
מייסד צלסיוס, הישראלי לשעבר, אלכס משינסקי, נידון ל-12 שנות מאסר בגין הונאת קריפטו
צלסיוס שהבטיחה תשואה של 17% למשקיעים היתה אחת מהונאות הקריפטו הגדולות שנחשפו עד כה; היא איבדה מיליארדי דולרים למשקיעים בזמן שמשינסקי גרף קרוב ל-50 מיליון דולר
בית משפט פדרלי במנהטן גזר על אלכס משינסקי, הישראלי לשעבר ומייסד ומנכ"ל לשעבר של פלטפורמת ההלוואות הקריפטוגרפית צלסיוס נטוורק, 12 שנות מאסר לאחר שהודה באשמה בדצמבר האחרון בהונאת ניירות ערך והונאת סחורות. גזר הדין, שהוטל על ידי השופט ג'ון קולטל, הוא בין החמורים בתיקים פליליים הקשורים לשוק הקריפטו.
משינסקי, בן 59, הואשם על ידי התביעה הפדרלית בהטעיית לקוחות לגבי הביטחון בהשקעה בצלסיוס ובניפוח מלאכותי של ערך הטוקן הפרטי של החברה, Cel. התובעים טענו כי הונאה זו פגעה באלפי לקוחות, גרמה להפסדים של מיליארדי דולרים והניבה למשינסקי רווחים אישיים של למעלה מ-48 מיליון דולר. התביעה דרשה עונש מינימלי של 20 שנות מאסר, ותיארה אותו כ"עונש צודק" על הנזק שנגרם.
"המקרה של טוקניזציה ושימוש בנכסים דיגיטליים הוא משמעותי, אך אין בכך רישיון להונות," אמר התובע הכללי במנהטן, ג'יי קלייטון, בהצהרה.
מנגד, משינסקי ביקש עונש מקל של שנה ויום מאסר, והביע חרטה תוך שהצהיר על רצונו לפעול לטובת משפחתו ולקוחות צלסיוס לשעבר. גזר הדין כולל שלוש שנות שחרור בפיקוח וחילוט של 48.4 מיליון דולר.
צלסיוס, שהוקמה ב-2017, הגישה בקשה לפשיטת רגל ביולי 2022 לאחר שלקוחות מיהרו למשוך את הפיקדונות על רקע נפילה במחירי הקריפטו. החברה, שהציעה ריבית של עד 17% על חלק מהפיקדונות, התמודדה עם גירעון של 1.19 מיליארד דולר במאזן הכספי שלה בעת הגשת הבקשה להגנה מפני פשיטת רגל.
משינסקי, שנולד באוקראינה והיגר עם משפחתו לישראל לפני שהגיע לניו יורק, עומד גם בפני תביעות אזרחיות מצד רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), נציבות הסחר בסחורות עתידיות (CFTC), נציבות הסחר הפדרלית (FTC) והתובעת הכללית של ניו יורק.
גזר הדין של משינסקי מצטרף למקרים בולטים נוספים בתעשיית הקריפטו, כמו זה של סם בנקמן-פריד, מנהל בורסת FTX, שנידון ל-25 שנות מאסר בגין הונאה ומגיש ערעור על הרשעתו. המקרה ממחיש את הסיכונים הגלומים בתעשיית הקריפטו ואת המחיר הכבד שיידרשו לשלם מי שמפרים את החוק