ינואר 05': 82% מהקרנות הניבו תשואה ריאלית חיובית
המגמה החיובית שאיפיינה את שוק המניות בחודשיים שנעלו את 2004 נמשכה גם לתוך 2005, אם כי באופן מתון יותר, ובעיקר בחלקו הראשון של החודש, מסכמים כלכלני מיטב את החודש שחלף.
הם סבורים, כי מדדי המניות של ת"א הפגינו עוצמה לא מועטה אל מול הירידות שפקדו את בורסות העולם בכלל ואת בורסת וול סטריט בפרט ומזכירים, שהגיעו ממש עם סיום החודש לרמות שיא של כל הזמנים.
למשנתם של כלכלני חברת ההשקעות, מספר גורמים חברו יחדיו בכדי לתמוך בשוק המניות: מינויו המפתיע של סטנלי פישר לנגיד הבא של בנק ישראל, ניצחונו הגורף של אבו מאזן בבחירות לרשות הפלשתינאית, השבעת ממשלת שרון החדשה, העברת התקציב בקריאה ראשונה בכנסת, המשך תהליך הורדת הריבית במשק לרמתה הנמוכה ביותר מעולם, ומעל כל אלה - ההתפתחויות החיוביות באפיק המדיני, ההכרזות (הלא רשמיות עדיין) על הפסקת אש, והתקוות להתקדמות משמעותית בין הצדדים.
ההתעוררות בכלכלה ובבורסה המקומית לא נעלמה גם מעיניהם של בתי ההשקעות הזרים, הם מציינים, אלו סיפקו במהלך החודש החולף לא מעט המלצות השקעה חיוביות על הבורסה הישראלית, תוך דגש על כדאיות ההשקעה במניות הבנקים, כשהגדילו לעשות כלכלני חברת הדירוג S&P שהכריזו על העלאת תחזית דירוג האשראי של ישראל. ההמלצות החיוביות של בתי השקעות אלו, החזירו את המשקיעים הזרים לבורסת ת"א, והדבר, הם אומרים, ניכר היטב בגידול המשמעותי במחזורי המסחר.
נתון מעניין הראוי להתייחסות, בראייתם של כלכלני מיטב, הוא מעבר של משקיעים מהמניות הכבדות למניות השורה השנייה והשלישית (ת"א 75 ומניות היתר), כפי שהדבר בא לידי ביטוי היטב בפערים המשמעותיים בתשואות המדדים השונים.
בסיכומו של חודש ינואר עלה מדד המעו"ף בשיעור של 2.8%, ומדד ת"א 100 עלה ב-3.5% תודות לעלייה חדה יותר של 5.6% במדד ת"א 75. מדד תל-טק 15 ירד ב-2.2% ומדד יתר 150 הגדיל לעשות כשזינק ב-11.9%. ראויות לציון, בעיני חברת ההשקעות, מניות הבנקים, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בעליית מדד ת"א בנקים ב-11.4%.
במיטב מפנים את תשומת הלב לכך, שתשואות נאות מאוד הניבו האפיקים הסולידים. צמודי המדד בלטו במיוחד כשהמדד המשקלל את תשואתם עלה בשיעור של כ-1.1%. זאת, הם מסבירים, בעיקר על רקע מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר שהיה גבוה במעט מהתחזיות, והתחזקות הדולר מול השקל לאחר שהיה אפיק ההשקעה המאכזב של 2004. הצמודים הארוכים ביותר (10-15 שנים ו-7-10 שנים) עלו בשיעור החד ביותר של 2.0%. הצמודים הקצרים עלו בשיעור הקל ביותר: 0.8%.
התחזקות הדולר בעולם ובישראל, מציינים הכלכלנים, התבטאה היטב בצמודי המט"ח הממשלתי (סדרה אחת בלבד) שעלו ב-2.6% ובצמודי המט"ח הקונצרני שעלו ב-1.7%. השקל פוחת כלפי הדולר ב-1.7% ותוסף כלפי האירו ב-2.8%. כלפי סל המטבעות נחלש השקל ב-0.3%.
המגמה החיובית התבטאה גם באפיק השקלי, מוסיפים ואומרים הכלכלנים. הגורמים העיקריים שהשפיעו על אפיק זה היו, למשנתם, המשך תהליך הורדת הריבית, העלאת תחזית דירוג האשראי למשק הישראלי השקול להכרזה על כך שפרמיית הסיכון של ישראל אמורה להיות נמוכה יותר, ומינויו של סטנלי פישר לנגיד בנק ישראל הבא, כאשר הציפיות הן שלפישר יהיה דו שיח טוב עם חברות דירוג האשראי וכי האמינות של ישראל בעולם תעלה. מדד השחרים עלה ב-1.1% כאשר הבינוניים והארוכים שביניהם עולים ב-2.2% ו-1%, בהתאמה. מגמה זו איפיינה גם את הגילונים שעלו בממוצע ב-0.5%. המק"מים עלו בהתאם למנה החודשית שלהם: 0.4%.
על רקע כל נתונים אלו שעמלו וסיכמו בחברת ההשקעות - החודש החיובי בשוק המניות המקומי והעליות הנאות באפיקים הסולידיים, הניבה בחודש ינואר תעשיית קרנות הנאמנות למשקיעים תשואה חיובית בשיעור של 1.1%. זהו חודש חמישי ברציפות בו מניבה תעשיית הקרנות תשואה חיובית למשקיעים. הקרנות המתמחות בהשקעה במניות, ובפרט אלה המשקיעות במניות היתר, בלטו לטובה על רקע התשואה המרשימה של אפיק זה.
גם הקרנות הגמישות, המרבות להשקיע בשוק המניות, בלטו לטובה, לדעת מיטב, ומנגד, הקרנות המתמחות בהשקעה במניות חו"ל על בסיס ענפי - כמעט כולה עם חשיפה לנאסד"ק, והקרנות המתמחות בהשקעה באג"ח בחו"ל, בלטו לרעה על רקע הירידות שנרשמו בבורסות העולם. מדד מניות הנאסד"ק ירד בינואר ב-5.2% בערכים דולריים וב-3.4% בערכים שקליים. שתי קבוצות אלה הן גם היחידות מבין כל קבוצות ההתמחות שרשמו בינואר ירידות.