
מכינה את השטח: OpenAI בדרך לשוק מכשירי ה-AI
OpenAI רוכשת את חברת io של ג'וני איב במטרה ליצור מכשיר AI מהפכני שיחליף את הסמארטפון; בוול-סטריט לא אופטימיים לאחר כישלונות דומים של עובדים לשעבר מאפל
חברת OpenAI הכריזה על רכישת חברת io - סטארט-אפ שהוקם על ידי ג'וני איב, המעצב שעמד מאחורי כמה מהמוצרים המשפיעים ביותר של אפל. הרכישה מהווה צעד אסטרטגי משמעותי עבור OpenAI במטרה לכבוש את השוק הצומח של מכשירי AI חדשניים. סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, רואה בשיתוף הפעולה עם איב הזדמנות יחידה ליצור דור חדש של מכשירים טכנולוגיים שישנו את אופן האינטראקציה שלנו עם בינה מלאכותית.
ג'וני איב, שנחשב לאחד המעצבים המשפיעים בעולם, עזב את אפל ב-2019 כדי להקים את חברת העיצוב שלו, LoveForm. במהלך השנים שחלפו מאז, התמחה איב בפרויקטים יוקרתיים ובלעדיים, כולל עיצוב ג'קט בעלות של 2,000 דולר וגרמופון במהדורה מוגבלת במחיר של 60,000 דולר.השותפות עם airbnb ועבודות העיצוב עבור פרארי וכן יצירת סמלים עבור המלך צ'ארלס מראים על הגישה הייחודית של איב לעיצוב. עם זאת, המעבר מעיצוב מוצרי יוקרה לפיתוח מכשיר טכנולוגיה המוני מהווה אתגר משמעותי.
חשוב להבין שה"רכישה" אינה מתייחסת לחברת LoveForm עצמה, אלא לחטיבה שהופרדה ממנה בשם io. החברה החדשה מובלת על ידי איב ושלושה עובדים לשעבר נוספים מאפל, ומתמחה בפיתוח חומרה ותוכנה למכשירים חדשניים. LoveForm תמשיך לפעול כחברה עצמאית ותעניק שירותי עיצוב ל-OpenAI במסגרת השותפות. המבנה העסקי הזה מאפשר לאיב לשמור על העצמאות שלו תוך מתן גישה ל-OpenAI למומחיות העיצוב שלו.
לקראת מוצר מהפכני?
הפרטים על המוצר שמפתחת io נשמרים בסודיות מוחלטת, אך מההצהרות הנלהבות של איב ואלטמן ניתן להבין שמדובר במשהו מהפכני. איב תיאר את הפרוטוטייפ כ"העבודה הטובה ביותר שהצוות שלנו עשה אי פעם", בעוד אלטמן טען שמדובר ב"חתיכת הטכנולוגיה הכי מגניבה שהעולם יראה".
- AI ב-250 דולר: האם גוגל תצליח למכור מודל פרימיום?
- איום נוסף על המתכנתים: Codex – הסוכן החכם של OpenAI שכותב קוד כמו מהנדס
העובדה שאלטמן, שלא נודע כמי שנוהג להפריז, בחר להשתמש בביטויים כה נלהבים מעידה על הפוטנציאל העצום שהוא רואה במוצר. עם זאת, היעדר פרטים קונקרטיים מותיר מקום רב לספקולציות ולציפיות מוגזמות. המטרה הסופית של השיתוף הוא ליצור מכשיר שיוכל להחליף את הסמארטפון כמכשיר הראשי שלנו. זהו אתגר טכנולוגי ועסקי עצום, בהתחשב בכך שהסמארטפון הפך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים.
חברות טכנולוגיה גדולות אחרות כבר מנסות לפתור את האתגר הזה. מטא פועלת לפיתוח משקפיים עם מציאות רבודה, גוגל מציגה גרסאות ניסיוניות של משקפי AI, ואפל עובדת על גרסה נגישה יותר של Vision Pro.
בוול-סטריט לא ממהרים להתלהב
הקהילה הפיננסית נוטה להתייחס בחשדנות לשותפויות גרנדיוזיות בתעשיית הטכנולוגיה, במיוחד כשמדובר בעובדים לשעבר של אפל שהישגיהם מחוץ לקמפוס קופרטינו לא הצליחו לעמוד בציפיות הגבוהות. הדוגמה הבולטת ביותר לכישלון בקטגוריה זו היא Humane AI Pin. החברה, שהוקמה ב-2018 על ידי שני עובדים לשעבר של אפל, גייסה השקעות מחברות מובילות כמו מיקרוסופט ו-SoftBank, אך הפרויקט נכשל כישלון חרוץ.
- אחרי זינוק של 440%: החברה שרוצה להיות אנבידיה של המחשוב הקוונטי
- מייסד אלפאבית תרם כמעט 700 מיליון דולר במניות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המכשיר של Humane, שפעל באמצעות פקודות קוליות ונשען על AI בענן, זכה לביקורות קשות. היוטיובר הטכנולוגי מרקס בראונלי כינה אותו "המוצר הגרוע ביותר שבדקתי אי פעם", והמכשיר הופסק לאחר תקופה קצרה בשוק.
התחום המתפתח של מכשירי בינה מלאכותית נתקל בחסמים טכנולוגיים משמעותיים. התלות הכמעט מוחלטת בעיבוד מרוחק יוצרת תלות בחיבור אינטרנט יציב, ובמקביל מציבה אתגרי זמני תגובה שמשפיעים על החוויה. ברגע שהמכשיר מנותק מהרשת, הוא הופך למעשה לחפץ חסר תועלת. יותר מזה, ממשק לא-גרפי מציב אתגרים נוספים. בעוד שמסכים מאפשרים אינטראקציה מהירה ואינטואיטיבית עם מידע, פקודות קוליות או ממשקים אחרים עדיין לא הוכיחו את עצמם כתחליף אפקטיבי.
"ייתכן שלא נזדקק לאייפון בעוד 10 שנים"
השוק של מכשירי AI הופך להיות תחרותי יותר ויותר. Snap ומטא כבר משווקים מוצרים עם יכולות מוגבלות, בעוד שגוגל הציגה לאחרונה הדגמה של משקפי AI באירוע המפתחים שלה, למרות שההדגמה הייתה מלאה בבאגים. אפל, מצדה, מודעת לאיום ומכינה את הגרסה שלה למכשירי AI. בעדותו במשפט ההגבלים העסקיים של גוגל, אדי קיו מאפל הודה שבגלל AI, "ייתכן שלא נזדקק לאייפון בעוד 10 שנים".
אחד האתגרים המרכזיים במכשירי AI הוא יצירת ממשק משתמש שאינו מסתמך על מסך. הטיעון של חובבי המכשירים החדשים הוא שאנחנו מבלים יותר מדי זמן בהסתכלות כלפי מטה על הטלפונים שלנו במקום להיות מעורבים בסביבה שלנו. עם זאת, מסכים הפכו להיות ממכרים מסיבה טובה. הם מאפשרים לגלול במהירות דרך אימיילים והודעות, לצפות בסרטונים של הילדים, ולצפות בתכנים ברשתות החברתיות. ממשק לא-גרפי צריך למצוא דרך לחקות את היעילות והחוויה הזו.
איב ואלטמן הבטיחו לחשוף את עבודתם בשנה הבאה, אך הם הדגישו שמדובר ב"עבודה" ולא בהכרח במוצר מוכן לשיווק. עד אז, נוף ה-AI עשוי להשתנות באופן דרמטי, מה שעלול להשפיע על הרלוונטיות של הפרויקט.