המכסים על הרכבים: האנליסטים צופים פגיעה של מיליארדים ברווחים
טראמפ מקפיץ את מניות הרכב, בדויטשה בנק מזהירים מירידה של עד 7 מיליארד דולר ברווחי פורד וג'נרל מוטורס
דבריו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנושא המכסים על רכבים העניקו מחדש תקווה למשקיעים. בשיחה עם עיתונאים, הנשיא ציין כי הוא שוקל השהייה של מכסי הרכב כדי לתת ליצרניות הרכב יותר זמן להסתגל למצב החדש. כיום,
יצרניות הרכב מתמודדות עם מכסים של 25% על כלי רכב מיובאים ו-25% על חלקי רכב מיובאים. בעקבות הדברים, מניית פורד Ford Motor Co 2.86% זינקה ב-4%, בעוד שמניית ג'נרל מוטורס General Motors 2.27% עלתה
ב-3.6%.
עד לתחילת המסחר היום (שני), מניות פורד וג'נרל מוטורס איבדו 12% ו-19% בהתאמה מאז הבחירות ב-5 בנובמבר. שתי המניות נסחרו במגמה שלילית מוקדם יותר ביום, כאשר וול סטריט ניסתה לעבד את ההשפעה של מכסי הרכב הענפיים של טראמפ.
האנליסטים בוול סטריט מנתחים בימים אלה את ההשפעות הצפויות של המכסים הענפיים החדשים שהטיל נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על מכוניות וחלקי רכבים, והתמונה המצטיירת לא נראית חיובית עבור המשקיעים. למרות זאת, ישנה נקודת אור אחת: התחלה חזקה של השנה הנוכחית.
אדיסון יו מדויטשה בנק בחן את מניות חברות הרכב שתחת סיקורו לקראת פרסום התוצאות לרבעון הראשון, הצפויות בשבועיים הקרובים. החדשות הטובות, לדבריו, הן שהחלק הראשון של 2025 ייהנה מ"קניות מקדימות". סוכנויות הרכב הזמינו מכוניות כדי להקדים את המכסים. יצרניות רכב מסורתיות כמו ג'נרל מוטורס General Motors 2.27% ופורד Ford Motor Co 2.86% מוכרות מכוניות לסוכנויות, והסוכנויות מוכרות אותן ללקוחות הסופיים.
- מניות הרכב האירופאיות זולות, אבל האם הן שוות את הסיכון?
- "אל תעלו את המחירים" - האזהרה של טראמפ ליצרניות הרכב
עם זאת, החדשות הרעות רבות. יו צופה אתגרים משמעותיים. "איננו מצפים שיצרניות הרכב יישאו בכל נטל העלויות הנוספות, שכן צרכנים וסוכנויות יספגו חלק מהמכה", כתב יו. "יצרניות הרכב גם מיישמות אסטרטגיות שונות להפחתת הנזק". אסטרטגיות אלה יכולות לכלול הוספת משמרות במפעלים בארה"ב ובקשה מספקי החלקים לשאת בחלק מהנטל. עם זאת, יו מעריך כי פורד וג'נרל מוטורס עלולות להתמודד עם פגיעה שנתית ברווחים בסך 4 עד 7 מיליארד דולר כתוצאה מהמכסים. בשנה החולפת, פורד הרוויחה קצת יותר מ-10 מיליארד דולר ברווח תפעולי, בעוד ג'נרל מוטורס הרוויחה כמעט 15 מיליארד דולר. האנליסט אינו אופטימי שהמצב ישתנה באופן מהותי.
המכסים על רכבים כאן להישאר
"בעוד שממשל טראמפ נראה גמיש לגבי מכסים 'הדדיים' רחבים יותר, המכסים על מכוניות נראים יציבים יותר", כתב יו. "ההנחה שלנו היא שהם לא ייעלמו, והם מייצגים אבן פינה במדיניות התעשייתית החדשה של אמריקה הדורשת העברת ייצור חזרה לארה"ב". הוא הוסיף כי "תיבת פנדורה" נפתחה כעת. בעקבות הערכותיו, יו הוריד את מחיר היעד למניית פורד ל-7 דולר למניה, מ-9 דולר קודם לכן. הוא מדרג את מניית פורד ב"החזק". במקביל, הוא הוריד את דירוג מניית ג'נרל מוטורס ל"החזק" מ"קנייה". מחיר היעד שלו למניית GM ירד ל-43 דולר מ-58 דולר.
מאז הכרזת המכסים של טראמפ ב-2 באפריל, מחיר היעד הממוצע של האנליסטים למניית פורד ירד לכ-9.40 דולר, מכמעט 10 דולר למניה. לפני שנה, המחיר הממוצע עמד על כמעט 14 דולר למניה. מחיר היעד הממוצע למניית ג'נרל מוטורס ירד לכ-56 דולר, מכמעט 61 דולר. לפני שנה, מחיר היעד הממוצע היה כ-51 דולר. רכישות עצמיות של מניות במיליארדי דולרים סייעו למניית GM ולמחירי היעד של המניה. באופן כללי, כ-54% מהאנליסטים המסקרים את מניית GM מדרגים אותה כ"קנייה". יחס דירוג ה"קנייה" הממוצע למניות במדד S&P 500 הוא כ-55%. רק 20% מהאנליסטים מדרגים את מניית פורד כ"קנייה".
- סין מחזרת אחרי אירופה במטרה לשבור את היחסים מול ארה"ב - אל תזלזלו בתוכנית שלה
- וול סטריט צפויה לעלות; אסיה בעליות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מעבר ליצרניות הרכב
השפעת המכסים החדשים עלולה להיות מרחיקת לכת הרבה מעבר ליצרניות הרכב עצמן. ספקי חלקי רכב, חברות לוגיסטיקה, ואפילו קמעונאים של חלקי חילוף עלולים לחוש את ההשפעה. המחירים הגבוהים יותר עשויים להיות מועברים לצרכנים, מה שעלול להוביל לירידה בביקוש למכוניות חדשות.
חברות כמו טסלה, המייצרות חלק ניכר ממוצריהן בארצות הברית, עשויות להרגיש פחות את ההשפעה הישירה של המכסים. עם זאת, גם הן עלולות להיפגע מעליית מחירי חלקי חילוף מיובאים וחומרי גלם. בנוסף, תגובת נגד אפשרית ממדינות אחרות בצורת מכסים משלהן עלולה לפגוע ביצוא של יצרניות רכב אמריקאיות.
מומחים בתעשייה מציינים כי המכסים החדשים עלולים להוביל לשינוי מבני בתעשיית הרכב האמריקאית. יצרניות רכב עשויות להאיץ את העברת הייצור שלהן לארצות הברית, אך תהליך זה צפוי להיות יקר וממושך. בינתיים, הצרכנים האמריקאים עלולים לשלם מחירים גבוהים יותר עבור מכוניות, הן מיובאות והן מקומיות.
מעבר להשפעה הכלכלית הישירה, מדיניות המכסים החדשה מסמנת שינוי משמעותי בגישה של ארצות הברית לסחר הבינלאומי. מה שהחל כמאבק סחר עם סין מתרחב כעת לתחומים נוספים ולמדינות נוספות. משקיעים צריכים לקחת בחשבון את האפשרות שמדיניות זו עשויה להתרחב לסקטורים נוספים בכלכלה בעתיד.