שבבים ארצות הברית סין
צילום: טוויטר

ההייטק המקומי נושם לרווחה - ביידן הכניס את ישראל לרשימה השחורה, טראמפ מבטל את הנחיות קודמו

כשביידן הכניס את ישראל לרשימה של מדינות שמוגבלות מבחינת ייבוא שבבים מארה"ב, חברות ההייטק המקומיות היו בתדהמה; גם אנבידיה ישראל חששה מהמהלך; טראמפ מתכוון להסיר את מגבלות ייצוא השבבים שהטיל הממשל הקודם וחברות הטכנולוגיה הישראליות נושמות לרווחה

מנדי הניג | (1)

ממשל טראמפ הודיע על כוונתו להקל את חוק הגבלת ייצוא השבבים מארה"ב שחוקק הממשל הקודם ושהיה אמור להיכנס לתוקף בשבוע הקרוב. יש לזה משמעות גדולה על ההייטק המקומי. כזכור דווח בינואר כי ממשל ביידן מטיל מגבלות על יצוא שבבי בינה מלאכותית לישראל ולמדינות נוספות. ההגבלות האלו תפסו את תעשיית הייטק בתדהמה כי ארה"ב "הידידה הגדולה" הורידה אותנו לדרגת "ידידה" ולא "בעלת ברית". הגדרה זו, הובילה לאפשרות שייבוא השבבים יהיה מוגבל כמותית ואיכותית. תחשבו על זה? האם אנבידיה ישראל שהיא מרכז המו"פ המשמעותי או בין המשמעותיים של אנבידיה לא יכולה לקבל שבבים מתקדמים מהחברה האם בארה"ב? ומה יגידו עשרות ומאות חברות מקומיות שצריכות ציוד ושבבים מתקדמים?  

הגבלות ייצוא השבבים הוטלו בתחילת השנה כדי לשמר את היתרון התחרותי של ארצות הברית לעומת מדינות העולם ובייחוד סין. התקנות חילקו את מדינות העולם לשלוש קטגוריות: בדרג הראשון בעלות ברית קרובות עליהן לא הוטלו שום הגבלות, דרג ביניים של מדינות ידידות עם מגבלות חלקיות, ודרג שלישי עם איסור מוחלט.

תעשיית השבבים והטכנולוגיה המקומית התעוררה לתרחיש מפחיד. תחת קטגוריה של "ידידה" בלבד ישראל היתה ברשימה אחת עם עוד כ-120-150 מדינות כשכל מי שנכלל במדרגה השנייה מוגבל למכסת ייבוא שנתית של עד 50,000 מעבדים גרפיים מתקדמים (GPUs) בשנים 2025-2027. גם עבור המכסה הזאת יצטרכו אישורים מיוחדים, שיבחנו עמידה בתנאי ביטחון, זכויות אדם ואבטחת סייבר.  

ההגבלות שהוטלו היו בעלות השפעה ישירה על חברות ההייטק הישראליות, המשתמשות בשבבי AI, שבבים גרפיים ועוד כדי לבצע ולספק יכולות גרפיות וחישובים מסובכים. גם מערכת הביטחון הייתה עשויה להיפגע, שכן המעבדים המדוברים משמשים למשימות כגון איתור מטרות וסגירת מעגלים בזמן אמת.

אנבידיה ששולטת בכ-90% משוק השבבים והמעבדים הגרפיים בעולם היתה הנפגעת העיקרית ממהלך שכזה. החברה פרסמה תגובה חריפה בבלוג הרשמי שלה, בה נכתב: "רגולציה זו מאיימת לפגוע בקידמה העולמית. החוק החדש של ממשל ביידן מטיל מגבלות חסרות תקדים על טכנולוגיות שהן הבסיס לחדשנות, תחרות וצמיחה כלכלית." 

כאמור על פי הדיווחים ממשל טראמפ מתכוון לתקן את החוק או לפחות להמתיק את הגלולה המרה. ותעשיית הטכנולוגיה הישראלית נושמת לרווחה. עוד לא ברור אם מדובר בביטול מלא או הקלות מסוימות-חלקיות, בכל מקרה, נראה שגם אם יהיו הקלות חלקיות, ישראל תתעקש להיות מוגדרת "כבנות ברית", הדרג הראשון במערכת היחסים. 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אז טראמפ בעד הסינים עכשיו 08/05/2025 19:57
    הגב לתגובה זו
    אז עכשיו טראמפ בעד הסינים אוי ואבוי לעולם החופשי שהליצן הזה הוא המנהיג שלו ...