שלמה מעוז: "הלמ"ס מסתירה את האינפלציה, שיעורה צריך להיות כפול"
שיטת המדידה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מסתירה זינוק באינפלציה ומאפשרת לבנק ישראל שלא להעלות את הריבית, כך טוען היום הכלכלן הראשי בבית ההשקעות אקסלנס, שלמה מעוז, בהתייחסות למדד המחירים לצרכן שפורסם אמש.
אתמול הודיעה הלמ"ס כי מדד המחירים לצרכן עלה בחודש מאי ב-0.4%, בטווח התחזיות המוקדמות של הכלכלנים בשוק. סעיף הדיור בלט בעלייה של 0.7%. לאחר עלייה זו, שיעור האינפלציה של 12 החודשים האחרונים עומד על 3%, הרף העליון של טווח יציבות המחירים.
"שיטת המדידה של מדד המחירים לצרכן מסתירה את האינפלציה בפועל במשק", טוען מעוז. הלמ"ס בוחנת את עלות שירותי הדיור, אשר מהן נגזר מחיר הבתים אשר בבעלות הדירה, זאת יחד עם התייחסות לשכר הדירה. מעוז טוען כי בחינה של מחירי הבתים, אשר לפי חישובו עלו ביותר מ-21% במהלך השנה האחרונה, שיעור האינפלציה היה עומד היום על 6% ולא עד 3%.
מעוז ממשיך וטוען כי גם בשיטת חישוב זו, האינפלציה נוטה לעליות. "לפי שעה בנק ישראל מאבד את השליטה על האינפלציה הנמדדת, ולבטח על האינפלציה הסמויה הכבושה שאינה נמדדת", טען, שלדבריו מקבל ביטוי במחירי הבתים בארץ. "אם שיטת המדידה הייתה לפי מחיר הבתים, אזי בנק ישראל היה נאלץ להעלות את הריבית בשיעור ניכר", ציין.
חישוב המדד בשיטה בה נוקטת הלמ"ס למעשה מאפשרת לבנק ישראל שלא להעלות את שיעור הריבית במשק, טוען מעוז. "למעשה מסתתרת אינפלציה כבושה לא מדווחת המאפשרת המשך הנהגת הריבית הראלית השלילית", אמר, תוך שציין כי הירידה האחרונה במחירי הנפט והסחורות עשוייה למתן מגמה זו.
למרות חישוביו ועמדתו, מעוז מעריך שבנק ישראל יתקשה להעלות את שיעור הריבית בהחלטתו הקרובה בשל משבר החוב באירופה, כמו גם החשש מייסוף נוסף של השקל בשל פער הריביות שהיה נוצר.