב לתגובה זו
    בונוס ופלוריסטם בשלבים שייקח להם הרבה שנים להגיע לתרופה. לדעתי אין מה להשקיע בהן כרגע, יש סיכון גדול וגם הרשויות האמריקאיות תפסו אותם במרמה קשה עם חולה שמתה ולא דווחה ע"י החברה. גמידה סל חברת תאי הגזע הכי מעניינת בעולם לדעתי והצליחה לראשונה בעולם להביא תרופה להצלחה בפאזה III במוצר תאי גזע המבוסס בתאי גזע. החברה הזו מוחזקת ע"י כלל ביו בבורסה הישראלית ב-25% ולכן ההשקעה בכלל ביו היא השקעת זהב לדעתי. אין כאן המלצה,
  • 10.
    ל-חיים מ-3 27/12/2013 12:56
    הגב לתגובה זו
    הFDA דורש ניסוי נוסף שייארך כשנה עד אישור התרופה ומכירתה במאות מיליונים בשנה. לחברה מוצר מדהים נוסף בשם ניקורד שבשלב 2 והוא שדרוג של הסטם אקס. בבורסה הישראלית ניתן להיחשף דרך 2 חברות לגמידה סל-אלביט מדיקל הסופר מסוכנת או כלל ביוטכנולוגיה המצויינת והסולידית. גמידה סל בימים הקרובים הולכת להנפיק בבורסת ארה"ב לפי שווי של 1.2 מיליארד ש"ח. מה שנותן אפסייד משמעותי לחברות המחזיקות. בהצלחה
  • 9.
    ליאור 27/12/2013 08:11
    הגב לתגובה זו
    לעקוב אחר ביצועיי עם פלוריסטם ועם מניות ביו אחרות מהארץ ומהעולם אצלי ,בפורום "ביומד" בפייסבוק. כנסו לקישור מטה,אף פעם לא משעמם שם... https://www.facebook.com/groups/LEM.biomed/
  • 8.
    ליאור 27/12/2013 08:08
    הגב לתגובה זו
    כתבה מצויינת שלמה !!! פלוריסטם היא אחת החברות הבודדות בהן אני שם כסף ללונג...החברה מפתחת מספר רב של תרופות ומכוונת לשווקים של מיליארדי דולרים...מספיקה הצלחה במספר מועט של התוויות ע"מ לגרום לחברה הזו להכפיל את שוויה פי כמה וכמה ואני אישית מאמין שזה יגיע... מזה כשנתיים שאני מחזיק כמות נכבדה של מניות.את אותן מניות אני מחלק לשניים.חלק אחד אני משאיר ללונג ובחלק השני אני סוחר,מוכר בימים של הודעות (ועם הנהלה נפלאה כמו של פלוריסטם לא חסר הודעות...) וקונה בימים של מימושים... אני מזמין את כולם המשך...
  • 7.
    שלמה גרינברג 26/12/2013 20:12
    הגב לתגובה זו
    לדניאל (1): ללא ספק ל BCLI (2) שאלה מצוינת ליועץ ההשקעות שלך לחיים (3): אכן בתחום הטיפול בדלקת מעיים קשה (refractory crohn's desease) הם בשלב השלישי ובסוכרת 2 בשלב השני. עד כמה שאני יודע אז בתחומים אלו הם המתקדמים. בכלל מסובלאט היא חברה מדהימה ואחת הסיבות שמצדיקות את רכישת ספלון ע"י טבע.
  • 6.
    Azriel 26/12/2013 18:39
    הגב לתגובה זו
    Does BCLI interesting in sense of where they are in the experimental stage, stage IIa, and the unique solution they work on for ALS? How good do you think is their management teem?
  • 5.
    1 26/12/2013 18:14
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום. בתור אחד שקורא זה זמן רב את הטורים שלך ונהנה מהידע הרב שצברת ומעולם לא הגבתי אני תמה על אי התייחסותך בצורה משמעותית ( למעט האזכור בהתחלה ) יותר לגמידה סל והתרכזות בחברות שאפילו לא ניתן להזכיר בנשימה אחת איתה. רק אתמול נכתב בדה מרקר לדעתי שהיא לפני הנפקה בנאסדק לפי שווי של 250-300 מיליון דולר והחתם המוביל שנבחר הוא אג'יס. אמנם היא אינה נסחרת אבל אפשר להחשף אליה בקלות ובמחיר מגוחך דרך אלביט מדיקל או לחילופין דרך כלל ביוטכנולוגיה . אשמח להתייחסותך ואם אפשר בהרחבה .תודה רבה
  • 4.
    ליאור 26/12/2013 16:37
    הגב לתגובה זו
    ביומד מעניין אותך ? -אם כבר ביומד אז בפורום "ביומד" בפייסבוק תוכל גם אתה לעקוב מקרוב אחר חברות הביומד המובילות בארץ ובעולם... בנוסף,השגנו לחברי הפורום דיל קבוצתי עם עמלות המסחר הזולות בישראל לסוחרים בארץ ובחו"ל !!! ניתוחים טכנים,כתבות ודיון אקטיבי...כל אלו ועוד בפורום "ביומד",הפורום הגדול והמוביל בישראל לעוסקים בתחום! כנס/י לקישור מטה וכנס לעניינים !!! https://www.facebook.com/groups/LEM.biomed/
  • 3.
    חיים 26/12/2013 15:54
    הגב לתגובה זו
    אני מבין שמסובלט נמצאת לקראת בחינת שלב 3 של ה-FDA - האם יש עוד חברות שמתעסקות בתאי גזע - ונמצאים בשלב כה מתקדם?
  • 2.
    BCLI 26/12/2013 12:42
    הגב לתגובה זו
    מה לגבי BCLI ? ממליץ או לא ?
  • 1.
    דניאל 26/12/2013 12:38
    הגב לתגובה זו
    תהליך מיצוי החומרים הפעילים בשילייה הוא גאוני, לא פחות!